ONU, intervenție în cazul românului răpit

Reprezentanta ONU Stephanie Williams a cerut duminică „eliberarea imediată şi necondiţionată” a unor ingineri petrolişti, răpiţi pe 14 iulie în Libia de un grup înarmat neidentificat, transmite Xinhua, citată de Agerpres.

Williams, adjunctă a reprezentantului special pentru afaceri politice al secretarului general al ONU, a discutat la Tripoli cu preşedintele companiei petroliere libiene de stat, Mustafa Sanalla.

Doi dintre ingineri, de naţionalitate libiană, au fost eliberaţi la scurt timp după ce au fost răpiţi din perimetrul petrolier Sharara, cel mai mare din Libia, cu o producţie zilnică de aproape 270.000 de barili de ţiţei, reprezentând aproape un sfert din producţia naţională. Odată cu cei doi au mai fost răpiţi un alt inginer libian şi unul român.

Xinhua reaminteşte că în noiembrie anul trecut au fost răpiţi, tot sub ameninţarea armelor, trei lucrători turci şi unul german de la o centrală electrică din Obari, la 1100 de kilometri la sud de Tripoli. Aceştia au fost eliberaţi în urmă cu două săptămâni, după negocieri cu răpitorii, mediate de triburi libiene.

Pe 17 iulie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, referitor la românul răpit în Libia, că România a cerut sprijinul partenerilor internaționali și a avut loc în întrevere cu reprezentantul ambasadei Libiei la București.

„În contextul eforturilor susținute la nivelul MAE în sprijinul cetățeanului român semnalat ca fiind răpit pe teritoriul Libiei, menționăm că Celula de criză interinstituţională convocată de ministrul afacerilor externe și-a continuat activitatea. În cursul zilei de 16 iulie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o nouă reuniune destinată evaluării celor mai recente informații privind situația cetăţeanului român. În cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului și acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român. Conform instrucțiunilor transmise de Celula de criză, Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile centrale și locale libiene pentru soluționarea cazului. Totodată, a fost solicitat sprijinul partenerilor internaţionali ai României. Precizăm că Celula de criză îşi continuă în mod susținut activitatea şi colaborează, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. În același context, în dimineața zilei de 17 iulie 2018 conducerea MAE a avut o întrevedere cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la București, pentru coordonarea demersurilor de soluționare a situației. De asemenea, Celula de criză este în permanență în contact cu reprezentanții companiei angajatoare și cu familia cetățeanului român. Dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, Celula de criză interinstituţională reiterează recomandarea ca abordarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia”, arăta Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

1 Comentariu

  1. Ioano, ai devenit un fel de Romania TV. Prezinti toate nenorocirile din lume, ca altceva nu te duce glagoria. Sa-ti fie clar: singurii care au obligatia sa intervina sunt angajatorii inginerului, asta daca prin contract era asigurat. MAE poa` sa intervina si la NASA, ca tot degeaba!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.