O idee proastă pentru viitorul UE

Ursula von der Leyen va candida pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Echipa sa a păstrat tăcerea, însă candidatura ei nu mai este un secret de câteva luni. Singurul aspect pozitiv al acestei candidaturi ar putea fi respectarea timidei încercări de a da un parfum democratic Comisiei Europene – procedura sptizenkandidaten, prin care partidele europene își nominalizează, înaintea alegerilor, câte un candidat la președinția Comisiei.

În 2019, von der Leyen nu a fost aleasă prin aceasta metodă. Președintele CE ar fi trebuit sa fie candidatul PPE, Manfred Weber, sau candidatul socialiștilor, Frans Timmermans. Pentru că germanul nu era pe placul președintelui Emmanuel Macron, liderii statelor UE au aprobat, în spatele ușilor inchise, o variantă care să mulțumească Germania Angelei Merkel și Franța lui Macron. În acest mod netransparent a ajuns contestatul ministru al Apărării din Germania (Ursula von der Leyen) în fruntea Comisiei Europene.

Acum, candidatura sa va fi anunțată oficial la Bucuresti, pe 6-7 martie, la Congresul PPE. Ce ar putea aduce un nou mandat al lui von der Leyen? La Forumul Economic Mondial de la Davos, în ianuarie, von der Leyen a vorbit despre cum ar trebui să acționeze executivul UE în viitor: ”În următorii ani ar trebui să gândim la fel”.

A gândi la fel este rău pentru Europa, ar însemna prelungirea nefirească a unei ere politice care a contribuit mult la actualele convulsii sociale, economice și geopolitice din Europa. Focus.de identifică șapte mari motive pentru care un nou mandat von der Leyen este o idee nefericită pentru UE. Unele dintre ele țin de obsesia germană a austerității și a neîmpărțirii datoriei între toate statele membre, în timp ce Germania profită cel mai mult de pe urma monedei euro.

 

1.       Europa a ajuns datornică

Comisia von der Leyen a transformat UE, care nu are venituri proprii, într-un datornic. Este pentru prima dată când UE se îndatorează pe piețele de capital, pentru programul ”Next Generation EU”, programul de refacere după criza pandemiei. UE are o datorie de 750 de miliarde de euro, iar von der Leyen a introdus obligațiunile europene, un lucru despre care spusese că nu se va întâmpla.

2.       Europa stagnează în ce privește liberul schimb

Von der Leyen nu a fost în stare să dea un impuls politicii comerciale, vitală pentru supraviețuirea continentului. Iar atunci când a dat impuls, a făcut-o în direcția greșită. A fost o susținătoare a sancțiunilor împotriva Rusiei, care au fost mai dăunătoare pentru Europa decât pentru Moscova. În comerțul cu China, i-a urmat cu supunere pe americani, care vor să folosească protecționismul pentru a se descotorosi de rivalii din Asia. Nu a reușit să încheie un acord de liber schimb cu America de Sud (Mercosur), din cauza inepției de a transfera ideea politicii bazate pe valori din domeniul diplomației în cel comercial. Asta a dus la idiosincrazii în toată lumea. Oamenii din Asia și America Latină vor să importe bunuri europene, însă nu la pachet cu indicațiile politice ale președintei Comisiei de la Bruxelles.

3.       Căderea în dizgrație a Pactului Verde

Cele 34 de proiecte de lege adunate sub titlul Pactul Verde European au dus Europa și mai departe de statutul de economie de piață funcțională. Acum nu numai că statul se implică în politica energetică, dar intervine și în lanțul industrial din Europa. Stabilrea unui termen pentru interzicerea înmatriculării mașinilor cu motoare termice a fost un simbol al sentimentelor ecologiste ale președintei, pentru care întreg continentul (și în special Germania, Franța și Italia) va plăti scump. Acum, Manfred Weber este pentru anularea restricțiilor, iar constrictorii de automobile sunt de partea sa.

