Nuntă în zodia eşecului

Se apropie ziua împreunării dintre PNL şi PDL şi mult aşteptatului bastard tot nu i s-a găsit un nume pe măsură. În ambele tabere, cu mai mult sau mai puţină imaginaţie, fiecare se îndeletniceşte cu bătutul apei în piuă, dar degeaba. Renunţarea la preţioasele litere, spun şi unii şi alţii, ar însemna ştergerea din conştiinţa publică a unor identităţi făurite cu greu, prin lupte acerbe.

Ce baliverne! Care o fi identitatea PDL, partidul născut din cinci fuziuni şi care o pregăteşte pe-a şasea? Rădăcinile lui sînt înfipte în gîndirea politică a lui Petre Roman – cel care voia să importe „modelul suedez” în timp ce se juca de-a democraţia originală cu Ion Iliescu. Traian Băsescu l-a împrospătat apoi cu idei aduse de pe puntea vasului şi care au condus la haosul pe care îl vedem azi pretutindeni împrejurul nostru. Socialist la început, „popular” la sfîrşit, de stînga, de dreapta, de centru, PDL a fost de toate şi-n fond n-a fost nimic.
Care o fi, de cinci ani încoace, identitatea PNL? Vorbăria descusută a lui Crin Antonescu, pe care unii se încăpăţînează încă s-o numească oratorie? Alianţa cu PC, sau ruperea alianţei cu PC? Alianţa cu PSD, sau ruperea alianţei cu PSD? Amîndouă arată nu numai absenţa unei identităţi, ci şi imposibilitatea de a avea o gîndire coerentă. Singurul program pe care a reuşit să-l producă PNL a fost: „Jos Băsescu! Sus Antonescu!”. În rest, nimic. În orice caz, nimic liberal, nimic profitabil ţării. Nici măcar inventarea lui Klaus Iohannis, al sutălea om providenţial al României, nu a primenit – căci nu avea cum – o identitate liberală care se duce pe apa sîmbetei.

Duşmanii de ieri au descoperit dintr-odată că nu se cunoşteau îndeajuns pe ei înşişi şi că, în ciuda a ce crezuseră, afinităţile care îi apropie sînt multe şi substanţiale. Cu alte cuvinte, înainte de marea revelaţie nu erau prea conştienţi de identităţile pentru care se bat acum cu pumnii în piept.

Momentul solemn – nuntă şi înmormîntare în acelaşi timp – îi va transforma desigur, dar nimeni nu ştie în ce. Nu ştim cum se va numi noua structură (de ce nu PPE – Partidul Perfectei Elucubraţii?). Nu ştim sub ce siglă va acţiona (iată un subiect care n-a fost încă dezbătut, dar care va produce şi el multe agitaţii). Nu ştim cine îi va fi şef (poate Klaus Blaga, dacă se grăbesc specialiştii în clonări). Tot ce ştim e că tevatura în curs a fost gîndită, cel puţin în tabăra PNL, pentru a-l propulsa mai abitir către fotoliul suprem pe candidatul-necandidat, originalul, surprinzătorul, mirobolantul Crin Antonescu.

Putem, totodată, să intuim că punerea pirostriilor va însemna şi începutul divorţului. Mirii se vor certa cînd va veni vorba – şi va veni foarte repede – despre candidatul la prezidenţiale şi despre cel căruia i s-ar cuveni şefia guvernului. Klaus Iohannis a făcut deja, pe această temă, o declaraţie cu aere de superioritate liberală – el care e săpat în propriul său partid, de către propriul său naş politic, machiavelicul Antonescu. Iar dacă, prin cine ştie ce miracol, unul sau altul dintre partidele reunite ar avea ideea năstruşnică de a redacta un program politic se vor isca din nou discuţii. Fiindcă e greu cînd se confruntă idei, dar e şi mai greu cînd trebuie armonizată lipsa de idei.

În sfîrşit, marea ruptură s-ar putea produce după ce cuplul perfect va rata intrarea la Cotroceni. Atunci vor vedea, unii şi alţii, că şi-au făcut promisiuni găunoase, că s-au contaminat reciproc cu morbul eşecului. Ieşirea lor din labirintul iluziilor va oferi un spectacol demn de a fi privit. O sumedenie de ţapi ispăşitori vor fi arşi pe rug, iar printre ei s-ar putea număra chiar Klaus Iohannis, omul pe care l-a inventat Antonescu pentru a avea pe cine să-şi răzbune înfrîngerile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Portocala 14 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.