O judecătoare îl condamnă pe Stelian Ion: „Știți ce înseamnă asta?”

Judecătoarea Mădălina Afrasinie de la Tribunalul București l-a taxat pe ministrul justiției după ce declarația lui Stelian Ion privind pensionarea magistraților, retrasă între timp, a dus la un val de plecări din sistem.

“Domnule ministru,

Eu, judecator de scaun, nedetasat prin functii calde, recunosc: m-am inselat in privinta dumneavoastra, motiv pentru care ‘imi cer scuze’.

Da, sunteti singurul ministru care, in nici o luna de la preluarea mandatului, ati reusit sa faceti ceva pentru justitie: adica ati reusit sa depopulati instantele, determinand judecatori cu experienta sa iasa la pensie!

Pe buna dreptate, avand in vedere volumul de munca, conditiile de toata jena in care suntem obligati sa muncim si imprevizibilitatea legii…ma scuzati, OUG

Stiti ce inseamna asta?

Faptul ca dosarele celor care s-au pensionat vor fi repartizate ciclic, faptul ca, potrivit CEDO, cercetarea judecatoreasca va fi reluata de la 0(=zero) si faptul ca, un numar crescut de dosare pe cap de judecator va genera oboseala, imposibilitatea ca noi sa putem pregati dosarele potrivit art.6 CEDO, va determina intarzieri in redactarea hotararilor judecatoresti, dar mai ales greseli de judecata!

Asa ca, da! ‘Va felicit’ pentru ca ati reusit sa mai puneti o lopata de pamant peste drepturile justitiabililor!!!, 

PS acesta este un pamflet si trebuie citit si inteles ca atare…sau nu”, a scris judecătoarea într-un comentariu pe Facebook.

Ce a declarat Stelian Ion

”Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion, la sfârșitul anului trecut, în prima sa conferinţă în calitate de ministru al Justiţiei.

Stelian Ion s-a răzgândit apoi și nu a mai vrut creșterea vârstei de pensionare a magistraților, măsură pe care o propusese pe 31 decembrie 2020. Ministrul a declarat că nu mai consideră această metodă ca fiind oportună.

În schimb, el va propune propune „abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022”.

„Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Ioana Radu 8524 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Vai, saracutele de ele, cat muncesc! Ma faceti sa plang de mila.

  2. Mare treaba si sefia cand vine la pachet cu prostia!
    Fie prostul cat de prost, mintea vine dupa post!

  3. Daca este din shatra USRPLUS acest Stelica are sigur „pedigri” securist. Cand romanii credeau ca au scapat de securistii si turnatorii batrani care au devalizat salbatic tara, au acum surprzia urata ca au dat de puradeii astora. Ce este rau si securitatea nu pier.

  4. De ce nu se spune niciodata care e varsta de pensionare prin alte parti(precum si alte conditii puse pentru aceasta,daca au pensii atat de „speciale”si cum se obtin acestea ?

  5. Daca un judecator „rezolva” un dosar „greu” poate sa iasa la pensie la 40 de ani si poate sa se mute pentru restul vietii in Bahamas.

  6. Daca iesi la 48 de ani la pensie esti numai bun sa mai lucrezi inca vreo 25 de ani ca avocat. Odihnit si cu putere de munca! Stelian Ion nu se va atinge de privilegiile magistratilor. Este acolo pe post de marioneta a celor cu protocoalele secrete.

  7. Individul in cauza are o scuza : se pricepe la absolut toate, poate fi numit la fel de bine ci cu rezultate „esceptionale” la orice minister, Sanatate, Invatamint, Aparare, Transporturi, etc … mai putin la Justitie !! Ghinion ! (ps : despre gasca mafiota a judecatorilor, intr-un numar viitor …)

  8. In filme totdeauna JUDECATORUL este batran. Adica intai esti advocat 10 ani, apoi esti procuror inca 10 ani si abia apoi dupa 45 ani ca varsta esti judecator pe cauze marunte unde se dau maxim 2 ani inchidoare si apoi dupa 50 ani judeci cauze cu max 15 ani puscarie. Si dupa 60 ani judeci inchisoare pe viata .
    Pentru ca LEGEA ERARHIEI JUDECATORILOR NU EXISTA JUSTITIA NU MERGE in plus amestecul serviciilor si politicului si globalistilor sorosisti in justitie.

  9. „RISE Project nu a reușit să găsească nici o altă țară din Uniunea Europeană în care pensia oferită magistraților să presupună mai multe beneficii decât cea care le este oferită judecătorilor și procurorilor din România.

