Nu rata Cinepolitica, singura competiţie de film politic din România!

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Bucureşti, Cinema Elvira Popescu), singurul festival din România dedicat filmului politic, a început aseară cu proiecţia filmului Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer în regia lui Lars Kraume, o dramă puternică despre condamnarea celui de-al treilea Reich.

Competiţia Cinepolitica debutează în forţă astăzi, de la ora 18.30, cu Fratele Dejan/ Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze), un film despre calvarul interior al unui fost general din războiul care a dus la destrămarea Iugoslaviei şi care acum se ascunde în aşteptarea unei iminente condamnări a Tribunalului de la Haga.

De la ora 20.40 va fi proiectat filmul regizorului belgian Joachim Lafosse, Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs. Inspirat dintr-un fapt real şi extrem de controversat, lungmetrajul relatează întâmplările şi calvarul membrilor unui ONG francez, acuzaţi şi condamnaţi în Sudan pentru trafic de copii.

Les Chevaliers Blancs

Vineri, de la ora 18.30, un thriller cu accente surprinzătoare de comedie neagră îşi face loc în programul Cinepolitica: Noapte de miere/ Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia). Filmul este plasat în Macedonia proaspăt independentă din anii ’90, într-un moment de celebrare a unei mari victorii politice, care coincide cu aniversarea căsniciei paranoicului ministru Nikola cu incompatibila şi vicioasa sa soţie Anna. O criză conjugală scoate la iveală un caz grav de corupţie.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, câştigător a două premii la Veneţia 2015, care urmăreşte într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia” instituţională care a urmat asasinării fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, va rula tot vineri, de la ora 20.30.

În programul de sâmbătă, de la ora 17.00, respectiv 20.30, se regăsesc două filme pe teme cât se poate de actuale: terorism şi corupţie. Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief), un prim şi important act de curaj al unui cineast aflat în mijlocul cutremurătoarelor evenimente recente din Hexagon, spune povestea unui jurnalist independent care decide să investigheze fenomenul aderării tinerilor musulmani din Franţa la grupări islamiste extremiste infiltrându-se într-o celulă jihadistă. Prostul/ Durak (r. Yuriy Bykov), o dramă rusească plină de forţă, prezintă cruciada pe care un modest instalator de provincie o duce, cu multă inconştienţă, împotriva unui sistem politic corupt şi meschin.

Memories of The Wind

Memoria vântului/ Memories of The Wind, ultimul film din competiţie, va rula duminică, de la ora 18.00. Memoria vântului este o meditaţie poetică asupra urmărilor genocidului armenilor din anul 1915, din Imperiul Otoman. Personajul principal este un artist turc de origine armeană, bănuit de simpatii comuniste de regimul aflat la conducere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Silit de împrejurări, acesta se refugiază într-o zonă a nimănui, la graniţa sovieto-georgiană.

Gala de închidere, în cadrul căreia vor fi anunţaţi câştigătorii, va avea loc duminică, la ora 20.30. Juriul celei de-a cincea ediţii a Cinepolitica este compus din: Stelian Tănase (scriitor, jurnalist şi analist politic), Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice) şi Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator şi politician).

Statul contra Fritz Bauer

Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader, filmul de debut al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson (Water for Elephants, Maps to the Stars), Bérénice Bejo (The Artist) şi Stacy Martin (Nymphomaniac), va închide cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegaţia Valonia-Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.