4.       Europa a devenit inamicul inteligenței artificiale

Legea pentru inteligența artificială este corectă politic, dar inutilă economic. Cercetătorii europeni din acest domeniu au pierdut chiar înainte de a începe cursa cu cei din SUA. Comisia UE îi obligă să fie foarte transparenți cu statul, or, în SUA nu există o asemenea regulă. Prin urmare, Europa începe meciul cu plumb în picioare.

5.       Europa nu are piață de capital

Uniunea Piețelor de Capital, adică armonizarea circuitelor monetare, nu a făcut niciun progres în mandatul lui von der Leyen. În SUA, valoarea companiilor listate la bursă este de 160% din PIB. În Germania este de sub 60%, iar în Franța de puțin peste 80% din PIB. Asta se datorează faptului că piața de capital din Europa nu are profunzime, iar din această cauză sunt mai puțini investitori, companii mai mici, valori mai mici pe bursă. Beneficiarii acestei situații sunt instituțiile financiare americane. Dacă ar putea, Wall Street-ul ar vota cu von der Leyen.

6.       Politica europeană a migrației este un eșec

În timpul mandatului lui von der Leyen, traficanții de imigranți din Africa au ajuns să patroneze adevărate ”agenții de turism ilegale”. Asta spune un traficant din Tunisia, intervievat de La Repubblica. Oamenii văd consecințele acestor activități ilegale care au loc sub ochii statului și UE și încep să voteze în consecință. Cu alte cuvinte, ascensiunea AfD în Germania și a altor partide extremist este opera unor politicieni precum von der Leyen.

7.       Europa a fost marginalizată la nivel internațional

Politica externă și de apărare a UE a rămas amorfă. America domină evenimentele din Vest. Rușii intervin și ei cu armata (pe frontul din Estul Europei) și cu trolii lor (în rețelele de date ale UE). Deciziile privind politica apărării europene au lipsit, în timp ce Donald Trump și republicanii amenință că vor lăsa UE la mila Rusiei. ”I-aș încuraja pe inamici să facă tot ce vor cu voi. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile”, le-a transmis Trump europenilor, în timpul unui recent miting electoral.

 

Concluzia este că von der Leyen a avut ocazia de a arăta ce poate, dar a arătat doar că este doar o prelungire a erei Merkel, precum limba unui ghețar. Sunt de înțeles rațiunile personale pentru care vrea un al doilea mandat. Însă este o idee proasta. Era Merkel s-a încheiat. Și poate că ar fi bine ca, de data aceasta, șefii de stat și de guvern să nu mai joace poker cu numele președintelui Comisiei Europene. Ar fi bine ca acesta să fie decis de cetățenii europeni, prin intermediul celor pe care îi aleg în PE.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25

35 de Comentarii

 1. „Lupta femeii cu roata dintata” ! Pana si la bucatareala sunt barbati. Video-chat-ul este feminin.

 2. …a fost o catastrofa, dar asta se vrea in final…a reusit sa coboare ponderea economiei europene pe plan global de la 25%, cat era in urma cu putini ani pana la 7% in prezent…nu numai ca nu trebuie numita, trebuie arestata, anchetata, condamnata si agatata…de fapt, a fost si este asasinul economic al europei…cu siguranta, dupa alegeri se va stabili si ea la angajator, la cel care a platit-o pentru a savarsi acest asasinat…acum, problema este ca a gasit si prosti care sa asculde orbeste de ea, mai putin cativa-ungaria,polonia si inca vreo doi/trei…pericolul mare vine din teama slugilor de a nu fi trase la raspundere, asa incat parca vad ca tot ea vine la butoane…

 3. ‘ O mănă spală alta și amândouă fața ‘, probabil că WEf-ul o susține !

 4. Ideea vine dintr-un cap prost.. Și nu știu de ce in europa nu sunt treji inafară de unguri,.care să fie cu șira spinării care să pună lucrurile in rănduială, și pe ursula in iad..

