„Obiectivele” Rovanei Plumb pentru copiii instituționalizați și pentru mame

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat duminică, la o întâlnire cu copii şi părinţi, că are două obiective majore legate de copii, unul care ar trebui finalizat imediat, iar celălalt, până în 2020. „Obiectivul până în 2020 este să nu mai avem copii în centre de plasament. Al doilea, cu aplicabilitate imediată, este să nu mai avem niciun copil mai mic de trei ani în instituţii”, a susținut Plumb.

Aceasta a invocat o strategie privind drepturile copiilor 2014 – 2020.

„Începem să conturăm și să finalizăm, împreună cu experiența și expertiza pe care UNICEF ne-o oferă, strategia pentru copii până în 2020, pentru drepturile lor. Am două obiective — unul pe termen imediat, celălalt până în 2020. Obiectivul nostru este ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament, iar pe termen scurt, al doilea obiectiv pe care îl avem — și sper ca acest lucru să se finalizeze până la sfârșitul acestei sesiuni a legislativului — este acela de a nu mai avea niciun copil cu vârsta până la 3 ani în instituții. Acestea sunt două obiective majore, dar strategia conturează și multe alte direcții strategice, astfel încât să reducem sărăcia în rândul copiilor, să vă avem sănătoși, să vă avem educați, pentru că acest lucru este foarte important pentru societatea noastră”, le-a spus Rovana Plumb părinților și copiilor prezenți la Muzeul Satului, de 1 Iunie.

În ceea e privește procesul de dezinstituționalizare a copiilor, care trebuie să se finalizeze în 2020, ministrul Muncii a susținut că acesta se va baza pe un program prin care asistenții maternali, asistenții sociali, la nivelul fiecărei comunități locale, se vor ocupa de viața copiilor.

„În ceea ce privește interzicerea instituționalizării copiilor până la trei ani, avem un proiect de lege care va fi adoptat de Parlament până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Încercăm să îi trimitem în familii. Ei, acum, sunt îngrijiți în cadrul familiilor, dar doar cei până la vârsta de 2 ani. Vârsta va crește până la 3 ani, deci niciun copil cu vârsta până la 3 ani nu va mai fi instituționalizat”, a spus Plumb.

Rovana Plumb a mai anunţat azi că se lucrează la posibilitatea revenirii cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din venitul mediu salarial al părintelui.

Ministrul Muncii a precizat că alocaţia de stat pentru copii va rămâne aceeaşi, dar se analizează posibilitatea de a se suplimenta veniturile pentru copiii din familiile care au nevoie de ajutor.

Rovana Plumb a vorbit şi despre indemnizaţia pentru creşterea copilului, precizând că se lucrează la posibilitatea de revenire a cuantumului acestora, astfel încât să reprezinte 85% din câştigul mediu salarial al părintelui.

Întrebată dacă ia în calcul şi o majorare a pensiei sociale, de la 350 la 380 de lei, Plumb a declarat că se doreşte acest lucru, dar se analizează posibilităţile financiare.

„Acestea reprezintă un obiectiv de lucru în momentul de faţă, astfel încât să le mărim, pentru că 350 de lei este un cuantum foarte mic şi nu se poate trăi. Dar este vorba de o discuţie pe o plajă mai largă, pentru că avem peste două milioane de pensionari care au pensia sub 700 de lei. Principala categorie către care ne vom îndrepta este cea a pensionarilor care primesc această indemnizaţie socială de 350 de lei. În momentul de faţă, nu pot să mă pronunţ, pentru că au fost atât de multe categorii care au fost defavorizate de guvernările PDL, şi încercăm să găsim un echilibru şi să ne îndreptă atenţia în aşa fel încât, pe principiul echităţii, să încercăm să reparăm toate greşelile şi nedreptăţile”, a mai spus ministrul.

În prezent, indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate însă depăşi 3.400 de lei, în cazul celor care optează pentru un concendiu de un an de creşterea copilului, respectiv 1.200 de lei, în cazul unui concediu de doi ani.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.