OFICIAL: Faliment la RADET

Tribunalul București a decis intrarea în faliment a Regiei de termoficare a Capitalei – RADET. Informația a fost dezvăluită de avocatul Gheorghe Piperea, administrator juridic la RADET. „Eu aş fi vrut să vă dau o veste bună şi nu una atât de proastă. Dacă nu reuşim suspendarea efectelor la Curtea de Apel, mâine şi luni, atunci, în termen de zece zile, toată activitatea se opreşte, se ridică licenţele şi urmează că serviciul public de energie termică să fie preluat de Primarie. Vrem să „mulţumim” pentru asta Ministerului Energiei, care a dat mandat expres celor de la ELCEN să voteze pentru faliment, iar acest lucru s-a susţinut cu tărie în Adunarea creditorilor şi în faţa judecătorului dacă primăria Bucureştiului nu îşi asumă, în locul RADET, obligaţia de plată pentru 1,1 milioane de lei. Primăria nu şi-a asumat o astfel de obligaţie, că nu i se permite de legislaţie, ar fi fost ajutor de stat. Noi am încercat să arătăm că acest vot pentru faliment este autodestructiv şi pentru ELCEN şi să demonstrăm că nu e vorba doar despre Primărie sau de Ministerul Energiei, aici, nici de chestiuni politice, ci este vorba despre consumatori, dar judecătorul este suveran. A decis trecerea la faliment. Legea spune că ai nevoie de cel putin 30% din totalul creditorilor, iar ELCEN reprezintă mai putin de 97%. Practic, judecătorul nu a avut de ales”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea la Antena 3.

RADET, regia deținută de Primăria Municipiului București (PMB) și care distribuie, în București, agentul termic produs de ELCEN, a intrat în insolvență încă din anul 2016. Motivele au ținut de administrarea dezastroasa a Regiei și de faptul că această acumulase o datorie de 3,7 miliarde de lei la ELCEN, pe care nu o mai putea plăti. În urmă negocierilor, ELCEN, care este deținută de Ministerul Energiei, s-a decis să accepte reducerea datoriei RADET la 1,9 miliarde de lei. Cu toate acesta, primarul Gabriela Firea a hotărât să nu plătească acea datorie, în condițiile în care nu reiese din acte că PMB ar datora acei bani către RADET, iar această, la rândul ei, ar trebui să îi achite către ELCEN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

1 Comentariu

  1. ziceam în 21 septembrie 2016:uite ca s-a ajuns la ce spuneam acum cateva ore.: elcen nu-si poate plati datoriile catre furnizorii de combustibil si ca atare isi va cere insolventa. Aici se va rupe lantul, pentru ca furnizorii de combustibil nu reprezinta statul. …. atat elcen cat, mai ales radet, au constituit conducte de aspirat bani de la cetateni, prin intermediul firmelor capusa, promovate, pe rand, de partidul politic, sau coalitia care a castigat fotoliul de primar general si a dat majoritatea in Consiliul General. Astfel, banii bucurestenilor, din care trebuia refacuta reteaua de distributie a agentului termic, au fost sifonati direct in buzunarele politicienilor si ai clientilor acestora. Pretul gigacaloriei, in loc sa scada de 2-3 ori, s-a majorat de 7-8 ori. Mai ramane problema resursei umane: in loc de maximum 1800 de salariati, radetul adaposteste peste 6000 de oameni care se calca in picioare, fara sa stie ce scrie in fisa lor de post, dar pe salarii mari, necorelate in vreun fel cu situatia si rezultatele regiei. Restantele bucurestenilor catre radet nu sunt mai mari de 25 de milioane de lei. Inca ceva: prin REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE AL PMB aprobat de CONSILIUL GENERAL, se putea face Audit la orice instituție subordonata cu excepția RADET SI RATB, primaria dixit…Uite că s-ajuns la faliment…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.