Opt minciuni despre Roşia Montană

(sau cum se încearcă să se vândă mineritul la Roşia Montană ca a opta minune a lumii)

1. Cei care nu sunt de acord cu proiectul minier vor să condamne oamenii de la Roşia Montană la sărăcie.

Fals. Autorităţile locale „fug” de orice altă investiţie pe care nu o vor în nici un fel sau chip. Nu vor nici turismul, nici ca oraşul să fie recunoscut sit UNESCO. Nu vor nici o afacere bazată pe lactate, textile sau ceramică. În plus, subliniază că zona nu e de vizitat deoarece nu există nici gară și nici aerport în preajmă. Şi se lamentează fals că nu se poate face nimic în afară de mineritul de AUR. Pe scurt, autorităţile locale nu vor investiţii, în afară de aur, marcă RMGC. Punct. Că guvernele succesive nu s-au interesat în soarta Roşiei Montantă e o altă problemă…

2. Cei care se opun proiectului sunt împotriva copiilor din partea locului.

Altă poveste lacrimogenă. Cei care afirmă că susţin proiectul au o falsă grijă faţă de oamenii de la Roşia Montană şi „sărăcia” lor. Ei nu deplâng soarta altor locuri dezavantajate din România (care sunt cu carul), fiind interesaţi doar de aur, bani şi cu asta basta. Ei folosesc „copiii” să convingă că sunt oameni cu suflet curat. Apelează la copii pentru manifestaţii pro-minerit dându-le copiilor mici şi sucuri. Mă mir că nu vorbesc şi în numele animalelor.

3. Cei care nu vor mineritul cu cianură sunt „plătiţi” de ONG-uri, Soros etc.

Altă făcătură. Ceea ce nu înţeleg cei care au fost „cumpăraţi” de aurul Roşiei Montane este că poţi crede în ceva, într-un mediu curat, în tezaurul ţării tale, într-un business etic şi sănătos pentru mediu fără să fii plătit. Poţi să crezi în România şi viitorul ei fără să primeşti bani. De fapt, dragostea adevărată se cumpără?

4. Cei care nu vor mineritul nu au fost acolo, habar nu au cum este acolo, vorbesc doar stând în „fotoliu” acasă.

Altă invenţie. Ziariştii care s-au documentat la faţa locului, adică la Roşia Montană, au călătorit până la Roşia Montană pentru a afla cum stau lucrurile, după care au scris, majoritatea din presă străină, e drept. Au apărut articole (neplătite de RMGC) în Franţa, Statele Unite, Canada, China, Anglia ş.a.m.d. Ziariştii şi alţii care s-au dus în Noua Zeelande într-o excursie de lux graţie
companiei RMGC în 2010 şi s-au întors beţi de cianură (se lăuda unul că poţi să bei un pahar cu cianură, aşa e de curată) nu s-au obosit să se ducă la Roşia Montană, după cum a spus primarul oraşului. Cine nu s-a deplasat la faţa locului de fapt? Cei care au primit avantaje pecuniare.

Pentru cei care nu s-au dus acolo, vă dăm o mică carte poştală. În comunitate s-a creat tensiune din cauza proiectului. Unii nu se mai salută între ei deoarece s-au certat din cauza aurului. Sunt probleme de sănătate generate de stres, probleme de inimă, ulcer ş.a.m.d. Potrivit adepţilor RMGC, nu se doresc turismul şi UNESCO. Turişti sunt persoane care vizitează oraşul „o oră-două”. Ce ar spune Elena Udrea la acest capitol? Are un proiect de turism sau o ispiteşte mai mult aurul Roşiei Montane?

5. Presa română sprijină proiectul RMGC.

Zău? Presa a fost cumpărată în vreme de criză, cu avantaje financiare sau ameninţări. Şefii interzic subalternilor o discuţie liberă, normală, pe acest subiect de importanţă naţională. Necinstea lor!

6. Cei care susţin RMGC în afara presei (oamenii publici etc.) chiar sprijină proiectul din inimă.

Nicidecum. Mulţi care au fost plătiţi de RMGC (străini, români) habar nu au ce presupune proiectul, dacă e bun, dacă e rău, şi nici nu le pasă. Nu sunt nici de acord, nici contra. Au primit şi primesc bani şi spun că e bun ca atare. Unii şi-au vândut sufletele pe argint sau aur, unii de mult, pe mult.

7. Dacă nu face Gabriel Resources Gold. Corp proiectul Roşiei Montane, vine o companie de minerit mult mai rea şi tot nu o să ne fie bine.

V-aţi gândit că, a doua zi după ce obţine permis, RMGC vinde proiectul altei companii, mult mai mare şi „rea”, cum se întâmplă tot timpul în „România, o ţară în tranziţie”?

8. Proiectul este sprijinit de persoane „importante” din România, de exemplu Tatulici, Emil Hurezeanu.

Ei sunt socotiţi „oameni importanţi”? Dacă proiectul este atât de bun şi benefic pentru ţară, de ce nu au venit Ilie Năstate, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi să ne spună că RMGC este a opta minune a lumii?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.