O industrie dulce în schimbare

Cererea de ciocolată este în creștere la nivel mondial, iar companiile încearcă să o acopere apelând la soluții ingenioase. Schimbările climatice afectează pădurile tropicale unde se cultivă arborii de cacao, dar antreprenorii și oamenii de știință caută modalități de a crește producția în afara zonelor tradiționale, informează Associated Press.

O metodă folosită de o companie din California constă în cultivarea boabelor de cacao în cuve pline cu apă amestecată cu zahăr. În acest fel, plantele ajung la maturitate într-o săptămână, spre deosebire de aproximativ opt luni prin metoda clasică. În acest fel se economisește o bună parte din apa și munca necesară.

Un efort asemănător, de cultivare în interior a boabelor de cacao, este realizat în Israel de o companie care asigură și producția de pudră și unt de cacao. „Avem doar un câmp mic, dar în cele din urmă, vom avea o fermă de bioreactoare”, a spus cofondatorul Hanne Volpin.

Tot în California, o altă companie urmează o cale diferită. În loc să folosească metode alternative de cultivare, ei urmăresc să obțină arbori de cacao mai rezistenți. Astfel, producția naturală din zonele de cultură tradiționale, cum ar fi Africa de Vest și Centrală, nu mai este afectată, ci dimpotrivă, sporită. Oamenii de știință încearcă prin cercetări pe culturi vii să facă plantele mai rezistente la boli. În acest fel, fermierii ar fi ajutați să asigure aprovizionarea constantă cu boabe de cacao.

Piața ciocolatei este enormă, peste 25 de miliarde de dolari s-au cheltuit în 2023 doar în SUA, conform Asociației Naționale a Cofetarilor. Industria globală a ciocolatei era evaluată în 2023 la 117 miliarde de dolari. Unele companii acoperă cererea prin înlocuirea cu produse prăjite, cum ar fi roșcovele sau ovăzul, care sunt și aromatizate pentru a imita gustul de ciocolată.

Cacao și-a mărit prețul la începutul anului datorită cererii crescute și a problemelor cu schimbările climatice și bolile care afectează culturile din Africa de Vest. În luna aprilie a acestui an s-a ajuns la un record al prețului pe tona de cacao, tranzacționată pe bursă cu peste 10.000 de dolari. Piața de ciocolată din România a fost în 2023 de aproximativ 52.000 de tone.

 

 Ion-Oroles Manolache

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Daca lacomia de bani n-ar fi asa de mare s-ar mai putea trai pe planeta , asa multi cum suntem. Defrisarile masive nu le face omul de rand, industriile poluante nu sunt in proprietatea omului de rand, razboaiele nu le incep oamenii de rand, etc. LACOMIE, LACOMIE, LACOMIE!

  2. Yap Mao, adevăr grăiesti.Așa stau lucrurile.Dacă și boală și războiul au ajuns mijloace legitime de câștig, probabil că lucrurile stau atât de rău încât nu mai putem vb de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.