O veste bună de la Statistică

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele zece luni ale acestui an a fost de 23,2 miliarde de euro, mai mic 18,4% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Exporturile FOB au însumat 78,7 miliarde de euro, în urcare cu 2,4% faţă de perioada ianuarie – octombrie 2022, iar importurile CIF au însumat 101,9 miliarde de euro, în creştere cu 3,2%.

În primele zece luni ale anului, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,6% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate (30,1% la export şi 28,9% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2023 a fost de 57,2 miliarde de euro la expedieri şi de 74,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,7% din total exporturi şi 73,3% din total importuri.

În acelaşi interval, valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri a fost de 21,5 miliarde de euro la exporturi şi de 27,2 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,3% din total exporturi şi 26,7% din total importuri.

În luna octombrie, exporturile FOB au însumat 8,4 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 11,2 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,8 miliarde de euro. Faţă de luna octombrie 2022, exporturile s-au majorat cu 5,6%, iar importurile au scăzut cu 1,5%.

Un deficit în balanța comercială poate sugera că țara importă mai mult decât exportă, ceea ce poate ridica preocupări cu privire la dependența de produse străine. Cu toate acestea, o reducere a deficitului, așa cum s-a întâmplat în acest caz, poate fi considerată o îmbunătățire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

6 Comentarii

  1. cine mai crede in voi?
    Aveti personal pregatit in domeniu sau doar activisti de partid?

  2. Poti repeta o mie de ori”rahat luccum „însă în gura dulce nu se mai face.

  3. Se importa subansamble se asambleaza in Romania si se exporta. Importul de subansamble are taxe vamale mai mici.

  4. Statistica arata ca Ciolacul nu mai da 500 de lei la pensionarii cu 1100 de lei . 500 de lei din fonduri europene !

  5. Si cu balanta de plati cum stam ? Ca Serviciile (transporturi, IT, etc) mai recupereaza…
    De ce dati doar stiri negative ?
    Uite-na ca totusi, romanii sunt mai fericiti decat multi altii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.