Obiect extraterestru rar descoperit pe un munte

Unul dintre cei mai rari meteoriţi de pe Terra a fost descoperit recent în Italia, informează marţi agenţia de presă ANSA.

Este, de fapt, doar cel de-al treilea meteorit cunoscut până în prezent care conţine un aliaj extrem de rar de aluminiu şi cupru şi, totodată, al doilea care conţine un cvasi-cristal natural, adică un material considerat „imposibil” deoarece, spre deosebire de cristalele normale, structura sa este ordonată, dar nu se repetă.

Descoperirea, descrisă în revista Communications Earth & Environment, este rezultatul unui studiu italian coordonat de Giovanna Agrosi, profesoară de mineralogie la Universitatea din Bari.

Meteoritul, o sferă minusculă, a fost găsit pe muntele Gariglione din Calabria de către un colecţionar, care l-a trimis apoi la Universitatea din Bari, unde analizele au confirmat originea sa extraterestră.

În prezent, este păstrat în Muzeul de Ştiinţe ale Pământului de la Universitatea din Bari.

Daniela Mele, Gioacchino Tempesta şi Floriana Rizzo de la Departamentul de Ştiinţe ale Pământului şi Geo-mediu de la Universitatea din Bari, Luca Bindi şi Tiziano Catelani de la Departamentul de Ştiinţe ale Pământului de la Universitatea din Florenţa şi Paola Manzari de la Agenţia Spaţială Italiană au contribuit, de asemenea, la realizarea acestui studiu.

Luca Bindi a avut un merit special, întrucât este cercetătorul care descoperise un cvasi-cristal într-unul dintre meteoriţii păstraţi în Muzeul de Istorie Naturală al Universităţii din Florenţa, iar cercetările sale au confirmat că cvasi-cristalele, a căror descoperire a fost recompensată cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2011, reprezintă un nou tip de materie de sine stătătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Dacă obiectul e o sferă minusculă poate explicaţi cum de a fost găsit.Au folosit o lupă gigantică?

  2. A „pierdut” cineva, cand s-a lovit, cu ultima coroana ……dentara, un fragment de NPG? Duraluminiu avem cu totii in casa. Bare/profile „L”….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.