O biserică în decădere

Papa Francisc se străduiește să modernizeze Biserica Catolică. El face apel la Curie pentru a realiza că vremurile s-au schimbat; și, mai presus de toate, le cere tinerilor să participe la misterul Euharistiei și la actele, inclusiv muzicale, care se oficiază în parohii.

Dar are puțin succes. În Franța, Spania și Italia, ca să dau trei exemple, tinerii lipsesc de la liturghie. Nu sunt interesați să participe nici măcar duminica. De mulți ani, bisericile sunt pe jumătate goale.
Cazul Poloniei este atipic. În Polonia există, din punct de vedere istoric, o puternică tradiție catolică. Bisericile se umplu duminica și la alte sărbători sacre. Seminariile sunt de asemenea pline. În Polonia, Biserica Catolică este puternică, primită cu har de generații. Când polonezul Ioan Paul al II-lea a fost consacrat Episcop al Romei, toată Polonia a sărbătorit numirea sa.
Dar în prezent, în Varșovia și în alte orașe poloneze, au loc demonstrații mari împotriva legii care interzice avorturile. Biserica susține această lege și este probabil ca această atitudine să fie plătită scump.

Ce se întâmplă în Bisericile de rit ortodox?

În general, situația nu este mult diferită. Nici dumnezeiasca Liturghie care se celebrează în weekend nu atrage mulți tineri. Seminarul ortodox din Marjaayun, din Liban, recunoaște că are doar 124 de seminariști.
Patriarhul rus, Kiril, sprijină războiul din Ucraina și cheamă tinerii să se alăture forțelor armate care luptă în acea țară vecină. Kirill l-a descris pe Putin drept „un miracol de la Dumnezeu”. Această poziție a dus la o ruptură cu Biserica Ortodoxă Ucraineană.
Cele trei biserici monoteiste, evrei, creștini și musulmani, cred în același Dumnezeu și, prin urmare, ar trebui să trăiască în armonie. Dar care este realitatea? Evreii și musulmanii nu se înțeleg și sunt în război. În teritoriile ocupate din Cisiordania, au loc atacuri din partea ambelor părți. Este un război permanent. Rabinii și preoții își arată ura unul față de celălalt. Coexistența dintre cele două credințe nu există.
Cu toate acestea, musulmanii, care îl consideră pe Isus Hristos doar un profet, precum Muhammad, cresc într-un ritm considerabil. În timp ce bisericile creștine se golesc, moscheile sunt pline de adepți, care sunt chiar nevoiți să se roage pe străzi în lipsa spațiului.
Islamul este singura religie care crește zilnic. Nici măcar budismul nu se ridică la acest nivel. Musulmanii sunt astăzi peste 2 miliarde. Este adevărat că numărul creștinilor este superior deoarece aceștia însumează 2.604 mld; dar problema este că, în timp ce islamul crește, creștinismul își pierde adepții.
Emigrarea musulmanilor în Europa a ajuns în punctul în care moscheile se construiesc una după alta în țările europene, cu ajutorul financiar al țărilor din Golful Arabiei. Este adevărat că Papa Francisc întreține relații bune cu imamul moscheii egiptene Al-Azhar, una dintre cele mai mari de rit sunit, și cu alți demnitari musulmani. Dar credincioșii creștini și musulmani, cu excepția rarelor ocazii din Ierusalim și Betleem, nu se consideră mereu frați în credință.
Trebuie să recunoaștem că Biserica este în declin chiar dacă nu ne place.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

23 de Comentarii

 1. Mda,. zilnic crește,. Și bre de ce nu vezi motivul ?/ De ce nu vezi că imigrația ile3gală de zeci de mii zilnic, este exclusiv ca islamistă și cu un scop precis de a islamiza europa, nu neapărat pentru o religie, ci spre a distruge și a subjuga, la un moment dat fiind haosul specific islamului și a zonelor no-go.. Povestea cu ”forța de muncă”, cu democația permisivă, sunt doar pentru lichele oaie.. Nu vezi că germania anglia, franța suedia invită, deci cheamă in europa imigranții care speră traiul pe spinarea europeanului,. ca pe urmă să-i ”repartizeze” și altor țări, care nu-i vor și nu permit ilegalități, nici impunerea de cu care soiuri să trăiască impreună,.. și astfel un UE SANCȚIONEAZĂ ca suprastat.. Deci de te speli de flegme poate observi de care viitor cu sharia te paște..

 2. Articol scris de un habarnist!

  Biserica este mireasa lui Hristos, al carei cap este. Deci, daca Biserica este in declin, inseamna ca si Dumnezeu este in declin, ceea ce este absurd. In Apocalipsa, Biserica Ortodoxa este simbolizata printr-o femeie virtuoasa, pe cand „Biserica” Catolica printr-o desfranata, iar despre Papa Francisc spune ca este o Fiara. Unul dintre cele 3 fiare apocaliptice, celelalte doua fiind Profetul mincinos, care va avea rolul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, si Fiul lui Lucifer, Antihrist.