 5. Ursula Gertrud von der Leyen, născută Albrecht, descinde dintr-o familie a burgheziei hanseatice, familia Albrecht, cu legături aristocratice, și a cărei origine datează din secolul al xvii-lea.
  Cei mai mulți dintre strămoșii săi proveneau din statele fost independente Hanovra și Bremen, în ceea ce este acum nordul Germaniei. Ea are o străbunică americană de ascendență în principal britanică, strămoși francezi și italieni mai îndepărtați și unii strămoși în ceea ce este astăzi Țările Baltice, apoi atașate Imperiului Rus.
  Străbunicul lui Ursula von der Leyen a fost negustorul de bumbac Carl Albrecht (1875–1952 ), care s-a căsătorit cu Mary Ladson Robertson (1883–1960), o americancă din familia Ladson, care aparținea aristocrației de sud din Charleston, Carolina de Sud . Strămoșii săi americani au jucat un rol notabil în colonizarea britanică a Americii de Nord și în comerțul transatlantic, Mary Ladson Robertson, care a fost afiliată la Societatea Națională a Damelor Coloniale ale Americii, a fost, de asemenea, un descendent al viceguvernatorului din Pennsylvania Samuel Carpenter și al lui Christopher Branch, un colonist englez timpuriu, și era rudă cu Thomas Jefferson.

 6. ASTIA nu se mai satura de putere si-ar vrea sa fie tot ei
  desi n-au facut nimic bun
  si HOASHKA a ami si tinut secrete chestii de cheltuirea banilor NU DOAR PE VACCINE !

  Chestii pe care dupa statul UE nu avea voie sa le tina secrete ! E vorba totusi de miliarde din averea statelor membre cheltuite DOAR DE EA STIUT !

  Cum de mai are tupeul sa se ceara SEFA dupa ce-a incalcat prin SECRETOSENIE obligatia de-a spune (macar PARLAMENTULUI UE) cum si pe ce-a stricat MILIARDELE-PE-VAXXIN ?

  INTREB : -> ASTE E PUSA DE ALTII ! Vrea cmva HQ al NATO din BRUSSEL sa-si puna dinnou omul (fosta generaleasa NATO din RAMMSTEIN) la … UE ?

  IQ=? … sper ca nu doar sa piarda (SHALOM!) ci sa fie si condamnata pentru SPERJUR !
  De ce ? Cu ce-mi ajuta mie asta ? 😀 😉
  don plictisseala doar … BLEAH …e prea proasta ! (daca era isteaza nu iesea ca paudchele-n frunte ci facea totul ca DEEP STATE-ul = nevazut ! )

  PROBABIL madama palgiatoare e doar o papusa NATO de paie in geamul UE … deci e semn ca NATO pierede UE daca hoashka pierde
  sefia … de parca in 400 milioane de europein nu s-a mai gasi altul s-o schimbe (ca bate la ochi !)

  😀

  CAND un IMPERIU sau un HEGEMON cade …se vad semen ale AGATARII DE PUTERE ale … celor catarati in CLASA CONDUCATOARE !

  Are cumparat-nemtoaika asta „SANGE NOBIL” 😀 ?

  SHALOM !❤️❤️❤️

 7. „Calin spune:
  15 FEB. 2024 LA 14:17”

  Sustii ca e pusa la HQ UE din BRUXELLES de catre americanii de la HQ NATO din BRUXELLES
  si ca e de „origine buna” verificat „americana” ?

  Mai lasi sa se inteleaga ca daca ca „MINISTRU AL APARARII” germna nu trecea pe la RAMSTEIN
  americanii (care dicteaza si la UE , vezi secretele vaxxinelor pe care URSULA le poate tine in pofida cererilor insusi PARALAENTULUI UE …secrete … si BOURLA 😉 americanesti ) americanii n-o puneau SEFA de TRIM la dependentii
  europeni !

  Are NATO acum la ananghie nevoie de „oamenii lor” la sefia UE ?
  Are NATO insa o sansa daca sub TRUMP se duce buuu famiglia NULANDIERA si vin … „ceilalti”
  care au ei ei „OAMENII LOR” de pusi SEFI la independentul UE 😉 !

