Braşov, Cluj-Napoca şi Oradea sunt cele mai atractive oraşe din România pentru locuire, conform Indexului de Atractivitate Urbană realizat de Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV).
„Acest rezultat este în acord cu concluziile Indexului de Performanţă Urbană, bazat pe date obiective, lansat de noi în luna iunie, care a evidenţiat că divertismentul are cea mai mare importanţă relativă în performanţa unui oraş. În noul Index de Atractivitate Urbană, bazat pe percepţiile publicului, s-a confirmat aceeaşi tendinţă: opţiunile de petrecere a timpului liber au cea mai mare importanţă relativă în percepţia atractivităţii unui oraş. De asemenea, analiza a arătat o corelaţie semnificativă între componenta de ‘Vibraţie/Divertisment’ din Indexul de Performanţă şi componentele atractivităţii, cum ar fi intenţia de mutare şi calitatea vieţii, subliniind astfel legătura strânsă dintre percepţia publicului şi datele obiective despre oraşe” a declarat Florian Filat, director executiv al Institutului pentru Oraşe Vizionare şi coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană şi al Indexului de Performanţă Urbană, într-un comunicat.
Potrivit rezultatelor studiului, Braşov este considerat cel mai atractiv oraş din România pentru locuire, obţinând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni (atractivitate şi performanţă urbană), în timp ce Cluj-Napoca se clasează pe locul doi, urmat de Oradea, Sibiu şi Timişoara.
Topul primelor zece poziţii al celor mai atractive oraşe pentru locuire din România este completat de Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia şi Piatra Neamţ.
Analiza a inclus şi evaluarea a 11 factori care influenţează atractivitatea unui oraş pentru mutare/locuire. În context, oportunităţile de petrecere a timpului liber s-au dovedit a avea cea mai mare importanţă relativă în explicarea atractivităţii, depăşind chiar şi factori tradiţionali, precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază.
City Index este un instrument ce analizează evoluţia urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ. Scorul final de atractivitate al fiecărui oraş a fost calculat ca media dintre scorul de intenţie de mutare şi calitatea vieţii. Indexul evaluează atractivitatea oraşelor la intersecţia a două dimensiuni-cheie: intenţia de mutare şi percepţia calităţii vieţii în oraşe – măsurate printr-o cercetare online realizată de AHA Moments, în perioada aprilie-mai 2024, pe un eşantion de 1.200 de respondenţi la nivel naţional.
Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanţă Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice.
Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse: Institutul Naţional de Statistică şi ministere, evaluări calitative ale rezidenţilor şi turiştilor obţinute de pe platforme ca TripAdvisor şi Google Places, în perioada 2022 -2023.
Hedonismul si banii o sa intoarca fatal impotriva orasenilor labili si inutili
Cum sa compari Brasovul cu Cluj si cu Oradea (doua strazi perpendiculare si o gara). Voi nu stiti ce cuprinde Brasovul !
Primele 5 sunt din Transilvania.
Mama lor de Editat
A Alexandria!
„Brașov (în germană Kronstadt, în dialectul săsesc Kruhnen, Kruunen[3] sau Krînen,[4] în maghiară Brassó, în latină Corona).
Structura etnică a acesteia era următoarea:
Români: 208.757 (91,3%)
Maghiari (incluzând secui): 16.172 (7,1%)
Sași: 1.079 (0,5%)
Romi: 916 (0,4%)
Alte naționalități (ruși, evrei, greci, italieni, turci): 1037 (0,7%).
Sub aspect confesional popu.lația Brașovului era alcătuită din:
17.763 ortodocși (30,0%)
13.207 romano-catolici (22,3%)
13.050 luterani (22,0%)
8.237 reformați (13,9%)
2.594 mozaici (4,4%)
2.049 greco-catolici (3,5%)
1.905 unitarieni (3,2%) ș.a.
Restul confesiunilor reprezentau fiecare sub 1% din popu.lația orașului Brașov.
Prima școală românească din Șchei este atestată din 1497.”
Datele acestea nu va spun de ce aceasta varietate la un loc ? Orasul acesta n-are egal in toata Europa si voi il comparati cu Cluj si cu Oradea, adica cu Boc si cu Bolo ?
” Cine n-a avut , n-o sa mai aiba iar cine a avut mereu o sa aiba . ” – aforism german
Se stie : inca dinainte de 1989 : Oradea , Brasov si mai ales Cluj – au fost cele mai simpatizate orase romanesti , dorite de cetatenii romani.
Sunt brasovean get-beget,dar chiar nu stiu ce drk vedeti multi la haznaua asta.
daca ignori poluarea cu diversele gunoaie si noxe
si Bucurestiul e bunicel….
HA HA HA !
Ăştia care fac asemenea studii n-au aflat ce vise avea Volosevici cu Ploieştiul.
Acum i-a dat leapşa lui Pieliţeanu (o ştiţi pe Monica ?).
@Vax Populi
Normal ca la toti moldo-vlahii, Brasovul li se pare deosebit, mai ales lui „altfel decat”-
Ha, ha! Krostadt ja, Kolozsvar & Nagyvarad nem!
Nu mai veniți. E plin.
Brașovul pentru brașoveni. Ați infestat destul orașul cu accentele voastre
Se vor lămuriri în timp…