  Afirmatia ca „Cele trei biserici monoteiste, evrei, creștini și musulmani, cred în același Dumnezeu” este idioata de-a dreptul!
  In realitate, dumnezeul evreilor este diferit atat de dumnezeul musulmanilor, cat si de Dumnezeu cel Viu, Intreit in Persoane. Din moment ce nu avem acelasi Crez, e logic ca nici reprezentarea lui Dumnezeu sa nu fie aceiasi. Reprezentarea corecta a lui Dumnezeu o au doar ortodocsii, deoarece doar ei au pastrat intacta Invatatura lui Iisus Hristos, singura fiinta care L-a vazut pe Dumnezeu in esenta Lui:”Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut”.(Ioan 1, 18)

  In rest, lumea se apropie de extinctie, dar nu inainte ca ORTODOXIA sa triumfe. Si asta nu o spune un oarecare din multime, ci Dumnezeu prin gura Sfintilor Sai.

  • Si d-voastra produceti inexactitati. D-voastra citati dintr-o varianta a Evangheliei lui Ioan in limba româna. Varianta originala a fost in orice limba, dar sigur nu in româna. Chiar in ce limba a fost scrisa Evanghelia lui Ioan? Cele mai vechi forme pastrate sunt cam de la 100 de ani de la datarea ei (sunt din 170 d.Hr) si sunt in greaca veche. Totusi e mai probabil ca ea sa fi fost scrisa in aramica. Cum arata textul original pe care il citati d-voastra, in versiunea prima, inainte de rastalmacirile tuturor teologilor?
   Mai departe, Evanghelia lui Ioan se adreseaza in mod frecvent, direct si explicit evreilor. Nu credeti ca e exagerat sa considerati ca ea se adreseaza ortodocsilor, in conditiile in care la momentul respectiv nu existau decat crestini, nici pe departe separatia actuala.
   In aceasi linie, dupa stiinta mea, nu exista nici un text in Noul Testament care sa sugereze o separatie intre crestini si evrei. Exista nenumarate texte in care Isus propovaduieste comuniunea credinciosilor indiferent de rit si iertarea.

 3. Nazariteanul a fost un pionier al comunismului de tip ebbreiesc. Interesant, poporul a judecat ca Tiriac: dupa un hot, macar, ramane ceva.

  PS autorul asta este unul platit de Patapievici prin ICR sa se urineze cu bolta peste romani ?

 4. Biserica va supraviețui. Rătăciri fără voie sau cu voie, nu.
  Unele rătăciri: robi, moșii, preluarea sărbătorilor și încercarea de a le schimba menirea și numele (vezi ieri Sînzîienele), preot numai cu fac. de teologie, tăcere sau pus osul la nenumăratele PLAN-demii dea lungul vemii s.a.
  Chiar cea catolică a supraviețuit. A se vedea și saeculum obscurum sau pornocrația papală.

 5. Cele trei biserici monoteiste, evrei, creștini și musulmani, NU CRED în același Dumnezeu și, prin urmare, NU POT să trăiască în armonie …

  Unii au drept DOMN ZEU pe TATAL cel CERESC/EL cel URANIC … cel venerat de stravechea populatie PIE (DZEUS)/3000 BC si de catre stravechii abrahahici semiti (AVRAAM/2000 BC).

  Unii au drept zeu unul RAZBOINIC/Yahwe. Cel din timpul lui Amenhotep III/(1402–1363 BC) din țara lui Șasu-YHV. Cel mentionat si în timpul lui Ramses Ramses III/(1198–1166 BC) cu aceeasi expresie, ea referindu-se atât la muntele din partea de est a Iordanului, cât și la beduinii care trăiau acolo/cei din Midia si Edom. O zeitate razboinica din regiunile sudice asociate populatiilor Seir, Edom, Paran and Teman. Cel a carui nume a fost folosit de evrei pentru a cuceri taramurile semitice [„4. Când Domnul Dumnezeul tău te* va aduce în ţara în care vei intra şi o vei lua în stăpânire şi va izgoni dinaintea ta multe neamuri: pe hetiţi**, pe ghirgasiţi, pe amoriţi, pe canaaniţi, pe fereziţi, pe heviţi şi pe iebusiţi, şapte neamuri mai mari† la număr şi mai puternice decât tine, când Domnul Dumnezeul tău ţi le va da în mâini* şi le vei bate, să** le nimiceşti cu desăvârşire, să nu închei legământ† cu ele şi să n-ai milă de ele.” /Deuteromul 7]. Neamuri cu care se mai razboiesc si astazi.
  Pe tăblițele de lut (Ostraka) din Ugarit apare un YV ca ”fiu al lui EL”. Si care a fost sincretizat, aposteori, cu EL in timpul post-exiluluib abilonian/500 BC.

