O bancă grecească se pregăteşte să părăsească România

Piraeus Bank, una dintre cele patru bănci din România cu capital grecesc, se pregăteşte să părăsească piaţa locală iar la sediul principal din Atena au sosit deja cinci oferte ce cumpărare: Banca Transilvania, OTP Bank şi fonduri de investiţii americane, se arată în jurnalul de tranzacţii Mirsanu.ro. Tranzacţia ar putea fi în jurul valorii contabile a băncii, adică 200 milioane de euro. Financial Times scria la finele lunii trecute, citându-l pe Anthimos Thomopoulos, şeful Piraeus Grecia, că soarta subsidiarelor din România şi Bulgaria va fi decisă până în 2018. Retragerea de pe aceste pieţe este grăbită de situaţia grea a băncii mamă, care se vede confruntată, ca de altfel toate băncile elene, cu retrageri masive din partea deponenţilor. Deocamdată, în România, Piraeus a rezolvat problema creditelor neperformante (de altfel, o piatră de moară ce stă atârnată de gâtul Atenei), vânzând un portofoliu de credite de consum negarantate, cu o valoare nominală de 185 milioane de euro, pentru un discount de 93,5%. Cumpărătorul este compania poloneză Kruk.

Piraeus Bank România are o cotă de piaţă la depozite de 3% iar la credite de 1,6%, dispune de o reţea cu 120 de unităţi şi are în jur de 1.500 de angajaţi. În raportul anual al BNR, Piraeus apare pe poziţia a 11-a în topul băncilor autohtone, din totalul de 40. Banca este prezentă în România din 2000, când a achiziţionat cele două sucursale ale Pater Bank.

Piraeus este una dintre cele patru bănci aflate pe piaţa autohtonă cu capital grecesc, alături de Alpha Bank, Bancpost şi Banca Românească. În acest moment, băncile din Grecia trec printr-o situaţia foarte delicată, multe dintre ele fiind pe marginea prăpastiei. Ele depind în totalitate de finanţările acordate de Banca Centrală pentru că se confruntă cu retrageri masive din partea deponenţilor (30 de miliarde de euro de la începutul anului). Multe dintre acestea şi-au retras sprijinul financiar acordat subsidiarelor şi au încercat să ţină aproape clienţii cu dobânzi lasive peste media pieţei în ideea de a ţine clientela buimăcită de criza elenă. Mai mult, băncile elene se văd nevoite să cheltuie cu provizioanele constituite în contul creditelor neperformante. Banca Naţională a României a dat asigurări că instituţiile financiare cu capital elen au active valoroase, sunt bine capitalizate şi sunt suficient de rezistente, însă le-a cerut verbal acestora să îşi reducă până la zero expunerea faţă de băncile mamă, dar şi pe guvernul de la Atena. Mai exact, subsidiarele de aici ar face bine să scape de titlurile de stat şi să diminueze cât se poate de mult depozitele în băncile greceşti, adică să rupă complet legăturile cu ţara de origine.

Băncile elene rămân solvabile pe moment, a afirmat acum două zile Daniele Nouy, preşedintele noii Agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene. Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrală a Franţei, este acum preşedintele Consiliului de supraveghere al Mecanismului Unic de Supraveghere din cadrul BCE, gestionând supervizarea celor mai mari 120 de bănci europene, transmite Reuters. Declaraţia oficialului BCE este importantă deoarece numai băncile solvabile beneficiază de linia de finanţare de urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA).

În mod normal, băncile greceşti îşi asigurau necesităţile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE. La începutul acestui an, BCE a anunţat că nu va mai accepta obligaţiuni guvernamentale elene drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale. HFSF, principalul acţionar al băncilor elene, controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.

Situaţia subsidiarelor locale nu este tocmai roz. Piraeus se vinde, Alpha Bank a raportat pierderi de 6,5 milioane de euro în primul trimestru, iar Banca Românească a primit un mare balon de oxigen de la Atena, un credit de 800 milioane de euro, dublu faţă de cât se preconiza, pentru a acoperi necesităţile de finanţare în contextul crizei din Grecia.

Plecarea Piraeus Bank din România ar fi al treilea exit al unei bănci de pe piaţa românească înregistrat în ultima vreme, după Millennium Bank şi Volksbank.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.