Noutate pe piaţa muncii. Dacă ai nevoie de o persoană care să-ţi facă curăţenie în casă

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis că persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii.

„Noutate pe piaţa muncii: persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii. Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii, este funcţională şi poate fi accesată pe adresa https://tichete.anofm.ro/ . Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi #ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie”, arată un comunicat de presă al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Conform sursei citate, o altă funcţionalitate a platformei este că facilitează interacţiunea dintre beneficiar şi prestatorul casnic. Beneficiarii pot posta în secţiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere şi ofertă în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor casnice.
„Platforma accesibilă pe https://tichete.anofm.ro/ poate fi utilizată de prestatori (lucrători), de beneficiari casnici şi de către angajatori şi reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat. Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”, conform sursei citate.
Convenţia care este încheiată între prestator şi beneficiarul casnic în vederea prestării activităţilor, deşi nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:
– activităţile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
– faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activităţi casnice;
– volumul de muncă zilnic, care nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.
Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani şi care doreşte să aibă sau să-şi suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activităţi casnice necalificate, fie că este şomer, pensionar, elev, #student sau #angajat.
 Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziţiona şi distribui propriilor angajaţi tichete pentru activităţi, transformându-i pe aceştia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici. Tichetele de activităţi casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activităţi casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet. La achiziţionarea a cel puţin 600 de tichete într-un an, angajatorii şi beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.
Printre activităţile casnice care pot fi remunerate cu tichete, Ministerul Muncii le aminteşte pe următoarele:
– aranjarea şi servirea mesei;
– curăţarea / întreţinerea piscinei;
– curăţenia/igienizarea locuinţei;
– călcatul rufelor;
– debarasarea şi spălarea vaselor;
– hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
– plimbarea animalelor de companie;
– prepararea hranei;
– plantarea pomilor/arbuştilor;
– plantarea răsadurilor;
– realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
– recoltarea fructelor şi legumelor;
– spălarea covoarelor;
– spălarea geamurilor şi a tâmplăriei;
– spălarea rufelor;
– spălarea şi curăţarea autovehiculelor;
– strângerea resturilor vegetale din natură.
Punerea în funcţiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacţiilor legate de tichete (achiziţionare, înregistrarea orelor de lucru), de înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici (număr de ore, tip de activitate casnică desfăşurată), precum şi interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituţii.
Operaţionalizarea platformei reprezintă şi atingerea jalonului 397 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), mai indică sursa citată.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Si cu toate astea atente pe cine bagati in casa sa nu va faca curatenie la bani

  2. „şi 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.”

    -acum nu mai sint minori….

  3. Tanti asta ,care e ministru(din ce motive, numai ea știe) cred ca se uita la prea multe telenovele cu mexicani ce fac corvoada prin casele mahărilor de peste ocean !

  4. salut!
    Când iau un material se la voi sau când mă inspir de la voi (presa), întotdeauna am trecut „inspirat de ..” sau am lăsat numele ziarului.
    Aceasta știre am dat-o ieri pe TikTok, nu este noua, este din 2022, așa că articolul vostru este inspirat 100% din materialul mei de ieri ..eu nu am angajați, nu sunt trust de presă, nu sunt platit de nimeni, muncesc f mult, pro Bono, CA atare am o minimă pretenție sa îmi fie apreciată și respectată munca, repet neremunerată, nu am nevoie și complet dezinteresată aceasta muncă, mai rar, se mai găsesc unii de-ăștia, eu chiar mai cunosc…revin, scuze că m-am întins, fair play era să scrieți că ați luat ideea de pe TikTok, de la Dorel…
    Uneori cer prea mult..
    Este ulima accesare a site-ului vostru.
    Va spun un secret, când era o știre mai importantă,prezenta in toată presa, eu o luam de la voi, deși o găseam in alte ziare…știi de ce?! Pt Cornel, tatăl meu are un respect pt el…am fost subiectiv…
    Îmi pare rau…
    Nu sunteți singurii în situația de a lua de la mine tot ce scotocesc in internetul asta, când am timp, fac și alții treabă asta, unii nu au renunțat la „niste Sorei…sau „Un Dorel”… Pe aia i-am exclus din căutările mele…pt că sunt convins că dacă aveau copii cu acest nume, citeam alte titluri…
    Succes!
    P.s. nu recitesc ce scriu, ce fac, de asta am f multe greșeli, nu le asum…îmi cer scuze daca s-au strecurat și în acest text.

  5. As vrea sa-i dau sotiei 1000 lei sa-si cumpere ceva frumos care-i place de ziua ei. Va rog sa-mi spuneti pe ce platforma ANAF sa emit tichetul. De asemenea ma autodenunt pentru plati repetate facute parintilor pensionari, plati fara factura din salariul meu. Cum se poate remedia aceasta situatie si unde pot plati amenzile necesare?

  6. @Mucus
    -se vor infiintza firme
    va dudui prostitutia la domiciliu
    inclusiv cu minori,
    nu ai inteles,esti greu de cap?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.