  UE e o mascarie …subterna americaneasca … de aceea linistea de dupa NORDSTREAM ! 😉
  Treburile insa se schimba din interior …serviciile secrete ale mai multor state
  constata o rupere intre … FORTE interne …pana acum unite !

  E de rau ! SINCER ! E de foarte ra … mai alws ca si ISRAELUL 🙁 pierde ! 🙁

  SHALOM !

  [PSD-ul va avea o sansa la presedentia ROMANIEI cu cineva nou inca ne-intrat in PSD azi ! Zisele unui PROPHET verificat!]

 8. @vanatorul de troli
  O catastrofa pentru cetatenii europeni dar un adevarat succes pentru cei care au suit-o in varful copacului numit Comisia Europeana.

 9. o femeie exceptionala ,o conducatoare de exceptie
  Focus.de este controlat de Renew Europe group

 10. Aceasta a adus UE in prgul colapsului si mai vrea un mandat ?
  Daca vrea sa faca in continuare politica personala, ceea ce in alte parti este considerata dictatura, sa faca acest lucru in tara ei , nu la nivel de UE.

 11. „UE e o mascarie …subterna americaneasca … de aceea linistea de dupa NORDSTREAM ! 😉”

  🙂 🙁

  Vine TRUMP = plagiatoarea asta ginecologista asta nu v-a mai pupa tronul UE ! Se schimba PAPUSILE-N GEAMUL UE odata cu seful PENTAGON-ului ! 😐 Nu glumesc, NULANDIERII chiar pierd 🙁 si ISRAELUL 🙁 ! 😐

 12. Născută în 1958 la Ixelles , în regiunea Bruxelles , Ursula von der Leyen a locuit acolo până la vârsta de 13 ani și a urmat Școala Europeană din Bruxelles I. Tatăl său Ernst Albrecht a fost unul dintre primii funcționari publici europeni, lucrând în această calitate de la crearea Comisiei Europene în 1958, mai întâi în cadrul Comisiei Hallstein , ca șef de cabinet al comisarului european pentru concurență Hans von der Groeben , apoi din 1967 până în 1970 ca director al Direcţiei Generale Concurenţă.
  În 1986, s-a căsătorit cu medicul Heiko von der Leyen, din familia von der Leyen, din Krefeld ,care și-a făcut avere în comerțul cu mătase. Heiko von der Leyen va deveni profesor de medicină și CEO al unei companii de inginerie medicală. Din decembrie 2020, este „Director medical” al companiei de biotehnologie Orgenesis(terapii celulare și genice).
  (tradus de pe wikipedia franceză)

 13. Cea mai proasta ideea de a-i dau un nou mandat lui Hitler cu fusta.

 14. Pe vremuri, pe pagina wiki în franceză a fam Albrecht, scriau mai multe:
  Strămoșii săi americani au jucat un rol notabil în colonizarea britanică a Americii de Nord și în traficul trans-atlantic. Mary Ladson Robertson a fost într-adevăr fiica lui Edward Twells Robertson, comerciant de bumbac din Charleston, și Sarah Gilmor Ladson, descendentă din revoluționarului american și locotenent-guvernator al Caroinei de Sud James Ladson, al mai multor guvernatori coloniali britanici și al primilor coloniști englezi din Barbados, Carolina, Virginia și Pennsylvania. Printre strămoșii lui Von der Leyen apar și guvernatorii John Yeamans, James Moore, Robert Gibbes, Thomas Smith și Joseph Blake, dar și Joseph Wragg și Benjamin Smith, care sunt printre cei mai mari comercianți de sclavi din America de Nord Britanică. Cînd sclavia a fost abolită în Statele Unite, strămoșul său James H. Ladson (1795-1868) avea în jur de 200 de sclavi. Carl Albrecht și Mary Ladson Robertson au fost părinții bunicului lui Ursula von der Leyen, psihologul Carl Albrecht, cunoscut pentru că a conceput o nouă metodă de meditație și pentru cercetarea sa în ceea ce privește conștiința mistică.
  Stră-străbunicul ei George Alexander Albrecht s-a mutat la Bremen în secolul al XIX-lea, unde a prosperat ca un comerciant de bumbac, a devenit un hanseat (adică membru al elitei într-unul dintre orașele hanseatice) și a ocupat funcția Consul al Austro-Ungariei din 1895. S-a căsătorit cu Louise Knoop, fiica baronului Ludwig Knoop, unul dintre cei mai bogați antreprenori ai secolului al XIX-lea din Imperiul Rus.

