O comună a fost cumpărată cu 300.000 de euro. Urmează celelalte?

PDL a reuşit sã demonstreze cã poate câştiga oricând alegerile. Experimentul fãcut luna trecutã în comuna Vultureşti, din Argeş, în care primãria localitãţii a fost obţinutã, absolut neaşteptat, de candidatul democrat-liberal, a arãtat cã românii se vând uşor şi pe nimic şi cã antipatiile faţã de guvernanţi dispar subit în faţa micilor tentaţii. Bãtãlia acerbã dusã pentru o primãrie sãracã, fãrã absolut nicio mizã, sumele uriaşe investite în campania electoralã a alegerilor anticipate, organizarea cu rigori militare şi desfãşurarea impresionantã de forţe din comunã au lãsat sã se întrevadã cã, de fapt, acolo avea loc un test al PDL. Un test ale cãrui rezultate anunţã o extindere a reţetei de succes în toatã ţara.

Uliţă din Vultureşti

Comuna Vultureşti, din judeţul Argeş, are 2.900 de locuitori, banii pentru investiţii şi întreţinere provenind, în marea lor majoritate, de la Consiliul Judeţean. În afarã de câteva buticuri, comuna nu se poate lãuda cu vreo afacere prosperã prin zonã. Localitatea face parte din regiunea denumitã Valea Argeşelui, care cuprinde cinci comune, toate aparţinând PSD încã de dupã 1990, prin culoarea politicã a primarilor şi a consilierilor locali. Mai mult, judeţul Argeş aparţine, în proporţie de 70%, PSD. Nu e de mirare astfel, cã, dupã retragerea fostului primar PSD, din cauza unor probleme de sãnãtate, organizaţiile social-democrate din zonã nu au avut emoţii la anunţul alegerilor anticipate organizate în luna iulie a acestui an. Era imposibil ca oamenii din comunã sã voteze pe altcineva decât propriul candidat, Iulian Ghiţescu, viceprimar în funcţie al comunei. Rezultatul alegerilor a fost însã şocant: candidatul PDL a câştigat alegerile din comunã chiar din primul tur. Un semnal alarmant a existat, pentru cã ameninţãrile, teroarea, banii daţi la oameni, petrecerile, mâncarea şi bãutura care n-au lipsit în timpul campaniei au atins un nivel nemaivãzut în aceastã comunã aproape uitatã de lume. Bãtrânii din sat spuneau cã din 1947 nu au mai vãzut atât de multã lume strãinã în comunã.

Suma vehiculatã, aproape 300.000 de euro

Cele trei concerte, douã cu muzicã popularã cu Maria Dragomiroiu şi Ileana Ciuculete şi unul de muzicã uşoarã, la care a cântat Delia, au fost o premierã absolutã pentru Vultureşti. Mai mult, au fost organizate târguri, spaţiul de desfãşurare fiind construit pe proprietatea candidatului PDL, Liviu Poşircã, fãrã autorizaţie, spun oamenii. Camioane cu pepeni, micii şi berea nu au lipsit timp de trei sãptãmâni şi toţi locuitorii s-au înfruptat din pomenile PDL. Asta nu a fost totul. S-au mai sacrificat porci, s-au distribuit saci de grâne şi tãrâţe, s-au fãcut liste pentru plecãri pe Litoral. Iar pentru fiecare vot, oamenii vorbesc de o platã de la 2.000 de lei la 10.000 lei, fiecare cum a negociat. Una peste alta, suma vehiculatã investitã de PDL în campania pentru Primãria Vultureşti a fost de circa 300.000 de euro, un buget enorm pentru o localitate fãrã nici un fel de importanţã prezentã sau viitoare. „Au venit în fiecare gospodãrie, mi-au spus oamenii, şi au promis câte 2.000 de lei pentru un vot. Iar dacã erau soţ şi soţie, suma era de 4.000 de lei. Pentru nişte oameni sãraci, cu pensii mai mici decât aceastã sumã, banii erau o manã cereascã”, ne spune Cristian Gentea, preşedinte PSD Piteşti.

Târgul făcut de candidatul PDL, Liviu Posirca

Directorii direcţiilor guvernamentale, detaşaţi la Vultureşti

Timp de douã sãptãmâni, cât a durat oficial campania pentru alegerile din iulie, toţi directorii celor 50 de deconcentrate – OPC, Finanţe, Sãnãtate, Mediu, Direcţia Silvicã, Învãţãmânt, Casa de Pensii etc, practic toate instituţiile statului, au fost prezenţi în comunã. Aceştia au fost pur şi simplu detaşaţi pe toatã perioada în Vultureşti, cu maşinile şi şoferii instituţiilor. Fiecare dintre aceştia avea o listã cu oameni din comunã pe care trebuia sã îi aducã la vot. „În ziua votului, directorii erau aliniaţi în faţa secţiei de votare. Mai mult, au fost prezente toate structurile speciale, de la Poliţia Economicã, Doi şi-un sfert, pânã la DIICOT. A fost terorism electoral, iar oamenii erau îngroziţi”, ne-a precizat deputatul PSD de Argeş, Mircea Drãghici. Reprezentanţii PSD spun cã intimidãrile practicate de pedelişti au depãşit orice limitã. „ Cei care aveau un butic erau ameninţaţi cã vor fi închise, sãtenii erau anunţaţi cã vor fi amendaţi pentru orice depozitare neconformã a deşeurilor menajere”, a afirmat prof.dr.ing.Florin Tecãu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş. Adrian Stanciu, şeful Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Vultureşti, considerã cã atât campania electoralã, cât şi ziua alegerilor au pãrut o invazie, pur şi simplu. „Parcã au intrat cu tancurile în Vultureşti. În 20 de ani nu am vãzut aşa ceva la vreuna dintre alegeri. Umblau maşinile pe drum şi îi luau de pe stradã pe sãteni sã-i ducã la vot, iar Poliţia nu fãcea nimic. Pe cei care aveau copii care lucrau la oraş îi ameninţau cã vor rãmâne fãrã servicii”, ne spune Adrian Stanciu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.