„Obrigado”, domnule Barroso, pentru „multi-rolul” dvs.

Misterul surprinzătoarei unităţi de nezdruncinat dintre preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Ponta în cazul achiziţionării acelor avioane multirol F-16 second-hand din sora noastră de gintă latină – Portugalia – s-a lămurit mai repede decât credeam. În spatele acestui fapt unic de când a debutat „coabitarea” dintre Cotroceni şi Victoria este un politician de marcă din afara graniţelor ţării, îl am în vedere pe Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, cel care în timpul aşa-zisei crize politice din România, declanşată prin suspendarea şi referendumul de demitere a lui Băsescu, a jucat un rol decisiv în stabilirea coordonatelor prin care aceasta să fie rezolvată. Nu mai reiau în detaliu tot ce a declarat Barroso, ca lider al CE, dar insist asupra celor 11 misiuni de îndeplinit pe care i le-a stabilit lui Ponta când l-a chemat la ordine, la Bruxelles. Între acestea trebuie evidenţiată cu prioritate sinistra formulă a cvorumului la referendum. Acum, după tot ce s-a întâmplat, când privim ceea ce a decis atât de repede tandemul Băsescu-Ponta, de unde şi cum vom lua la mâna a doua acele avioane F-16, îmi e clar că acesta este preţul cu care şi-au salvat amândoi funcţiile – primul, de la demitere şi pierderea oricăror drepturi cuvenite unui fost preşedinte la încheierea mandatului, iar şeful Guvenului – de asemenea, postul, chiar şi până la apropiatele alegeri legislative, dacă nu şi mai departe, evident dacă va continua să fie copil ascultător când îi va da ordine, sfaturi, sugestii şi idei acelaşi „tătuc” Barroso.

Prin tot ce a făcut şi prin felul cum a procedat în spatele uşilor închise din Bruxelles, Barroso a demonstrat că, înainte de orice funcţie în conducerea CE, el este un bun portughez, dând şi din acest punct de vedere un exemplu de care alţii ar trebui măcar să ia act, dacă nu sunt în stare să-l urmeze, întrucât caracterul lor a lipsit total la această lecţie. Este şi motivul pentru care îi transmit felicitări domnului Barroso pentru felul în care a „gestionat” criza politică din România, legând-o impecabil, dar subtil şi eficient, de necesitatea ca, în fine!, ţara noastră să achiziţioneze avioane de luptă F-16, punându-se astfel capăt unei lungi şi complicate discuţii. Amintim că, în martie 2010, Băsescu anunţa, tot după un CSAT, că vrea ca Parlamentul să aprobe cumpărarea cu un MILIARD DE EURO a 24 de avioane second-hand F-16 de la armata SUA, dar producătorul european Saab anunţa că, la acelaşi preţ, ne-a oferit 24 de avioane Grippen noi-nouţe. Imediat, companiile Eurofighter şi Saab Gripen au criticat decizia lui Băsescu, cerând să se respecte legislaţia europeană. Disputele din presă şi din Parlament au dus la abandonarea proiectului de către Băsescu, care a invocat „lipsa de fonduri”(!?). Ar mai trebui spus că cele 12 avioane F-16 multirol vor costa 600 milioane de dolari, ele urmând să intre în posesia armatei noastre în 2016. În fine, ele ar urma să fie achitate în tranşe anuale, timp de cinci ani.

Cum se vede, toată lumea este foarte mulţumită şi a pupat cu bucurie Piaţa Independenţei: preşedintele Băsescu, premierul Ponta şi, peste capul tuturor, preşedintele Barroso, care, primindu-l recent pe primul-ministru român la Bruxelles, i-a declarat că e încântat că s-au îndeplinit cele 11 exigenţe stabilite. Desigur, a uitat să specifice care exigenţe, dar ce mai contează acest amănunt pentru poporul român dacă, din 2016, şi prin grija directă a lui Barroso noi vom fi apăraţi de avioanele F-16 second-hand pe care, cum spuneam, generoasa noastră soră de gintă latină ni le-a vândut tocmai când noi ne pierdusem orice speranţă! E adevărat, portughezul Barroso a uitat sau a ignorat ceea ce preşedintele CE trebuie să vegheze – şi anume ca ţara noastră să respecte legislaţia europeană în domeniul achiziţiilor. De altfel, încă de la jumătatea lunii mai, CE trimisese scrisori Guvernulului României, ca şi celor ceh şi bulgar, prin care cerea în mod expres să fie respectată legislaţia europeană în domeniul achiziţiilor, demersul intervenind după ce tot CE sesizase posibile intenţii ale ţărilor citate de a cumpăra avioane de luptă supersonice fără a ţine o licitaţie publică. În acest sens, publicaţia Business New Europe a tras un semnal de alarmă, ea citând din scrisoarea CE în care se arăta că „din moment ce avioanele reprezintă echipament militar, conform Directivei 2009\81\EC, statele membre trebuie să se supună regulilor acestei directive atunci când procedează la achiziţia unor asemenea aparate”. Pe scurt, orice ţară „trebuia să publice un anunţ de cumpărare în Monitorul Oficial al UE şi să apeleze la o procedură transparentă şi deschisă de achiziţie pentru a putea participa toţi potenţialii furnizori din UE”. În fine, un lucru foarte important: dacă guvernele ceh şi bulgar au răspuns atenţionării CE, nu la fel a făcut cel al României! Oare ştie Barroso de ce? Va mânări el astfel încât Guvernul român să nu facă ceea ce li se cere altor cabinete? Până vom afla, dacă vom afla, răspunsurile, personal îi transmit lui Barroso un un sincer „obrigado-mulţumesc” pentru acest „multi-rol” pe care-l joacă.

‘>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.