 15. Ursula asta o sa ajunga mai rea ca Merkel. Cele doua au ingropat deja Uniunea Europeana.

 16. De când a ajuns în funcție recomandata de Merkel am scris cace copia perfecta că executant plus destule negative. Ceea ce s-a dovedit realitate. Fiți siguri că va câștiga(data nașterii bazată pe interpretare numerologic), alta/altul pe aceeași linie de executie nu găsesc.

 17. Ursula a actionat mult mai prost decat Merkel dovedind totala lipsa de pragmatism economic,cheltuind banii pentru afaceri verzi care nu sustin dezvoltarea ci doar muta capitalul de la o banca la alta cu dobanda.Curentul Ursulei este asemanator cu frazele comuniste ale dezvoltarii lansate in istorie de la Marx incoace:distrugeti proprietatile ca sa le gestionam noi inventandu-se teorii si pretexte bolnave, contrare spiritului economiei de piata.Smecheria e veche doar muzica e alta acompaniind o perpetua propaganda de cuvinte seci.Incapabila sa inteleaga economia noua garnitura din fruntea Europei incearca sa inventeze si sa impuna propria economie de laborator.Nici o legatura cu realitatea.

 18. O analiza in 7 puncte si concluzii concludente. Madam Ursula se incadreaza perfect in standardele celor care au aleso ! Turma liderilor UE este si ea in cadenta, iar cetatenii europeni sunt buimaci si cu busola dereglata ! Globalistii sunt intr-o ofensiva extrem de agresiva si malefica.

 19. Conducerea UE serveste interesele SUA nu a europenilor. Din pacate si conducatorii statelor Europene sub luminoasa conducere a Ursulei fac acelasi lucru.
  Sa traiti bineeeee….

 20. Revin cu textul corectat:
  Cea mai proasta idee de a-i da un nou mandat lui Hitler cu fusta.

  Evitati sa mai comentati de pe telefon!
  Va treziti cu tot felul de corecturi care nu suna bine.

 21. Păi cum să nu încerce un nou mandat ca să și-l pună la adăpost pe ăsta trecut pentru care altfel cu siguranță va face pușcărie în legătură cu criminala problemă a covidișului, în care doar și faptul că este în crasă incompatibilitate, soțul ei lucrând cu Pffeizer, și pentru asta ar trebui să înceapă procesul de destituire a ei, mai ales că există în UE un asemenea precedent cu un fost președinte.
  În tot arborele ei geneaologic sunt prea mulți a căror etnie este trecută sub tăcere. E ca și în cazul escrocilor ce au pus stăpânire pe mai toate bogățiile României, dar ei se dau ba nemți, ba italieni, ba austrieci, ba olandezi, englezi, francezi sau spanioli, niciunul nedându-și de gol adevărata etnie, că peste tot e vrei, nu vrei, vorba tot de ei ! 😎

 22. Dimpotrivă, s-o aleagă pentru a face praf UE cât mai repede!

 23. Titlul cel mai bun ar fi fost asta :Cea mai proasta idee pentru viitorul UE!

 24. Aceasta noua canditadatura e o batjocura la adresa cetatenilor ue.noul babilon e la bruxelles.pacat,ue era un proiect bun.acum e un cosmar.parerea mea bineinteles.

 25. Daca PPE o va propune pe Ursulica sa candideze pentru un nou mandat, atunci partidele care compun PPE vor pierde masiv voturi in majoritatea tarilor din UE. Aceasta doamna este realmente URAYA si dispretuita masiv de majoritatea cetatenilor ue.

