Noi măsuri în criza energiei, la nivel european

Miniştrii ţărilor europene au ajuns, vineri, la un acord politic privind o serie de noi măsuri care vor fi luate în sectorul energetic, a scris, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu.

„Am participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale. Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalţi miniştri, preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenţii rapide în piaţa de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie”, a scris Popescu.

Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura rezilienţa şi solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.

Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi alţi actori din piaţa de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 şi utilizarea acestora pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de reprezentanţii ţării noastre. În schimb, România a obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional.

Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor preţuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici şi IMM-uri şi alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obţinut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel naţional privind protejarea consumatorilor şi captarea veniturilor realizate de toţi participanţii din piaţă (producători de energie din toate sursele de energie, traderi şi furnizori), într-o abordare echitabilă, pot fi menţinute.

România a promovat măsuri suplimentare de protejare a consumatorilor energo-intensivi, fiind importantă menţinerea competitivităţii industriei europene şi păstrarea locurilor de muncă.

„Cu privire la piaţa gazelor naturale, am reiterat în cadrul dezbaterilor urgenţa implementării unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa angro europeană. Demersul este susţinut de majoritatea statelor membre şi vizează un tarif plafonat pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienţă şi pentru tranzacţiile interne, cu asigurarea securităţii în aprovizionare. Un tarif plafonat ar conduce la un preţ mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic şi la materia primă utilizată în industria de profil. De asemenea, România susţine în continuarea activarea de urgenţă, înainte de iarna aceasta, a Platformei Energetice Europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuţie echitabilă a volumelor suplimentare de gaze şi LNG atrase către UE”, a mai scris ministrul.

Pentru viitorul apropiat, România continuă să susţină obiectivul de decuplare a preţului energiei electrice de cel la gazului natural, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea design-ului pieţei de energie.

De asemenea, România a indicat sprijinul pentru securitatea în aprovizionare cu gaze şi energie electrică a Republicii Moldova, menţionând declaraţia comună adoptată la Odessa în luna septembrie 2022 între România, Republica Moldova şi Ucraina pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei şi creşterea schimburilor bilaterale de energie electrică, în special în perspectiva asigurării siguranţei în aprovizionare a Republicii Moldova în această iarnă.

România şi-a exprimat îngrijorarea alături de alte state membre faţă de scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 si 2 din Marea Baltică şi suportul pentru măsuri la nivel european de creştere a siguranţei infrastructurii critice. De asemenea, a condamnat orice acţiuni deliberate de sabotare a reţelelor de aprovizionare la nivelul UE, cu impact asupra securităţii şi rezilienţei comunitare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. E incredibil ca un infractor de talia lui Virgil Popescu e in functie si inca liber…..

  2. Ba stricaciunea pamantului romanesc, cetatenii romani traiesc in Romania, ce faci tu pentru aceasta tara si compatriotii care traiesc in Romania? Ce naiba, esti purtator de vorbe al comisiei europene in functia de ministru in guvernul roman platit pentru ce? Pentru purtat vorbe, mincinosule?

  3. …CE GUVERNEAZĂ ACEȘTIA? MAI EXISTĂ INDUSTRIE? MAI EXISTĂ AGRICULTURĂ?MAI EXISTĂ PRODUSE ROMÂNEȘTI?DE CE EXISTĂ MINISTERELE ENERGIEI,ECONOMIEI,AGRICULTURII,…. DOAR MINISTERELE ÎNDATORĂRII FĂRĂ LIMITĂ,MINISTERUL SALARIZĂRII ȘI PENSIONĂRII ÎȘI AU „ROSTUL ” DEMISIA,DEMISIA !
    /

  4. Preturi SPECULATIVE si ei o tin langa cu piata ! Aici trebuie intervenit cu solutii pe termen lung.

  5. S-au discutat vorbe ,sa vedeti cit de mult vom fi afectati la facturile de plata si la fel la acele ore de virf care vorbesc inaltii conducatori ce restrictii vom avea.Nu mai comentam de solidaritate si ajutor pt. Republica Moldova si Ukraina ,declaraţia comună adoptată la Odessa în luna septembrie 2022 între România, Republica Moldova şi Ucraina pentru stimularea interconectărilor şi cooperării în domeniul energiei şi creşterea schimburilor bilaterale de energie electrică, în special în perspectiva asigurării siguranţei în aprovizionare a Republicii Moldova în această iarnă.

  6. Ati pus tot sistemul energetic european pe butuci.ati vrut green deal si taxa pe carbon.Ați inchis minele de carbuni,termocentralele si centralele nucleare si acum realizati ca nu mai avem curent.pardon,le-a inchis putin!bravo ba idiotilor!

  7. Sa vedeti masura romanilor cand le vor veni primele facturi.Se numeste BÂTĂ.

  8. Cit il mai tinem pe papitoiul asta care face greseli aproape iremediabile si isi bate joc de romani si Romania? Unde ii gasesc oare guvernatii pe tradatorii astia uriti si ticalosi?Mai sint multi ca ei ca sai schimbe pe astia cu altii?

  9. Tot scriu ca spre republica Moldova e trafic greu cu cisterne pline cu combustibil, aseara pe la orele 19,30-20,00 a trecut un flanc de vreo 10 cisterne pline spre republica Moldova! Daca ar avea gura soseaua spre aceasta tara, ar spune cu certitudine ca transportul de combustibili spre republica Moldova e intens si ca au distrus infrastructura in localitatile pe unde se invart rotile acestor masini de nu mai pot circula masinile mici. Apropo, exusta contract de furnizare combustibil de la romanica spre republica Moldova de se cara atata combustibil sau e tot furaciuni din Romania?

  10. Marele ceo al energiei românești. De când administrează ce a lăsat răposatul după 89 a reușit să îmbogățească firmele gakbejite cu miliarde de euro, a vândut capacități , gazul din pământul românesc a fost vândut altor țări pe contracte de 3 ani, aduce niste reactoare nucleare radoctive de care experții spun că sunt ineficiente energetic și produc mai multa poluare decât cele clasice, cu protecția unor funcționari americani, ca o slugă perfecta, își trădează tara .

  11. monstruoasa coalitie a ajuns din nou sa,,guverneze,,,adica sa DISTRUGA tot ce a mai ramas in ceea ce se numea ,,romania, ! gasca scursurilor securiste din pnl,psd,udmr ,usr ,minoritati in frunte cu sasul penal inscaunat de merkel desavarsesc ordinele primite ! cum se face ca in colonie este reactivata organizatia SS forumul …..caruia i s-au DAT miliarde de euro in bunurile cadorisite de penalul suplinitor ,evazionist,sluga ,jalnica vuvuzea a intereselor starinilor ! forumul SS nu este observat de gasca de la UE iar Italia este acuzata fara DOVEZI de ceea ce exista AICI oficial ! asta este UE !cat mai merge ….

  12. Pai nu suntem noi tâmpiți? După ce ne-au ucis rudele în pandemie și continua sa moara subit sau alte efecte adverse ale vaccinării forțate prin care s-au îmbogățit niște nemernici,acum tot noi plătim prețul ticalosiei lor.Ei scăpa nepedepsiți,se plimba pe banii noștri,aia furați prin prețurile umflate iar noi,ca niște drogați acceptam minciunile,înghețul prețurile,crimele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.