O lege care deranjează Banca Naţională

BNR nu susține proiectul de lege privind protecția consumatorilor la riscul valutar în contractele de credit, se arată într-un răspuns al băncii naționale semnat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

Inițiativa legislativă aparține PSD, iar legea a trecut de Senat și este în prezent la Camera Deputaților.

BNR atenționează că legislația națională a adoptat la finele anului 2016 mecanismul dedicat riscului valutar în contractele de credit prevăzut de legislația UE. Mecanismul are dublă valență, pentru că impune creditorilor practicarea unui regim de prevenire și avertizare a solicitaților de credit asupra riscurilor specifice și obligă băncile să convertească în monedă națională creditul, la cererea clientului, oricând pe parcursul contractului, la cursul de schimb de la data solicitării.

Banca Națională consideră că proiectul legislativ încalcă drepturi constituționale și principii fundamentale de drept și va crește incetitudinea legislativă în domeniul financiar – bancar.

Proiectul, inițiat de senatorul Cătălin Zamfir, a fost avizat favorabil de Consiliul Economic și Social și de Consiliul Legislativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Despre ce drepturi constitutionale vorbeste nenea asta?Dar de dreptul consumatorilor n-a auzit? Doar de privilegiile bancilor?Si ale recuperatorilor?Hoti si ticalosi!

  2. @ Florin Georgescu susține că fiecare bancă ar trebui să se adapteze condițiilor de piață liberă concurențială, ?
    Opinați că inițiatorii proiectului de lege ar dori să atragă atenția celor de la Consiliul Concurenței , de la ANPC, de la ASF, despre „practici” ale băncilor neverificate de BNR, ?

  3. Bosii de la banca nationala ar trebui sa fie mai preocupati de protectia consumatorului roman decat de soarta bancilor care,dupa parerea unora nu sunt decat niste camatari ”legali”.Daca le dai bani iti le dai degeaba daca vrei un credit platesti la greu .

  4. @ Conducerea BNR nu pare totuși a fi preocupată de obiectivul BNR din legea Lege nr. 312 din 28.iun.2004,
    ,,(1) Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.”
    ?

  5. de ce credeti ca daca dvs. jucati ”poker” adica riscati sa luati imprumut intr-o valuta, restul deponentilor din banca trebuie sa li se riste economiile ca sa va despaguveasca pe voi pt ca ati vrut sa faceti imprumutul in alta moneda decat cea in care va primiti salariul ati riscat suportati consecintele. Daca acum zece-douazeci ani poate a fost o necunoastere, azi cand toti cunosc consecintele unui imprumut in valuta de ce altii sa va suporte nechibzuinta?

  6. Orice imprumut este un risc , iar BNR atentioneaza asupra acestui fapt.Riscul si siguranta sunt cam opuse.Nu se poate si cu slanina-n pod si cu buzele unse.

  7. la bnr le este frica ca in momentul in care o banca are pierderi din riscul valutar ii va da in judecata BNR si sigur pot dovedi ca e o masinatiune a BNR

  8. Francul elvetian are valoarea determinata in functie de euro sau dolar, poate nu stii ca la lansarea euro raportul euro/$ era de 1,37, azi este 1.097…iar francul elvetian/$ este 1.03 deci francul a depasit dolarul international, iar tu vrei ca BNR sa masluiasca aceste schimbari internationale? Cursul are fluctuatii si in functie de cerere, cand unii vor sa repatrieze profiturile si atunci este ”foamete” de valuta…asta este economia de piata, iar un om obisnuit n-are nici o problema pt ca nu foloseste valuta…

  9. Da cine Editat meu obliga bancile sa dea credite in valuta? Ha? De fapt ei dau credite in valuta pt ca au informatii de pe piata internationala si stiu tendintele valutelor, lucruri pe care consumatorul normal nu are de unde sa le stie si nici ei nu se obosesc sa la comunice consumatorilor. Si asta doar ca sa jecmaneasca oamenii de buna credinta. Daca banca v-ar spune ca dupa parerea lor, euru va creste cu 30 la suta pana la terminarea creditului ati mai lua creditul in eur? Doar daca esti retard. De ce credeti ca la unele valute dobanda e mai mare? Pentru ca banca stie ca valuta respectiva are tendinta de scadere. Si tu prostu habar n-ai. Si atunci e clar ca nu exista egalitate de arme in contract. Si ca banca te face din vorbe, exact ca cel mai ordinar interlop. Asa ca sa ne mai lase cu temerile bancilor din Rom. Mi se rupe de temerile lor, atata vreme cat activitatea lor este cea mai ordinara inselaciune. Ati vazut ca din rata platita 70 la suta reprezinta dobanda si 30 la suta (cifre aproximative) este din credit. Deci platesti dobanda iar creditul scade foarte putin, si ce ramane produce dobanda in continuare. Pentru asta unii intra la facultate!

  10. @ Comentatorii consideră că băncile acționează în favoarea bancherilor ca să realizeze profituri și să își plătească salariații și pentru a avea un sistem bancar puternic, pe ,,resursele” investitorilor care investec în economie, ? Viceguvernatorul probabil dorește să afirme că BNR își dorește un sistem bancar bine finanțat, care să acționeze ca o ,,căpușă”, așa cum se exprimă viceguvernatorul Florin Georgescu despre ,,căpușarea economei”, asupra investitorilor capitaliști cu resurse financiare, ?

  11. @sti ce spui atenianule@ parca vorbeam de leu si euro, singurele valute din Romania, restul nu sunt cuprinse in economia Romaniei. oare poti sa iei legal si sa inregistrezi in contabilitate , CREDIT ( VORBEAM DE CREDIT NU DE SCHIMB VALUTAR CA acolo nu are BNR nicio treaba) in forinti in Romania sau in alta moneda? nu vorbeam de piata monetara internationala,……povestea cu francul elvetian a fost o ilegalitate crasa….

  12. … Omu’ din poza este dus rau ca capu’ ! Candva era cu totul altfel, fix pe invers ! Fix ca-n fabula / ” boul si vitelul ” !

  13. Cum se face cate o lege favorabila poporului, imediat sar in sus conducatorii bancii anti-nationale numita BCR.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.