O luptă pe viață și pe moarte

Nimic nu poate clătina încă statusul politrucului român ajuns în diverse funcții publice. Văzând cum se derulează deresponsabilizarea, nu e greu de precizat unde se află epicentrul. De ceea, în condițiile de acum, nu poate exista o schimbare a situației generale, preferându-se demagogia și riscurile. În loc să auzim de iminente demisii în lanț, de sus până jos, de la centru până la structurile locale, lucrurile au luat-o de-a dreptul împotriva minimelor sancțiuni.

Vinovați sunt portarii, electricienii și femeile se serviciu, de parcă aceste categorii socio-profesionale administrează ministere, primării și partide politice. Dacă nici în momente de o gravitate extremă, care dovedesc disfuncționalități întreținute de o ierarhie publică bine structurată, însă pusă fraudulos în slujba intereselor private, nu au loc tresăriri ale bunului-simț, e greu de presupus că mai există capacitate de reacție.

Dacă am fi avut un sistem descentralizat, responsabilii în linie ar fi fost deja identificați iar autorii morali și-ar fi dat demisiile pentru o plecare definitivă din viața publică. Fără un asemenea sistem, pe care democrația și practica europeană îl presupun, vinovățiile se extind, însă într-o inutilitate perfectă, instituțiile de reglementare complicându-se în supoziții și teorii eludante.

Intr-un moment în care prioritățile sunt tot mai estompate de lupta pe viață și pe moarte a politrucilor, asistăm la un dublu abandon al responsabilității.

Faptul că aceste persoane, care se ocupă acum de cosmetizarea efectelor propriilor consecințe, sunt în campanie electorală, generând anulări suplimentare ale siguranței publice, arată că repetiția evenimentelor tragice își are originea în chiar cinismul preluat de la fosta Securitate și de la partidul unic.

O demisie în bloc, cât și o responsabilizare reală a sistemului, reprezintă un minim efect reparatoriu în sensul întrezăririi schimbării din temelii a unei construcții socio-politice special concepută să producă teroare și dezastre.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Ioan Vieru 1317 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Răspunderea, de orice fel, ESTE PERSONALĂ. Doar în sisteme dictatoriale era invocată răspunderea colectivă. Da, electricianul, asistenta, portarul, femeia de serviciu…etc. care nu şi-a îndeplinit obligaţia de serviciu ESTE RESPONSABIL. Pe vremea comuniştilor clasa muncitoare (în care erau leneşi şi hoţi grupa mare) nu era vinovată în nicio situaţie. Dl. Vieru, înţeleg că aveţi obligaţii profesionale faţă de Cotidianul…dar nu mai susţineţi prostii. De ce nu scrie nimeni despre etica muncii individuale, daca electricianul nu face face disticţia între curent continuu şi curent alternativ,…dacă nu ştie ”meserie” …este ministrul vinovat?

  2. Iata ca este momentul ca Romania , dupa spusele lui Johannis , Orban si toti liberalii , sa inceapa schimbarea. Avem un comunist ,,sardea” Ionel Arsene, crescut in spiritul ,,de lupta ” impotiva burgezo – mosierimii, pardon , nici nu stim impotriva carui obiectiv se zbat comunistii, dar sigur nu pentru o viata mai buna a romanilor. S – a vazut ca sloganul lui Ciolan , psd: alegeti- ne pentru o viata mai buna materializat in crima de la spitalul Neamt , cel patronat de EL. Ionica ,,tractoristul” fala agriculturii comuniste doar pentu ei , CC al PCR, marea adunare nationala , institutiile de forta , restul sa faca ,,decretei” , viermi dupa ,,esprimarile” cuplului analfabet, leana si hotul de geamantane. EL a spus cu gura LUI ca a investit 20 milioane euro in spital. Daca PNL nu ar tine seama de proverbul,, corb la corb nu isi scoate ochiul ” ar declansa , eram sa spun , noua perstroika ci o ancheta a furtuluinla la drumul mare ,de la Piatra. Puteti sa dmonstrati ca sunteti altfel decat psd- ciolan, olga, badalaie, cuc , dragnea, iordache, nicolicea, codrin, mitraliera si alte paseri pradatoare doar pentru ei. Aveti curaj sa declarati : AVERILE LA CONTROL si veti avea peste 10 milioane de vitanti PNL ?

  3. Este pe site „petiţieonline.ro” petiţia „Demisia domnului Prim ministru Ludovic Orban” ,aveţi posibilitatea să o semnaţi! In orice ţară cu astfel de tragedii ,măcar demisia de onoare s-ar impune!!

  4. @ Marian
    Ne puteti argumenta de ce ptr. tragedia „Colectiv” responsabilitatea a fost a guvernului, caruia Presedintele i-a cerut demisia si a obtinut-o?? Care au fost motivele care pe Ponta il acuzau, iar pe Orban, nu?? Puteti sa fiti echidistant? Considerati ca actualul Guvern PNL, e alcatuit din profesionisti si persoane cu o moralitate exemplara, asa cum e aparat la fiecare interventie a Presedintelui?? Realizati care ar fi fost atitudinea lui Iohannis, Orban, Rares, si toti tenorii liberali, serviciile ,” Rezist”..etc. daca guvernul era PSD??? ….. Macel !!!! si evident demisia clara !!! Cum ramane cu „electricianul” si raspunderea personala in cazul „Colectiv”?? Fanatismul ideologic a devenit caracteristica nationala….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.