
Prezentarea repetată a unor informaţii contradictorii produce indiferenţă. Acest mecanism este frecvent utilizat în politică, dar şi mass-media.
Dacă lansezi o informaţie, apoi contrariul ei şi ulterior se continuă în acealaşi mod, persoanele nu mai ştiu ce să creadă şi singurul mod de a se proteja în faţa acestei incertitudini va fi să renunţe să mai aibă vreo opinie.
Neajutorarea învăţată este o teorie care a apărut în psihologie pe la începutul anilor ’70. Seligman a realizat mai multe experimente pe câini, aceştia fiind învăţaţi să primească mâncare de fiecare dată când accesau un dispozitiv sau şocuri electrice când apăsau pe un alt dispozitiv.
Ulterior, Seligman a corelat aleatoriu mâncarea şi şocurile electrice în funcţie de dispozitivul accesat. Deşi apăsau dispozitivul corect primeau şocuri şi nu mâncare şi invers, apoi regula iniţială a fost din nou respectată, însă prea târziu pentru că animalele deveniseră şovăitoare între timp, nemaiştiind care dispozitiv trebuie apăsat pentru a primi mâncare.
Stimulii contradictorii i-au dezorientat complet şi după un timp s-au retras total într-un colţ, devenind apatici.
Unii au început să aibă probleme digestive, iar atunci când mâncarea era chiar în faţa lor, nemaifiind necesar niciun efort ca s-o obţină, câinii nici nu s-au mai apropiat de ea.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.