Operațiune de salvare de mare risc

Un turist în vârstă de 43 ani care a rămas blocat împreună cu câinele său deasupra unor pereți de aproape 200 metri, în masivul Ceahlău, a fost salvat după o intervenţie care a durat toată noaptea de luni spre marţi. Salvatorii descriu operațiunea ca fiind una de mare risc, precizând că aceasta a durat 10 ore.

Alerta a fost dată luni seara, în jurul orei 22,00, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Salvamont Neamţ, care descrie întreaga operațiune.

„Aseară în jurul orei 22 dispeceratul SSN a fost anunțat atât prin 112 cât și de către Dispeceratul Național Salvamont că o persoană era dată dispărută de către aparținători și că aceasta se rătăcise de grup în zona Curmăturii la Scaune – Curmătura Stănilelor Mari – Masivul Ceahlău.

Am intervenit cu o echipă operativă care a plecat din Baza Durău, unitatea canină specială de căutare și cu o echipă plecată simultan din Baza Salvamont Dochia. În jurul orei 23.50 salvatorul montan Răzvan Andrieș aflat în peretele Curmăturii Stănilelor reperează acustic victima undeva în pereții de deasupra canionului Cheia Mare /Piatra Sura între Culcușul Căprioarelor și Vf. Pietrei Sure. Efectuază traverseul canionului și în jurul orei 01 echipa de intervenție 1 ajunge în partea expusă a Vf. Pietrei Sure unde găsește victima fără afecțiuni medicale. Bărbatul de 43 de ani din Județul Neamț se rătăcise de grup în cursul după amiezii în timp ce cobora de la Cabana Dochia pe un traseu nemarcat și împreună cu câinele său, după escaladarea mai multor vâlcele înclinate și brâne stâncoase, ce nu mai puteau fi coborâte fără echipament special, rămăsese blocat în noapte deasupra unor pereți de aproape 200m. În scurt timp echipa de salvare avea să realizeze că extragerea celor doi din acea zona necesită echipă de suport și echipament suplimentar. La ora 03.30 echipa suport cu echipament special de iluminat, corzi de 200 m lungime și mult echipament tehnic dar și medical făcea joncțiunea cu intervenția unu iar a treia echipă intră direct prin canion escaladând cascadele pentru a suplimenta și asista coborârea. Au urmat lansări tehnice ale salvatorilor, ale victimelor, rapelurile de evacuare ale celor care asigurau asistență atelierelor de sigurare. Când toate cele trei echipe s-au regrupat în fundul canionului era deja dimjneaţă. O dimineață frumoasă ca sufletul unor oameni care și-au depășit limitele cu profesionalismul și dăruirea de care au dat dovadă de atâtea ori. Operațiunea de salvare s-a terminat în jurul orei 08″, se arată în mesaj salvatorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.