Noutăți pentru românii din străinătate

Cetăţenii din afara graniţelor ţării pot accesa servicii consulare online, prevede proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind activitatea consulară, adoptat marţi, în unanimitate, de plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.62/2019, în sensul creşterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare, prin introducerea posibilităţii ca cetăţenii să poată accesa servicii consulare online, fără a fi nevoiţi să se prezinte la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Ordinul ministrului afacerilor externe se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Conform datelor statistice furnizate de către autorităţile străine Ministerului Afacerilor Externe, numărul românilor stabiliţi în străinătate este estimat la 5,7 milioane. Aceste date nu includ cetăţenii care nu şi-au reglementat situaţia juridică în raport cu statul de reşedinţă şi nici persoanele care au dobândit şi cetăţenia statului de reşedinţă, condiţii în care dimensiunea comunităţii româneşti din străinătate este mult mai numeroasă, adaugă iniţiatorii.

În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea solicitantului, documentele se vor putea ridica personal, se vor putea expedia prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediţie, ori se vor putea transmite în format electronic. Diplomaţii cu atribuţii consulare şi funcţionarii consulari vor utiliza semnături electronice calificate.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.62/2019 privind activitatea consulară a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. 90 zile de la intrarea în funcțiune a acestei legi? Oameni buni, că sa ajungi la umilință consulară, treci obligatoriu prin legislația țării pentru recunoașterea actelor straineze care durează cel puțin 8 luni pentru că e legislația favorabila strainezilor! Adică, justiția din România nu poate lua o hotărâre fara avizul strainezului deși există hotărâre judecătorească definitivă din tara unde a fost acțiunea pe rol, hotarare pe care a primit-o și respectiva persoana! Denigrarea și umilirea cetățenilor români din străinătate continua cu brio de la bugetarii de lux din politica românească și lipitorile politic. Își fac publicitate mincinoasă cu aceasta informație, ei nu rezolva baza prin care ești lipsit de drepturi, fi fac tocmai ce le convine. Apropo, sms pentru pașaport este valabil doar in Romania și nu în străinătate! Trebuie sa fii cretin să plătești roamingul pentru Romania doar pentru SMS pașaport. Politia sau oricare entitate, nu te informează daca ai număr de telefon străin și locuiești în străinătate! Poți să te închini, sa faci orice, nu folosesc telefonul pentru străinătate sub nicio forma, aștepți mult și bine un SMS sau telefon.

  2. O mică observatie..Cei care au plecat, stabiliți chiar temporar, aceia nu mai sunt români.. Scuipă pe Romania de fiecare data de o vizitează..

  3. @Marele Urs: Aici se vede veche indoctrinare de pe vremea cind Romania era complet inchisa, ca o mare inchisoare, si nimeni nu avea voie sa iasa din tara fara aprobare si coada de la secu, ca sa nu fuga cumva la dusmanii de clasa. Iar daca pleca era declarat(a) „tradator/tradatoare de neam si de tara” si i se confisca tot ce poseda si a ramas in tara gen casa, mobila, tablouri, vesela, masina daca avea cumva, … . Iar noi trebuia sa nearatam public desaprobarea fata de persoana cazuta in dizgratie comunista, ca a ales sa traiasca in libertate. Se ved ca indoctrinarea de la partid si secu, precum si propaganda anti-fugiti, sau anti scapati, inca mai isi arata ca a prins bine la unii sau altii, mai saraci la minte si fara spriti critic sau in general sceptici la adevarurile oficiale de atunci!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.