Nu e de glumă nici acum!

Conform unui comunicat de presă al A.N.S.V.S.A (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), publicat vineri, în România, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de județe, din care în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât și mistreții, în 2 județe sunt afectați numai mistreții, iar în 2 județe sunt afectați numai porcii domestici.

Şi DSVSA Dolj (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), a dat un comunicat de presă, din care aflăm că au fost depistate pe raza județului Dolj 18 focare active de pestă porcină în 7 localități: 36 porci morți și 204 porci uciși în focare de boală, ultimele confirmări fiind în localitățile: Băilești – în 6 exploatații nonprofesionale, Galicea Mare – 7 exploatații, Catane – 1, Ghindeni – 1, Dragotești – Viișoara – 1, Mârșani – 1, Segarcea – 1. Prin acest comunicat DSVSA a informat deținătorii de porcine, cît și propritarii fermelor de porci despre evoluția pestei porcine africane în județ.

În exclusivitate pentru „Cotidianul”, doctorul Retea Costică, director executiv adjunct DSVSA Dolj, a declarat: „Pesta porcină africană a fost identificată şi în 3 exploataţii comerciale: 11349 de porci au fost eutanasiaţi din două ferme săptămîna trecută, iar din cea de-a treia fermă cu un efectiv infectat de 18821 de porci, ieri am reuşit să-i eutanisiem pe toţi. Nu suntem singurul judeţ din Oltenia unde au fost depistate focare şi în judeţul Vâlcea au fost descoperite focare de pestă porcină, de asemenea şi la nivelul judeţului Olt. România nu este singura ţară din Europa unde au fost identificate focare, şi la vecinii noştri cum ar fi Bulgaria, Serbia, Ungaria. Anul acesta pesta porcină a ajuns şi în Germania. Este un virus care se extinde din cauza migraţiei porcilor mistreţi, care se deplasează dintr-o pădure în alta. De asemenea, această boală se răspîndeşte foarte uşor şi din cauza oamenilor, întrucît comercializează dintr-o localitate în alta, porci fără documente de provenienţă şi documente sanitar-veterinare. Le-am transmis oamenilor că pentru această boală nu există vaccin şi singura modalitate de a nu infecta porcii este respectarea condiţiilor de biosecuritate.”

De asemenea, Mihaela Dima, directorul DSVSA Vâlcea, a confirmat că în judeţ sunt active 13 focare de pestă porcină. Din acest motiv, echipe mixte ale DSVSA Vâlcea, au plecat în teren, într-o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine. Mihaela Dima a declarat pentru ziarul „Gazeta Vâlceană”: Azi a fost prima acţiune de acest gen. Aveam informaţia că la exploataţia non-profesională de la Mihăeşti s-au comercializat, în ultima perioadă, 200 de capete de porci. Astfel, s-a constatat că nu se respectă interdicţia de mişcare a porcinelor, comercializare lor fiind interzisă. În momentul controlului, am găsit 57 de porci , doar 9 identificaţi cu crotalie, însă pentru niciunul nu existau documente. Pentru că stare de sanatate a porcilor este necunosută, fiind suspecţi de boală, s-a luat decizia uciderii porcilor şi îngroparea acestora. Măsuri se vor lua şi împotriva proprietarilor exploataţiei”

Desigur, proprietarii porcilor sunt nemulţumiţi şi pregătesc o acţiune în instanţă, însă în cele două judeţe ale Olteniei sînt şi cetăţeni care cred că fac o afacere cumpărînd porci pe care propietarii îi vînd şi la jumătate de preţ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Porcii sunt de vina ca nu i-au ascultat pe suedezi si d-aia nu s-au imunizat in turma. Ca, asa tot prpovaduiesc niste romani, dand vina pe suedezi, ca aia practica imunizarea in turma.

  2. Superb! Pandemie de prostie, pesta porcina africana in Romania, mai e aviara care e la colt, si Romania e ingenuncheata definitiv! Saracie crunta predata de virusologiii fabricanti distruge o natiune! Unde e Kenia si unde e Romania? Poate ca, de fapt, se apropie timpul.

  3. Alta manarie, marca inregistrata! Din pacate pentru voi stiu ce vorbesc, sunt Veterinar ;))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.