„Notarii vor reduce la minim onorariile, în cazul legii dării în plată”

Conducerea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNP) va da săptămâna viitoare o decizie prin care se vor reduce la minim onorariile notariale în cazul legii dării în plată, a declarat deputatul liberal Daniel Zamfir, în urma unei întâniri pe care a avut-o cu oficialii UNNP.

„Mai mult decât atât, (n.r. oficialii conducerii UNNP) au şi trimis în teritoriu o circulară prin care îi îndeamnă pe notari să primească notificările stabilind şi preţul pentru această procedură, care va fi de 100 RON.

Practic, de săptămâna viitoare notarii pot fi contactaţi cu încredere de către cei care vor să dea în plată pentru a depune notificările prevăzute de lege, notificări care vor sista orice plată către bancă pe termen nelimitat, până la clarificarea plăţii impozitului!”, a spus deputatul potrivit Bursa.

Notarii au înţeles situaţia şi au renunţat la onorarii, deşi acţionează în mediul privat, a mai arătat Cătălin Zamfir.

„În schimb Guvernul tehnocrat, care a pledat tot timpul pentru o lege a dării în plată cu caracter profund social, acum dă dovadă de mare ipocrizie şi refuză să intervină în favoarea oamenilor, având la îndemână pârghiile necesare (o simplă hotărâre de guvern). Aceasta este proba cinismului guvernului tehnocrat în relaţia cu cetăţenii acestei ţări!”, a mai spus Zamfir.

Deputatul liberal a cerut Guvernului să-i scutească de impozitul de 2% pe cei care dau în plată casa la bancă. Potrivit acestuia, este absolut aberant ca unui om care nu a obţinut venituri şi îşi asumă o pierdere uriaşă prin renunţarea la casă să i se ceară impozit de 2% că a realizat o tranzacţie imobiliară de pe urma căreia nu înregistrează niciun profit.

„Normal ar fi ca cel care să-şi dea casa în plată să nu fie impozitat de stat, pentru că nu operează o tranzacţie imobiliară la care obţine venituri, aşa cum prevede art 111 din Codul Fiscal”, a spus Zamfir.

„Guvernul este ipocrit, pentru că pe de-o parte mi-au cerut mie să fac legea cât mai socială, în schimb acum el (nr. Ministerul Finanţelor) interpretează cum vrea art.111 din Codul Fiscal”, a declarat iniţiatorul legii dării în plată, citat de Mediafax.

Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal şi se impozitează în conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată, precizează Ministerul de Finanţe într-un comunicat, după ce notarii au solicitat un punct de vedere.

„Impozitul este datorat de către debitor şi se plăteşte conform prevederilor Codului fiscal. Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înţelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoare minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei”, a explicat ministerul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.