Oficial european: „Nu este momentul să sărim în sus de bucurie că s-a terminat criza”

În pofida ameliorării situaţiei economice a Uniunii Europene, încă nu putem spune că am depăşit criza, trebuie să continuăm reformele şi să evităm căderea într-o stare de automulţumire, a declarat vineri vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, la reuniunea Eurogrupului desfăşurată la Vilnius, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Cu siguranţă că nu este momentul să sărim în sus de bucurie că s-a terminat criza. Este evident prematur”, a spus Rehn. „Văd că există riscuri ce ameninţă această revenire a economiei, cum ar fi automulţumirea în aplicarea reformelor. Automulţumirea este un lux pe care nu ni-l putem permite”, a punctat Rehn. În acest sens, el a subliniat că şomajul se menţine „la niveluri dramatice în unele ţări din sudul Europei” şi creditarea economiei încă nu s-a relansat, motive pentru care „este esenţial să menţinem ritmul reformelor şi, în unele cazuri, chiar să-l intensificăm”.

Nici reprezentantul german în Comitetul executiv al Băncii Centrale Europene, Jorg Asmussen, nu vede „vreun motiv pentru a organiza o mare sărbătoare”, deşi constată şi el „o revigorare economică treptată în zona euro în al doilea trimestru al acestui an, statisticile arătând pentru prima dată în ultimele şase trimestre un rezultat pozitiv, care a fost mai bun decât cel la care ne aşteptam”.

La rândul său, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a indicat o evoluţie „foarte pozitivă’ a zonei euro, dar a cerut şi el precauţie insistând să nu se relaxeze ritmul reformelor. „Este totuşi prea devreme să ne declarăm mulţumiţi. Trebuie să continuăm reformele şi este exact ceea ce vom face”, a conchis el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.