O regie a statului român se stinge în aceste zile

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are zilele numărate. De doi ani este în insolvenţă, salariaţii protestează în stradă pentru că nu au mai văzut un ban din mai, producţia de la uzina Hălânga, Drobeta Turnu-Severin, s-a închis de câteva zile, iar cel mai mare client al regiei, centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, a sistat achiziţia de apă grea. Înainte de data intrarea în insolvenţă, septembrie 2013, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi. Numărul acestora este în prezent de circa 2.300, însă până în mai 2016 nu va mai rămâne aproape nimeni, conform unor hotărâri de guvern. Compania avea la momentul intrării în insolvenţă datorii de 680 milioane lei, însă în perioada insolvenţei a mai acumulat datorii de alte zeci de milioane de lei. Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu Regia.

Termocentrala Halânga a fost închisă joi, 24 septembrie, la ora 12.30, când a fost oprit și ultimul cazan. Liderul de sindical RAAN, Virgil Bosneagu, a spus că s-a terminat cărbunele din stoc, astfel că s-a trecut la oprirea controlată. „Orașul era alimentat cu agent termic de la Halânga. Acest 24 septembrie este crucea pusă ultimului obiectiv industrial din acest județ. Din punctul meu de vedere această
termocentrală nu va mai fi pornită”, a spus liderul de sindicat, citat de publicaţia Pandurul din Tg. Jiu. Asta ar însemna că orașul nu va avea căldură la iarnă, iar de astăzi nu mai are apă caldă.

De câteva zile, salariaţii regiei protestează în stradă. Ei au blocat de mai multe ori drumul DN 67, astfel încât Compania Naţională de Drumuri este nevoită să anunţe aproape în fiecare zi care sunt rutele ocolitoare. În urmă cu un an, Victor Ponta a venit în rândul angajaţilor RAAN şi le-a promis că se va rezolva situaţia. Acum oamenii s-au trezit trimiși în șomaj, RAAN fiind în insolvență după ce a acumulat datorii de sute de milioane de lei, aproape 130 de milioane reprezentând cărbune luat de la Complexul Energetic Oltenia și neplătit. Oamenii își așteaptă lefurile din luna mai, de la 1 octombrie ei urmând să intre în șomaj. „Suntem 1500 pe care ne trimit în șomaj acum și alți 500 la primăvară, iar salariile nu le-au plătit din luna mai. În perioada asta de insolvență șefii și-au mărit lefurile, iar cu noi nu stă nimeni de vorbă. Venim aici în fiecare zi și nu avem cu cine discuta, deși de la Ponta în jos toată lumea ne-a promis acum un an că nu ne lasă de izbeliște.
Politicienii știu doar să își împartă ciolanul, restul nu îi interesează”, a declarat pentru Pandurul o viitoare șomeră, colegă cu o femeie care este în greva foamei de la începutul lunii. Mihaela Cozma e pe picioare doar pentru că i se fac regulat perfuzii de către echipaje medicale de la Ambulanță, ea spunând că preferă să moară în fața sediul RAAN decât de foame acasă.

„Nu am luat banii din mai și e clar că nu am din ce să trăiesc. Dacă mă duc acasă mor de foame, dacă stau aici măcar încerc să atrag atenția asupra problemelor noastre, dar grav este că nu interesează pe nimeni protestul meu. Fac greva foamei de 18 zile, dorm pe scaune pe aici și nu a venit nimeni, nimeni să mă vadă sau să se intereseze de problemele noastre. De renunțat nu renunț decât dacă ni se dau banii”, spune grevista.

Deja, un bărbatul în vârstă de 56 de ani, angajat al platformei Romag Prod, a făcut infarct şi a murit. El şi soţia sa, de asemenea angajată la RAAN, se aflau pe lista celor 1525 de angajaţi care se află în preaviz şi urmează să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 octombrie, odată cu închiderea companiei.

Liderul Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tănase, a declarat că planul aprobat de creditori stipulează că 1525 de salariați ar urma să fie disponibilizați începând cu 1 octombrie 2015, iar alți 520, în etapa a doua, începând cu data de 31 martie 2016.
Acelaşi document arată că salariații disponibilizați ar urma să primească indemnizație de șomaj și venit de copletare. În primele 12 luni de la disponibilizarea primilor 1525 de salariați, aceștia ar urma să primească suma de 1740 lei, iar în următoarele 12, câte 1200 lei. Impactul financiar asupra bugetului asigurărilor de şomaj în urma disponibilizărilor se ridică la 72 147 600 lei, sumele pe care le vor primi salariaţii urmând să fie primite ca şi indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.

Angajaţii au aflat că săptămâna trecută Guvernul a alocat suma de 25 de milioane de lei companiei, contravaloarea ultimei tranşe de apă grea care va fi preluată de stat de la RAAN. Banii încă nu au ajuns în Trezoreria Drobeta Turnu Severin, iar salariaţii se tem că suma respectivă va fi folosită pentru achiziţia de cărbune şi materie primă necesară încălzirii oraşului în această iarnă, şi nu pentru plata
salariilor restante.

RAAN este singurul producător din Ro­mâ­nia şi din Europa de apă-grea. Principalii producători în lume sunt în Canada, Argentina şi India. Regia vindea apă-grea către Nuclearelectrica şi ANRSPS dar şi către beneficiari din Coreea, China, Germania, SUA. Compania a mai vân­dut cantităţi mici şi către firme din România, precum ICSI Râmnicu Vâlcea, ITIM Cluj-Napoca sau Biotehnos Bucureşti. Regia pro­duce apă-grea pentru producţia electricităţii în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de com­pa­nia de stat Nuclearelectrica, precum şi elec­tricitate pe bază de cărbune şi energie termică pentru re­ţeaua centralizată de termoficare a munici­piului Drobeta-Turnu Severin.

În planul de reorganizare a RAAN se spune că societatea a produs până în prezent peste 2,8 milioane de tone de apă grea destinată producerii de electricitate în reactoarele centralei din Cernavodă. Din total, aproape 900.000 kilograme sunt destinate viitoarelor reactoare 3 şi 4, această cantitate fiind păstrată în custodia ANRSPS. RAAN a produs şi livrat deja peste 1 milioane de kilograme de apă grea pentru reactoarele 1 şi 2, aflate în funcţiune din 1996, respectiv 2007. La preţul de vânzare a apei grele aprobat de Consiliul Concurenţei pentru anul trecut, de 2.146 lei pe kilogram, fără TVA, valoarea apei grele produse până acum de RAAN depăşeşte 6 miliarde de lei.

RAAN are în subordine patru sucursale, respectiv Romag Termo, Romag Prod, sucursala de Cercetări Nucleare Piteşti şi sucursala de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.