  Intrebarea mea este de ce PPE ar alege pentru aceasta functie o persoana atat de corupta si controvrsata?

  Impunerea candidaturii ei va da un nou impuls partidelor suveraniste si antiSistem!

  Au romanii o vorba – cand Dumnezeu vrea sa te piarda, iti ia mintile.

 26. TREZIREA! In campania interna pentru europarlamentare, gastile de partid vor clama ca ei se vor bate pentru tara, pentru binele poporului roman, ca se duc in parlamentul Europei pentru a ne fi mai bine noua cetatenilor romani.
  O data ce au fost validati, va inchipuiti ca cei care fac parte din grupul PPE nu o vor sustine pe Ursula?
  O vor vota cu ambele maini, toti cei de la PNL, UDMR, Forta Dreptei si tot ce inseamna afiliere la PPE.
  Concluzia este una: cu cat mai putini europarlamentari romani afiliati la PPE (PNL, UDMR, FD, chiar si USR), cu atat sanse mai mici pentru Ursula de a fi reconfirmata pe functie. Valabil acest aspect in toate statele europene.

 27. Acest putregai de colhoz UE condusi sint o colonie amerloca care sint varza si sint in faliment, Rusia este economia mr 1 in Europa iar China nr 1 mondial SLAVA BRICKS si la gunoi cu UE si NaTo

 28. Ma intreb pe ce planeta traieste Flinten-Ushi?

  Cind nu era inca vorba de epidemii de corona prin tarile europene, Ushi a comandat fara sa iba vreum mandat din partea tarilor europene, a comandat printr-un SMS „vacciburi” invaloare de 35 Miliarde Euro, si cind au inceput investigatii despre modul de cumparare a „vaccinurilor” si-a sters toate sms-urile si corespondenta de pe telefonul ei de serviciu, sa nu existe dovezi sau urme despre interesele ei mai mult pecuniare decit legate de sanatatea public mimata la discutii sau in fata presei si masmediei.

  Sa aici se vede ca oamenii din aluatul ei nu au scrupule si nu le e rusine de ce au facut. Poate ca nici nu se vad cu vre-o vina ci cred ca sunt apreciati si iubiti de toti alegatorii lor din luma in care traiesc, lume diferita de lumea reala in care traim noi toti!

 29. Aceasta Comunitate Europeana condusa pana acum de niste neispraviti anormali si anormale, a nenorocit intreaga Europa si a transformat tarile care fac parte din aceasta formatiune, sa nu mai aibe nici independenta si nici suveranitate lor .Sint efectiv sclavele acestei Comunitati Europene, care dirijeaza si ordona tot ce au voie ,sau nu au voie ,sa faca aceste tari.

 30. „Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins joi seară orice recunoaştere internaţională a unui stat palestinian, prevazuta de un „plan complet”, perfectat de SUA, aliatul Israelului, impreuna cu mai multe ţări arabe apropiate Washingtonului. Planul, publicat de Washington Post, include în special o pauză în lupte, eliberarea ostaticilor şi un calendar pentru înfiinţarea unui stat palestinian.
  „Israelul va continua să se opună recunoaşterii unilaterale. O astfel de recunoaştere, după masacrul din 7 octombrie, ar oferi o recompensă uriaşă unui terorism fără precedent şi ar împiedica orice viitor acord de pace”, a scris Netanyahu în ebraică pe contul său de X. Likudnicul sionisto-nazist denatureaza grosolan, nicio miscare de independenta nu are acordul ocupantului, iar dreptul inalienabil al palestinienilor la un stat propriu nu este o „recompensa”. Netanyahu pur si simplu semneaza un cec in alb pentru crime de razboi.
  „Israelul respinge categoric dictatele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii”, a adăugat el, reafirmând teza uzata si fara viitor că un acord de pace poate fi doar din „negocieri directe fără condiţii prealabile”.
  Din nou Netanyahu distorsioneaza penibil si ridicol. Sustinerea unui stat palestinian nu este un”dictat’, ci o necesitate legitima, inadmisibil intarziata, iar „negocierile directe” sub bocancul ocupantului sunt imposibile, vremea lor a trecut de mult, a venit timpul ca solutia sa fie impusa din afara, ca umanitatea sa intervina. Conditiile prealabile sunt in insasi scopul negocierilor, pacea si independenta.”

