O revizie cu multe emoții la Cernavodă

În perioada 25-29 martie 2018 au avut loc câteva evenimente care au afectat producția de electricitate la centrala atomoelectrică de la Cernavodă. Conform unui raport al Corpului de control al premierului, problemele au apărut din cauza unor defecțiuni la echipamentele puse în funcțiune la Unitățile 1 și 2 ale centralei. În vederea realizării reviziei capitale a celor trei pompe ale Unității 2, spune documentul, a fost încheiat contractul de asistență tehnică nr. 650/25.07.2016 cu Ansaldo Nucleare SPA din Italia având ca obiect prestarea serviciilor de asistență tehnică de specialitate pentru lucrările de reparații capitale la pompele și motoarele aferente sistemelor 43210 și 43230 de la Unitatea 2 CNE Cernavodă.

Potrivit datelor din rapoartele întocmite de Ansaldo Nucleare SPA, SNN SA a realizat reviziile aferente pompelor și motoarelor sistemelor 43210 și 43230 de la Unitatea 2 CNE Cernavodă, după mai mult de 40.000 ore de funcționare, fără a respecta limita de 36.000 ore prevăzută în manualele de operare ale acestor sisteme.

Conform specialiștilor Ansaldo Nucleare SPA, reprezentanții SNN SA nu au asigurat disponibilitatea tuturor pieselor de schimb necesare realizării reviziilor capitale ale pompelor și motoarelor sistemelor 43210 și 43230 de la Unitatea 2 CNE Cernavodă, fiind constatată lipsa a 58 de piese de rezervă, inclusiv a celor 6 piese principale (4 „impellers” și 2 „shafts”).

Având în vedere faptul că, în cadrul mentenanței celor trei pompe (2, 3, și 4) a fost constatată uzura celor două „impellers” ale pompei principale de condensat (Condensate Extraction Pump) pentru fiecare din pompe și având în vedere că aceste piese de schimb principale nu se aflau la nivelul CNE Cernavodă pentru a fi înlocuite, acestea au fost trimise pentru a fi reparate la societatea General Turbo – pompa 2 și societatea Nimb Consmetal SRL pentru pompele 3 și 4 (începând cu data de 17.07.2017), deși Ansaldo Nucleare SPA a comunicat CNE Cernavodă că producătorul pompei nu garantează o bună funcționare a celor două „impellers” reparate, pentru mai mult de un an de utilizare continuă, în situația în care aceste piese de schimb sunt deteriorate după 40.000 ore de funcționare.

În perioada 12.04 – 27.04.2018, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare („CNCAN”) a efectuat un control la CNE Cernavodă în cadrul căruia a evaluat modul de respectare a prevederilor legale în asigurarea funcționării în condiții de siguranță a unităților 1 și 2 de la CNE Cernavodă, iar raportul rezultat a scos în evidență următoarele aspecte: nu s-au constatat nereguli în respectarea prevederilor din normele și autorizațiile emise de CNCAN pentru CNE Cernavodă, sau din procedurile aprobate ale
centralei; singurul impact a fost de natură economică datorită întreruperii producției de energie electrică; evenimentele din perioada 25 – 29.03.2018 au fost cauzate de defectări ale unor echipamente și nu au avut drept cauză directă aspecte legate de performanța umană; investigațiile de profunzime continuă la nivelul CNE Cernavodă, în unele cazuri fiind necesare inspecții și verificări amănunțite, de specialitate, pentru a determina cu exactitate toate cauzele și factorii contributori pentru aceste
evenimente.

Simultan, la nivelul SNN SA a fost efectuată o misiune de audit public intern, fiind întocmit Raportul de audit intern al SNN SA nr. 6392/22.05.2018, în cuprinsul căruia s-au concluzionat următoarele: evenimentele produse în martie 2018 au fost cauzate exclusiv de motive tehnice și care se încadrează în normalitatea procesului de operare a centralelor nucleare, fără a afecta în niciun fel securitatea nucleară și a mediului; impactul generat de aceste evenimente a fost de reducere a cantității de energie electrică din producția proprie cu 53.741 MW, astfel, pentru cele trei opriri/reduceri de putere neplanificate din această perioadă, impactul financiar estimat preliminar a fost de 9.396.575 lei, evenimentele din martie 2018 consumând aproximativ 14% din MW provizionați pentru opriri neplanificate; s-au constatat neconcordanțe între numărul total de rulmenți superiori din gestiunea CNE Cernavodă (7 buc.) și cei efectiv utilizați pentru cele 9 revizii capitale ale pompelor de la Unitatea 1 și Unitatea 2, plus cel defect, înlocuit în martie 2018 la pompa 2-4321-PM02 (în total 10 bucăți), precum și nereguli cu privire la modul de întocmire/completare a fișelor de magazie și înregistrarea în evidențele electronice ale stocurilor; rulmentul utilizat cu ocazia reparației capitale din august 2017 efectuată la pompa 2-4321-PM02 și cel cu care a fost schimbat ulterior, în martie 2018, au o vechime de circa 19 ani, fiind achiziționați în anul 1999, ceea ce poate induce riscuri legate de posibila reducere a calității și performanței acestora.

Conform Raportului de analiză realizat de firma SKF România SRL, întocmit la solicitarea reprezentanților CNE Cernavodă, principala cauză a defectării premature a rulmentului superior este montajul necorespunzător al acestuia și utilizarea de scule
și metode neadecvate de montaj, respectiv aplicarea asupra rulmentului de şocuri mecanice peste limitele ce pot fi preluate prin construcţie, conducând astfel la o suprasarcină ce a deformat plastic calea de rulare.

Reprezentanții CNE Cernavodă au stabilit în cadrul Reviziei nr. 1 a raportului de investigare RCA #2018-02617O (RCA#2018-02824) din data de 15.06.2018, aceleași concluzii, cauze ale problemelor identificate și recomandări ca ale specialiștilor SKF,
însă ulterior, raportul de investigare a fost refăcut, iar prin modificările realizate a fost stabilit că motivul producerii evenimentului din data de 25.03.2018 de la Unitatea 2, este un defect de fabricație al rulmentului marca Steyr Austria, seria 7326B cu o vechime de circa 19 ani achiziționat în anul 1999 de la firma Ansaldo Nucleare SPA.

Defectarea/montarea necorespunzătoare a rulmentului marca Steyr Austria seria 7326B trebuia să fie acoperită de garanția acordată de asistentul tehnic al reviziei 2-4321-PM02 de la unitatea 2, Ansaldo Nucleare SPA. Cu ocazia verificărilor realizate în vederea remedierii problemelor identificate la deconectarea de la Sistemul Energetic Național a Unității 1 din data de 23.07.2018,
s-a constatat că la nivelul CNE Cernavodă se află în magazie piese (traductori de vibrații) achiziționate cu mult timp în urmă, ieșite „din fabricație de mulți ani”, a căror utilizare nu poate asigura un comportament corect în instalațiile Unității 1 a CNE Cernavodă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cum? CER-NA-VODA? Occi-europa spun: CER! scaunarii romani care hotarasc soarta tarii: NA-VODA(ia d’aici ca balta-i plina)! Poate deveni peste noapte slogan se campanie: CER-NA.VODA plin de rautate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.