    Această țară nu poate fi găsită nici într-un raport publicat recent de Comisia Europeană, referitor la pensiile speciale care se plăteau, la nivelul anilor 2017-2018, în statele UE.[…]Raportul respectiv spulberă mitul care se bucură de o foarte mare trecere în România, legat de o presupusă practică uniformă în Europa, în privința instituirii pensiilor speciale în magistratură.

    Potrivit analizei lui, numărul țărilor comunitare în care magistrații nu primesc pensii speciale este mai mare decât numărul țărilor în care magistrații primesc pensii speciale.”

  10. „Ținând cont de raportul dintre salariul magistraților și salariul mediu din economia națională, judecătorii și procurorii români sunt cel mai bine plătiți din UE.”

  11. „Statistici succesive ale Consiliului Europei – realizate din 2010 până astăzi – arată că indemnizațiile magistraților români le surclasează, în sens relativ, atât pe cele din țările bogate ale continentului, cât și pe cele din statele fostului lagăr sovietic.”

  12. „În 2018, de exemplu, un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție câștiga de 8,1 ori mai mult decât salariul mediu din România.

    În același an, un judecător neamț, de la instanța germană corespondentă, câștiga de doar 1,6 ori mai mult decât salariul mediu din țara sa!”

  13. „Pensiile magistraților din România sunt însă mai mari decât salariile magistraților din România!

    Prin retragerea din activitate, magistraților le cresc, în loc să li se diminueze câștigurile.[…]Așezând datele de mai sus într-un scenariu practic de viață, adică luând în considerare longevitatea medie a populației din țara noastră, care e, azi, de 75 de ani, reiese că cetățeanul obișnuit se va bucura doar zece ani de pensia lui, în timp ce magistratul o va primi pe a sa vreme de 25 de ani.

    Altfel spus, în sens pragmatic, pensia medie a judecătorilor și a procurorilor este nu doar de 11,3 ori mai mare decât a contribuabilului mediu statistic, ci și de circa 2,5 ori mai lungă.

    Ceea ce duce, în termeni reali, la o pensie de 28 de ori mai mare decât a cetățeanului obișnuit. (11,3 înmulțit cu 2,5 fac 28,2).”

  14. „RISE Project nu a reușit să găsească acest tip extrem de debalansare – în relația dintre pensia cetățeanului mediu statistic și cea a magistratului mediu statistic – în nicio altă țară din Uniunea Europeană.

    Nici în țările în care există pensii speciale pentru magistrați, nici în cele în care ele nu există. „

  15. El nu are decat un gand: sa-si indeplineasca misiunea primita: sa desfiinteze SIIJ ca sa poata fi bagat la puscarie un „vinovat” de fapt nevinovat fara a mai fii vreo surpriza de la vreun judecator care vrea probe sau nu gaseste fapta ca fiind prevazuta de codul penal.
    Procurorilor la ajung denunturile, nu mai au nevoie si de probe.

  16. In Romania mai exista si unele sporuri la plic. Poate tii cont si de astea.

  17. Varsta de pensionare : Portugalia :65 de ani;Germania: 65-67 de ani;Austria:63 de ani si 6 luni;Franta : 60 de ani;Bulgaria :61-femei,63-barbati;in plus,este prevazuta o perioada de cotizare de cel putin 40 de ani;pensii speciale mai exista doar in 10 tari din UE :Romania,Irlanda,Danemarca,Belgia,Slovenia,Portugalia,Spania,Polonia,Lituania,Letonia…”Faptul că în aceste 10 țări corpul profesional al celei de-a treia puteri în stat beneficiază de pensii speciale nu înseamnă că pachetele de avantaje pe care ele le presupun seamănă între ele. „

  18. A se vedea :RISEBLOG
    ROMÂNIA, OAZA DE BANI A MAGISTRATILOR DIN UNIUNEA EUROPEANA

  19. Cea mai abjecta casta : procurorii + judecatorii ! Nimic nu se poate costrui fara rezolvarea acestui cancer al Romaniei ! Urgent !

  20. Steliane, dă-o afară pe judecatoreasa, urgent !In piata Matache, sa vanda varza
    Asta e independenta judecatorilor, sa isi injure public ministrul..

  21. @ Doina canalizarii Oltului
    Un ministru trebuie sa se ridice la inaltimea functiei, din punct de vedere profesional altfel se face de rusine. Judecatorii, destul de multi dintre ei, sunt adevarate elite si n-au cum avea respect pentru o panarama a dreptului. Respectul se castiga si pentru asta trebuie sa ai cu ce.
    Un judecator nu poate fi dat afara, e inamovibil, dar prostii nu stiu asta.

