Ograda cu struți din Sebeș

La prima vedere, se conturează impresia unei armate dotată cu „periscoape“ care se ridică deasupra gardului fermei din Sebeș. Nu, nu sunt soldați camuflati ci doar niște struți.


Așa cum poate mulți dintre noi și-au dorit animale sau păsări exotice în grădină. și Marius Farcașiu din Sebeș, în urmă cu 12 ani, a achiziționat din Ungaria o familie de struți și un incubator. Motivul ? Curiozitatea penru evoluția acestei specii.  Și nu a fost dezamăgit. Pe lângă bucuria de a intra în universul acestor păsări de origine africană, hobby-ul s-a transformat într-o afacere mai mult decât profitabilă. Ograda cu struți găzduiește, astăzi, 30 de familii de reproducere și, anual, vin pe lume în jur de 1000 de pui.
Este nevoie de o luna de zile  pentru ca un pui de struț să devină autonom. De aceea,  vânzarea lor se poate face doar după 30 de zile. Puișorii sunt dificili, ei nu știu să se hrănească sau să bea apă singuri, au nevoie de„lecții“ de supraviețuire de la părinții lor.


Investiția financiară inițială a fost de 2500 de euro. Au urmat modernizări și alte investiții, iar,  în 2017, familia Farcașiu a inaugurat propriul abator. Cererea fiind destul de mare, antreprenorul cumpără, în mod constant, păsări din România, Bulgaria și Ungaria.
Clienții achiziționează pui mici, iar pe baza unui contract, îi revând vânzătorului cu 2,8 euro pe kg viu când aceștia au minimum 100 kg, pentru a fi sacrificați.
Există, totuși, și cumpărători de…agrement. Aceștia cumpară un mascul și o femelă sau două, pentru a-i lăsa liberi, în curte. Un pui de struț costă 100 de euro, la vârsta de o lună. O familie reproducătoare formată din două femele și un mascul, se vinde cu 2.500 de euro.
Struții ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de 2-4 ani, sezonul de împerechere începând din luna martie și până în septembrie.

La struț, nimic nu se pierde

Femelele își depun ouăle într-un cuib care este, de fapt, o simplă groapă adâncă.  Ouăle sunt clocite pe timp de zi de către femele, iar noaptea ,de masculi, până la 45 de zile. Un ou de struț ajunge să cantareasca în jur de 1,5 kg. În captivitate, un struț  poate trăi până la 65 de ani, iar în în sălbăticie, durata de viață normală pentru un struț este de pâna la 75 de ani. Struții sunt omnivori, hrănindu-se atât cu plante, cât și cu carne. De obicei, mănâncă semințe și cereale, dar și insecte și animale mici. Struții pot sta afară și la minus 15 grade C, după ce depășesc vârstă de 4 luni.
La struţi, nimic nu se pierde: carnea ( mai săracă în colesterol decât cea de vită, de pui şi chiar de curcan) este o delicatesă care se vinde şi cu 150 de lei kilogramul. Pielea este folosită pentru pantofi şi genţi de lux, așadar afacerea cu struți este una dintre cele mai profitabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Rona Rita David 19 Articole
Author

5 Comentarii

  1. II IUBIM DE-I TAIEM …. cica-se la inceput era „raiul”. nu exista foamete, sete, frig sau alte lipsuri. animalele convietuiau in pace impreuna. natura era desavarsita….totul a venit cu „marul” – cunoasterea de sine si a „existentei”. si asa a inceput foamea, setea, durerea pentru orice fiinta sau planta de pe pamant… plantele si copacii isi striga durerea de cate ori sunt atacati…iarba pe care calci tipa de durere…sigur totul se reface. de asta se spune ca suntem „infiniti” pentru ca celulele in sine se transforma incontinuu la nesfarsit. nu scapam de „aici” niciodata. cine crede ca moare pur si simplu se inseala marnic. suntem blestemati sa renastem la infinit intr-o forma sau alta. „…Parind pe veci a rasari,/ Din urma moartea-l paste,/ Căci toti se nasc spre a muri / Si mor spre a se naste…”

  2. Vaai..Tu esti Citule,maica?Ce fericire pe cioculetul tau ca ai mai imprumutat cateva meleoane de coco ,ca doar prostii platesc sa ai de ciuguleala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.