O vulnerabilizare a instanțelor

Nu există dispoziții legale privind controlul psihiatric periodic al magistraților, așa cum sunt aplicate cu necesitate altor categorii de profesioniști.

Stresul legat de volumul imens de soluționare și motivare a dosarelor, traficul de influență la care sunt supuși pe cale ierarhică sau prin șantajul colegial produc grave modificări comportamentale.

Oricând, un magistrat implicat în acte de corupție, în soluții paralele cu legislația se poate extrage din vinovăția respectivă prin invocarea unor afecțiuni psihice.

Mai mult, nici consumul de alcool sau de stupefiate nu este prevăzut pentru magistrați în rutina activității de supraveghere în sensul unor măsuri de ordine publică.

Derapajele comportamentale cu consecința unor atitudini inadecvate ale magistraților, procedurale sau de altă natură, nu pot fi, în principiu, decât rezultatul unor modificări psihogene.

În acest sens, înțelegerea eronată a inamovibilității și independenței magistratului, care face ravagii la ora actuală, pune ea însăși presiune pe accelerarea unor deviații cu grave consecințe sociale.

Sunt cazuri de magistrați care s-au sinucis, aruncându-se de la sediul instanței, care au manifestat bruscă lipsă de discenământ, care au transformat sediul instanței în stabilement.

În fapt, Justiția din România, dincolo și de aceste aspecte, care cer o actualizare a legii privind magistrații și funcționarea instanțelor, este în mare parte dereglementată, formând în mod halucinant o castă degrandantă și periculoasă pentru societate.

Recomanda 14
Ioan Vieru 1392 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Autorul articolului „O VULNERABILIZARE A INSTANȚELOR” are perfectă dreptate: „JUSTIȚIA DIN ROMÂNIA . . . ESTE ÎN MARE PARTE . . . O CASTĂ DEGRADANTĂ ȘI PERICULOASĂ PENTRU SOCIETATE”.

    La această vulnerabilizare a credibilității magistraților contribuie din plin chiar ministru Justiției (Cătălin Predoiu) prin recentul său demers de a obține acordul Guvernului de a mitui pe magistrați prin promovarea unei OUG.

    Elemente / păreri / opinii privind acest degradant demers veți putea găși în unele comentarii pertinente la articolul „CÂND ȘI CUM PRIMESC MAGISTRAȚII DESPĂGUBIRI” („Cotidianul”, 03.06.2022), la articolul „PREDOIU VREA NOI BENEFICII PENTRU MAGISTRAȚI” (Europa Liberă România; 27.05.2022; autor: Virgil Burlă) și la articolul „VAL DE PRIVILEGII DE LA MINISTRUL PREDOIU CĂTRE MAGISTRAȚI” (Defapt.ro; 27 mai 2022; autor Mircea Marian).

    Lectură plăcută !

  2. Doar partial e ce spuneti D-vs.D-le Vieru.10% or fi asa cum spuneti,10%or fi pe bune magistrati iar 80% sunt corupti.Nu degeaba se spune in popor ca daca vrei sa cistigi un proces sa-ti iei judecator si nu avocat!Romania este un stat antilege!Daca garantul-CSM-ul-spune ca numai daca ei constata ca unul de-al lor a judecat cu rea-credinta/grava neglijenta se impun masuri pe care tot ai lor sa le dispuna.Ce vorbesti!Cine sa ia masuri?Un PM Ma-ciu-ca-ca care nu e capabil sa citesca de pe hirtie, declarat „eroul de la Nassiria”,de catre un alt lin-gau de R.Tudor ,ori de un peltic MJ ,ori de un navetist de sas Ioha,tara asta e pierduta!Numai norocul te salveaza din ghearele acestei hidre numita Justitie romanesca sa ajungi in fata unui judecator cu vocatie.Sa nu mai vorbim de avocati,alta casta ce lucreaza in cirdasie cu cei 80%de judecatori corupti.Si gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.