  22. Salariile si mai apoi pensiile judecatorilor si procurorilor sint chiar „bani de cosnita” pentru cei care reusesc sa prinda un dosar greu, cu deturnari sau evaziuni de zeci de milioane de euro, si pe care-l „trintesc” ! Nu doar ei, dar si inca citeva generatii pot sa traiasca in lux din comisioanele si mita primite !

  23. aha , deci pensioara seciala a judecatorului e mai mare decat salariul . de aia vor preadreptii pensionare la 48 de ani.

  24. O prostie marca CEDO!
    Faptul ca dosarele celor care s-au pensionat vor fi repartizate ciclic, faptul ca, potrivit CEDO, cercetarea judecatoreasca va fi reluata de la 0(=zero)
    DE CE DE LA ZERO?? De ce nu ia judecatorul dosarul sa-l studieze si sa mai ceara ceva daca e cazul? O PROSTIE MARCA CEDO! Daca si urmatorul, urmatorul se pensioneaza,moare,demisioneaza,etc. iar o luam de la zero? CATA TAMPENIE!
    NU exista tari in UE in care magistratii sa se pensioneze sub 50 de ani . Daca o sa cititi o ancheta-studiu facuta in tarile UE de RISE PROJECT veti vedea ca in multe tari varsta de pensionare a magistratilor este intre 60 si 65 de ani.
    In ROMANIA totul este un jaf!
    Salariile si pensiile magistratilor ,aceasta clasa a imbuibatilor lipsiti de o minima moralitate,de empatie,solidaritate sunt aberante,foarte mari ,mai ales raportate la PIB-ul pe cap de locuitor in ROMANIA care este de 4 ori mai mic decat in OLANDA sau GERMANIA!
    O MIZERIE FACUTA DUPA ANUL 2000 DE DECLASATA POLITICA PRIN LEGILE VOTATE IN PARLAMENT.
    DE CE AU FACUT-O?? Pentru ca sunt corupti si sunt la mana magistratilor!

  25. Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – modificări (O.U.G. nr. 7/2019)

    Noua reglementare
    Potrivit noii reglementări, la art. 82, alin. (5) se modifică și va avea următorul conținut:
    „(5) Persoanele care îndeplinesc condițiile de vechime prevăzute la alin. (1) și (3) în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi se pot pensiona și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupație. În acest caz, pensia se stabilește dintr-o bază de calcul egală cu indemnizația de încadrare brută lunară pe care o are un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad al instanței sau parchetului, și sporurile, în procent, avute la data eliberării din funcție ori, după caz, cu salariul de bază brut lunar și sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcție din motive neimputabile”.

    Despre ce pensionări înainte de 50 de ani bat câmpii unii dintre cei care comenteaza????

  26. Ce e MNT? MINCIUNA.NESIMTIRE ,TRUFIE?
    PENSIA DE SERVICIU PE CARE O APARA ACEASTA CASTĂ IMBUIBATA ESTE DERANJANTA PRIN MODUL CUM SE CALCULEAZA SI IN CONSECINTA PRIN CUANTUMUL EI.
    IN COMPARATIE CU ALTE STATE DIN UE
    ,RAPORTAT SI LA PIBUL PE CAP DE LOCUITOR IN ROMANIA AVEM UN JAF,UN FURT! De aceea se spune că sunt SALARII si PENSII nesimțite.

  27. Experienţa personală mi-a arătat că în (In)justiţia română salariile mari nu au reuşit să reducă corupţia ci să crească numărul de piloşi angajaţi.
    Adică a crescut procentul de magistraţi leneşi, incompetenţi şi, implicit, părtinitori.
    Asta pentru că un pilos nu trebuie să fie decă mediu de harnic sau competent.

    Adăugaţi solidaritatea de casă care face ca CSM-ul prin inspecţia judiciară să acopere chiar şi greşelile evidente şi veţi întelege de ce avem justiţie doar cu numele.

    Şi un ultim aspect: justiţia este, la noi, o birocraţie, iar birocraţiile nu rezolvă problemele ci le amplifică.

    Dacă s-ar da soluţii corecet pe fond nu ar mai fi atâteea procese în apel şi în recurs, dar, totodată nu ar mai fi nevoie de atâţi judecători la instanţele superioare, adtică ar fi mai puţine posturi pentru piloşi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.