Așa arată noua moneda emisă de BNR

Banca Naţională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 26 ianuarie, o monedă din argint cu tema Constantin Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale.

Aversul monedei prezintă o parte din clădirea Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă portretul şi numele lui Constantin Brâncuşi şi anii între care a trăit ,,1876″, ,,1957″.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 460,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema Constantin Brâncuşi – Surse româneşti şi perspective universale au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Oricum moneda din argint valoreaza mai mult decat valoare artistica a ,,Urateniei Pamantului”, ,,Rugaciunii” sau ,,Oul drei Pogany”, opere bune de speriat copiii obraznici……[Rumburak]

  2. Au uitat sa puna pe moneda si sticla cu beutura care-i placea enorm marelui sculptor.
    Cred ca aia numita: ,,Doi ochi albastri” sau ,,Ochii lui Dobrin” ar fi fost cea mai potrivita……[Rumburak]

  3. ,,Acesta este Brancusi”?
    Ma indoiesc ca macar unul l-ar putea recunoaste……[Cabralak]

  4. Este binevenită o monedă care să amintească de expoziția Constantin Brâncuși de la muzeul de artă Timișoara. Parcă pe revers era mai potrivit ceva Târgul Jiu, Craiova, Facultatea de Medicină București. Expoziția din Timișoară a fost o șansă grozavă să revezi ceva din geniul lui Brâncuși. Am avut privilegiul să cumpăr Contemporanul și Gazeta Literară numere omagiale la 10 ani de la moarte, trăiau G. Oprescu, Dan Hăulică, Paleologu. Dar mai ales să văd Expoziția din 1972 din București care a fost cu mult mai multe piese de sculptură decât acum la Timișoara. La vremurile de azi și cota de piață a lui Brâncuși însă asigurarea lucrărilor trebuie să coste foarte mult.

  5. Cam tarabostes Decebal, Constantin Brâncuși de monedă. În imaginile ce s-au păstrat este un înțelept un interiorizat.

  6. Comparati la modernism ,,sculpturile” puerile sau de-a dreptul macabre (Rugaciune + Cumintenia) ale lui Brancusi cu sculpturile ,,Ganditorul de la Hamangia” si ,,Femeie sezand” si recunoasteti cinstit: cine avea idee de modernism in arta? Brancusi sau neoliticul acela de acum 8000 ani care nu folosise nici macar o dalta de bronz?……[Rumburak]

  7. Socrate, cel nechipes, arata mai aratos decat fatza manioasa, pe urmashi? a genialului oltean.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.