Orașul Stalin pe înțelesul tuturor

Bordenache Aurel, Portret I.V. Lenin 59 x 47 cm, Custodie Muzeul de Artă Braşov

Prin proiectul „Orașul Stalin pe înțelesul tuturor”, Muzeul Județean de Istorie Brașov a propus în acest an locuitorilor Brașovului să participe activ la reconstituirea trecutului recent al orașului, prin apelul atât către cei care au trăit în acea perioadă cât și către copii din școli brașovene, ai căror familii au amintiri și obiecte din Orașul Stalin. Peste 150 de copii din patru școli gimnaziale au fost implicați în proiectul fotografic propus de Muzeu iar muzeografii au arhivat peste 100 de obiecte. Expunerea acestor elemente de memorie istorică recentă este făcută în cadrul expoziției ,,Orașul Stalin”, alături de piese provenite din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Penitenciarului Jilava – București, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, lucrări de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov și colecții particulare, la Casa Sfatului – Muzeul Județean de Istorie Brașov.

H. Mattis Teutsch-Abataj 140 x 246 cm custodie Primăria Vulcan, custodie Muzeul de Artă Braşov

Timp de 10 zile un stand pop-up a stat la dispoziția celor interesați în trei cartiere foste muncitorești din oraș: Astra (fostul Steagul Roșu), Tractorul și Triaj. Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie au vorbit despre perioada când Brașov s-a numit Orașul Stalin (1950-1960), provocându-și concetățenii să aducă propriile amintiri, fotografii, documente sau obiecte pentru a fi digitalizate sau expuse temporar la Muzeu, în cadrul expoziției „Orașul Stalin”. Aproximativ 1000 de persoane au vizitat standul, muzeografii și voluntarii proiectului strângând și scanând zeci de documente și fotografii. Au fost donate sau date în custodie pentru expoziție obiecte cum ar fi radiouri, difuzoare, telefoane, articole vestimentare, cărți, ziare, tablouri, monede, hărți.

Poze făcute de copii, proiect Oraşul Stalin

Proiectul fotografic ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor” a stârnit curiozitatea a peste 150 de elevi din școlile gimnaziale nr. 1, nr. 27, nr. 30 și ,,Anatol Ghermanschi”, care au participat la ateliere informale susținute de un fotograf și un muzeograf.

Copiii au avut de făcut muncă de documentare: au întrebat bunici și vecini despre fostul Parc al prieteniei româno-sovietice (Parcul Central) sau ce era acela un cartier muncitoresc, au căutat prin locuințele familiei obiecte și fotografii din Orașul Stalin și au fost încântați să afle că fotografiile lor vor fi expuse în Muzeul din fosta Piață „23 August” (Piața Sfatului).

Poze făcute de copii. Proiect Oraşul Stalin

Expoziția de fotografie ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor”, inclusă în expoziția principală, va fi ulterior itinerată în școlile participante la proiect.

Orașul construit de comuniști este deconectat de centrul istoric iar cartierele nu au o agendă de evenimente culturale dedicată lor. Deși reprezintă o jumătate de secol din istoria Brașovului, perioada comunistă nu a reprezentat până acum subiectul unei campanii de înregistrare a memoriei istoriei recente. În acest context, Muzeul Județean de Istorie Brașov derulează proiectul de față, „Orașul Stalin pe înțelesul tuturor”.

Totodată, Muzeul continuă munca de cercetare începută în cadrul proiectului european pentru recuperarea memoriei istorice ,,Am fost cetățeanul Orașului Stalin” din 2016-2017, proiect derulat în colaborare cu alte patru Orașe Stalin din Europa: Dunaújváros (Ungaria), Katowice (Polonia), Kuçova (Albania) și Varna (Bulgaria).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

2 Comentarii

  1. nu ati gasit o fotografie a lui Stalin? In fotografie este LENIN””””

  2. Nu au cerut brasovenii ca orasul lor sa se numeasca „Orasul Stalin” dar au profitat. Povesteau batrinii cum au fost luate utilaje din fabrici din orase de prin toata regiunea ca sa duca la Brasov. Au luat de la multi ca sa se dezvolte Brasovul. Se stabilise de catre comunisti sa se dezvolte „Orasul Stalin” in dauna altora. Brasovul a fost un rau sef de regiune, profitor. Sper sa apara comentariul daca e doar adevarat nu si politicalicorect. E istorie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.