O șansă pentru România: Bani pentru proiecte care nu prea scot profit

Comisia Europeană a intrat cu bocancii în justiţia română

Comisia Europeană dă bani pentru proiecte care nu prea scot profit.

Statele Uniunii Europene pot să își finalizeze programele de sprijin economic și social în regiunile cele mai provocate de tranziția climatică prin intermediul unei facilități de împrumut pentru sectorul public, conform unui regulament adoptate de Consiliul European. Acest regulament completează Mecanismul de tranziție echitabilă, o parte esențială a Acordului verde european, asigurându-se că nimeni nu va fi lăsat în urmă în efortul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Adoptarea facilității urmează acordului politic la care au ajuns colegislatorii în aprilie 2021 și marchează ultimul pas al procedurii legislative. Acesta va oferi sprijin teritoriilor identificate în planurile de tranziție justă teritorială. În general, mecanismul este de așteptat să mobilizeze între 18 și 20 miliarde euro de investiții publice în următorii 7 ani.

„Această facilitate completează setul nostru de instrumente pentru a ajuta regiunile și comunitățile cele mai afectate de tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Aceasta va încuraja investițiile publice, va crea locuri de muncă și va promova diversificarea economică, acordând prioritate celor care au o capacitate mai mică de a face față costurilor tranziției. Ca atare, va ajuta UE în ansamblu să-și îndeplinească obiectivele climatice”, a declarat Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme.

Facilitatea vizează în mod specific entitățile publice, creând condiții de împrumut preferențiale pentru proiectele care nu generează venituri suficiente pentru a fi viabile din punct de vedere financiar. Acesta constă dintr-o combinație de subvenții din bugetul UE și împrumuturi acordate de BEI. Sprijinul pentru subvenții va fi adăugat la împrumutul BEI și va reduce povara financiară pentru beneficiari și va crește atractivitatea investițiilor în cauză. Sprijin consultativ va fi acordat beneficiarilor prin intermediul centrului consultativ înființat în cadrul InvestEU. Primele cereri de propuneri în cadrul facilității ar trebui lansate în a doua jumătate a anului 2021.

Această facilitate poate fi fructificată și de către România. Conform lui Răzvan Nicolescu, expert în domeniul energiei, cea mai importantă preocupare a țării noatre ar trebui să fie cum poate capitaliza aceste potențiale surse de finanțare în așa fel încât acestea să genereze și mai mulți bani pe termen scurt și mediu. ”Întrebarea și preocuparea mea este câți vor fi capitalizați de economia noastră. Adică? Câte baterii pentru automobile electrice vom produce în România și le vom vinde în România și în UE? Câte încărcătoare pentru mașini electrice vom produce în România și vom vinde în țările din UE? Câte electrolizoare care produc hidrogen vom produce în România și le vom vinde în EU și așa mai departe. Această schimbare economică reprezintă o mare oportunitate din care unii pot să câștige și alții pot să plătească anumite costuri. Eu mi-aș dori să fim în categoria celor inteligenți care să câștigăm din această schimbare”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Ricardo Mourinho Félix, susține că mecanismul de tranziție echitabilă va juca un rol crucial în asigurarea unei tranziții verzi echitabile în UE, în special în acele regiuni cele mai dependente de combustibili fosili și energie -industrii intensive. ”BEI, în calitate de bancă climatică a UE, cu o misiune istorică și statutară de a încuraja coeziunea, va contribui activ la mecanismul de tranziție echitabilă. Odată cu adoptarea finală a Regulamentului pentru facilitatea de împrumut din sectorul public de astăzi, BEI este gata să lucreze cu autoritățile regionale pentru a-și sprijini investițiile cu beneficii sociale, economice și de mediu comune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Asta ar insemna ca toata tara sa fie platita cu astfel de fonduri pentru ca nimic din ce detine statul nu face bani

  2. VA INGRAMADITI LA O FALSA POMANA ! -BANII NU-S GRATIS ,BANII SUNT CU DOBANZI CE VOR INGROPA ROMANIA ;CONDITIILE IMPUSE SUNT PENTRU CE VOR EI NU PENTRU CA SA-TI MODERNIZEZI ,SA-TI CRESTI REZILIENTEI IN SECTOARELE PRODUCTIVE !!,DIGITALIZARE !!!= SUPRAVEGERE 100% = SPIONAJ SI CONTROL 100% A INDIVIDULUI,A ACTIVITATILOR ECONOMICE ,FINANCIARE ,A RESURSELOR A TOT CE MISCA SAU PRODUCE.
    SECRETIZAREA CONDITIILOR IMPUSE TREBUIE SA DEA DE GANDIT TUTUROR CELOR CARE MAI AU UN CAP PE UMERI !.
    AM DEPASIT PRAGUL CRITIC ,LINIA ROSIE LA IMPRUMUTURI FACUTE TAMPIT PENTRU PLATI ANTICIPATE LA SAMSARII AMERICANI !,UNDES-AU SCURS MILIARDELE IMPRUMUTATE GALOPANT DE ciTU ??,DE CE SE ASCUNDE REALITATEA ?,DE PLATIT VOR PLATI BLESTEMANDU-SI ZILELE SAU NASTEREA SI COPII NEPOTILOR NOSTRI !.
    TIPA TOTI SI-TI BAGA PE GAT INCALZIREA GLOBALA ! ARATATI O SINGURA MASURA LOGICA PRIN CARE ATI GANDIT PE TERMEN LUNG COMBATEREA DESERIFICARII ROMANIEI ,REFACEREA MILIOANELOR DE HECTARE DESPADURITE PRINTR-O POLITICA CRIMINALA !.
    DE 31 DE ANI NU S_AU FACUT IMBUNATATIRI FUNCIARE ,COMBATEREA EROZIUNI SI INUNDATIILOR ,REULARIZARE CURSURILOR DE APE !,PE CFR SE CIRCULA LA VITEZE COMPARABILE CU POSTALIONUL ANILOR 1850 !.DIGITALIZARE !!,O BASCALIE PE CARE SE VOR INGROPA MILIARDE FINCA DE LOAZELE BUGETARE NU VETI SCAPA SUNT LEGATI OMBILICAL POLITIC DE BUGETUL TARII .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.