  Unii au drept zeu unul RAZBOINIC/Allah. Cei ai religiei Jihadului/610 AD: „Nu asculta de cei necredincioși, ci te luptă (jahid) împotriva lor împreună cu el (Coranul) cu luptă mare.” (Coran, XXV, 54).

 6. Noua religie unica si preferata de toti consumatorii o sa fie crislamul. Cu aroma talmudica.

 7. Cand era „o biserica” infloritoare, cand omora pe cei care nu sustineau ca Pamantul este plat si ca este centrul Universului creat de catre un Jnexistent in 6 zile ? Biserica, cel mai mare criminal terorist nu este judecata undeva, la puristii aia de la Haga sau la suedejii care au premiat pentru pace pe cel mai mare utilizator de dinamita impotriva umanitatii (Obama) ? Ipocrizia omoara omenirea !

 8. „Unii au drept DOMN ZEU”

  Esti prea instruit sa spui ca exista ZEI. Stiu, am inteles, „ai citit ca a scris unul sau altul” si ca „s-a spus la tv”, dar e pacat de atata instructie. Nici macar n-o sa afli asta, cand ti se termina ata de pe mosor, zeitatile sunt doar in imaginatia ta care nu mai functioneaza fara oxigenul pompat prin sange. „Duamne ajuta” !

 9. Calin Biserica va supravietui intr-o lume arhaica si saracita de politic.Intr-o lume unde stiinta si medicina sunt ponegrite,acolo salasluieste in huzur popii,iar enoriasii in ignoranta si saracie.

 10. Autorul analizeaza de fapt biserica catolica. Daca ne referim la bisericile de ‘pocaiti’ multiplicate mai nou in sute de feluri putem fi indusi in eroare de marele lor numar existent, dar adevarul este ca sunt pline doar cat timp sunt la moda. Singura biserica aflata in siguranta este cea originara, adica biserica ortodoxa. Dainuirea ei neintrerupta se datoreaza faptului ca a refuzat orice ‘inovatii’ necurate.

 11. Ăsta e soru-sa lu ION? A lu ION, inteligentu artificial? Cuminți copii și deștepți, domnu Ciucă.

 12. Evident ca societatea evolueaza accelerat iar biserica este practic blocata in scrieri (biblia, etc…) din vremuri de mult apuse. Doar teama de moarte mai tine biserica in viata….iar noi romanii sintem un popor de atei dupa comportament dar respectam “ cu sfintenie” traditiile stramosesti…

 13. analiza si nu prea Ce zisei bre,BOR e singura biserica neprihanita? Cea de rit rusesc probabil.Al naibii socoteala mai faci si tu.In afara de ortodoxie ce mai stii? Ia cauta care este cea mai veche religie din lume.De acolo iti faci socotelile toase.

 14. Dorinteodor ..traditiile care nu au legatura stransa cu biserica.Parte din ele preluate de biserica pentru manipulare .Ia sa vezi ca peste sute de ani micul si berea devine o traditie stramoseasca.Aruncatul mizeriei pe jos,scuipatul pe strada .EtcSa nu uit de „bataia rupta din rai”

 15. „Ăsta e soru-sa lu ION? A lu ION, inteligentu artificial? Cuminți copii și deștepți, domnu Ciucă.”

 16. E vorba de erezia modernismului (pregatita de masoni) ce a infestat Biserica Catolica, ca si de infiltrarea de comunisti (cu ateismul si darwinismul lor) in seminariile catolice de catre Stalin, mai ales din Apus. Ce sa mai zicem de ecumenismul tras de par si de tolerarea paganismului ?!

 17. Biserica lui Cristos va rezista neindoios, dar, mai intai, trebuie data pe razatoare, pana ce va ramane un fel de ciot. Aia va fi Biserica adevarata – Biserica luptatoare !

 18. Parca papa Paul al VI-lea a fost acela care a avut vedenia potrivit careia fumul Iadului a patruns in Vatican. N-are nimic, Sf. Mihail arhanghelul si Maica Precista vor intari pe drept-credinciosi !

 19. decadere sau modificare de coordonate? totul se transforma iar timpul alocat acestor procese exista.
  exista evolutie sinusoidala ca pentru majoritatea proceselor. la fel ca in viata: se naste, traieste, se transforma prin moarte intr-un nou inceput.

  o poti numi decadere daca probabil ai in vedere latura de dominare a unor dimnesiuni ale lumii nevazute. lupta pentru dimensiunea eterica, astrala se intimpla constant. cind incerci sa manifesti monopol pe o asemeneaa directie nu faci decit sa produci perturbatii majore si da, e posibil sa ajungi la concluzia ca e decadere… ajungi sa fii de fapt propria victima pentru ca nu lasi lucrurile sa fie si vrei sa le indrepti. cum ai putea face asta altfel decit impunindu-ti propria viziune care de cele mai multe ori este in discordanta cu planurile in care vrei sa intervii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.