ONU estimează schimbări meteo catastrofale peste patru decenii

ONU estimează că lumea se va confrunta peste doar 40 de ani cu inundaţii catastrofale şi valuri de secetă care vor lovi din Arizona până în Zambia, potrivit unei serii de prognoze meteo publicate pe 1 septembrie, în cadrul unei campanii de promovare a unui summit ONU dedicat schimbărilor climatice. Sunt prognoze imaginare, dar care se pot dovedi realiste în condiţiile menţinerii ritmului încălzirii globale.

Summit-ul este menit ca un pas important spre o intelegere dintre aproape 200 de natiuni, stabilita pentru sfarsitul lui 2015, pentru incetinirea fenomenului de incalzire globala, transmite HotNews, citand The Guardian.

„Miami South Beach este sub apă”, spune un meteorolog într-o primă prognoză din seria „rapoarte meteo din viitor”, care este transmisă în 2050.

Organizaţia Meteorologica Mondială, care a invitat prezentatori de televiziune celebri pentru realizarea video-urilor care vor apărea înainte de summitul din 23 septembrie, a spus că scenariile sunt imaginare, dar realiste pentru o lume care continuă să se încălzească.

Un meteorolog din Zambia descrie un val de căldură sever, iar un prezentator american spune „Mega-seceta din Arizona a provocat un alt deces”.

Alţii arată schimbari extreme. Un prezentator bulgar arată o harta rosie cu temperaturi de 50 de grade.

„Schimbările climatice afectează vremea pretutindeni. O face mai extremă şi tulbură tiparele stabilite. Asta înseamnă că vor fi mai multe dezastre, mai multă incertitudine”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Ban a cerut liderilor lumii să facă „promisiuni îndrăzneţe” pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.