 31. II…….
  „Respingerea autoritara de catre Netanyahu a recunosterii legitime internationale a unui stat palestinian incumba o consecinta grava si iminenta pentru Israel, sa fie declarat un stat paria (pariah state). Termenul de „stat paria” descrie o națiune dezavuata extern, care nu este acceptată sau recunoscută de catre majoritatea guvernelor din întreaga lume, este exclusă din relațiile internaționale, este pusă sub sancțiuni economice și, uneori, conformata de coalitii internationale. Este odios ca Israelul sa uzeze de drepturile internationale, dar sa incalce sfidator dreptul international. Asta face Israelul, se apara cu drepturile internationale, iar ca agresor ataca cu incalcarea drepturilor internationale. Drepturile si obligatiile sunt perechi, te bucuri de un drept daca respecti o obligatie aferenta, dar Israelul vrea toate drepturile fara sa respecte toate obligatiile complementare.”

 32. „Ungaria, o țară mică, fără prea multe bogății naturale, cu o populație mică, reușește ceea ce noi, doar visăm.
  După ce a fost primită în UE și imediat în Schengen, Ungaria, supranumită și „copilul răsfățat al vestului”, părea că va deveni o altă colonie a vestului. Dar, după câțiva ani, acest „copil” a început să se revolte și să nu se mai mulțumească cu firimiturile căzute de la masa stăpânilor.
  Și-a răscumpărat pământurile de la austrieci și oricare alt „latifundiar”, dând o lege care specifică că poți cumpăra pământ maghiar după ce ai stat 5 ani în regiune și te-ai ocupat cu agricultura. S-au văitat austriecii, au țipat nemții, au amenințat cei din Comisia Europeană. Dar, atât.
  Ungaria, a forțat băncile să dea împrumuturi doar în forinți și a făcut moneda națională fără dobândă. Iar au sărit toți de cur în sus. Băncile au amenințat că pleacă din Ungaria. Una nu a plecat. Atât.
  Când au năvălit arabii, Ungaria, după primul val, a spus „Stop! Nu la noi!”. A ridicat gard la granița, a pus grăniceri, iar pe arabii rămași in Ungaria i-a trimis în Austria. Iar vaiete, amenințări, țipete. Dar, atât.
  Ungaria nu a avut nici o jenă in a-l da afară pe Soros, cu toate ONG-urile și universitatea lui. Peste tot puteai vedea pancarte împotriva lui Soros. Au sărit tefelistii din toate țările, s-au zvarcolit, dar atât.
  Își construiesc centrale nucleare, spitale, pe banii rușilor. Iar vaite, țipete, amenințări. Dar, atât.
  A venit criza energetică. Ungaria a fost prima care a anunțat că nu pune sancțiuni Rusiei, ea fiind dependentă de gazul rusesc, ca și alte țări, urmărindu-si interesul național. Alte țipete, alte amenințări, alte vaite. I-a durut pe unguri exact în fundul Budei. Au plafonat prețul la benzină. Primii.
  Au acceptat ucrainieni doar de origine maghiară.

 33. II……..
  Și-au făcut deschidere la mare, cumpărând o parte din portul Trieste din Italia.
  Și multe, multe alte acțiuni benefice Ungariei. Inclusiv cele din România. Pentru astea i-aș înjura, dar, doar puțin.

  De ce să înjur Ungaria?! Că are coloană vertebrală?! Că își urmărește interesul național?! Că noi nu putem nici măcar să ridicăm un genunchi din pământ?! Ce ne oprește să facem, în oglindă, în Ungaria, pentru comunitatea de români, ce fac ungurii in România?!
  Nu, nu înjur Ungaria, pentru frustrările mele.
  SI NOI, ROMANII ? ”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.