Ordonanța lăcomiei, încălcată cu bună știință

Metodologia propusă de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) privind stabilirea preţului energiei pentru populaţie nu respectă Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, zisă a lăcomiei, întrucât stabilește că „Cifra de afaceri” a furnizorilor/traderilor de energie nu include contravaloarea cheltuielilor efectuate cu: serviciile aferente distribuției, transportului, înmagazinării, serviciile de sistem, serviciile de administrare a piețelor centralizate, contribuția de cogenerare și acciza facturate către clienții finali și achiziția de energie electrică/gaze naturale ca marfă. ”În fapt ANRE a transformat baza de impozitare de la cifra de afaceri (așa cum prevede OUG 114) la marja comercială. O acțiune similară s-a întâmplat în anul 2008 când ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale, n.r.) a stabilit un alt preț la gazele din redevență decât prevedea legea, fapt care constatat de Curtea de Conturi a dus la acuzația celor care au întocmit atunci acele formalități. Că întotdeauana „șefii” se schimbă, pleacă, dau vină pe subordonați și întotdeauna „beleaua” cade pe angajații care întocmesc normele”, susține Dumitru Chisăliță, analist pe piața gazelor naturale.

Săptămâna trecută, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a declarat că proiectul ANRE nu respectă OUG 114 pe motiv de discriminare a producătorilor de energie. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica trebuie să livreze, conform proiectului ANRE, către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie. Aceasta în condiţiile în care OUG 114/2018 prevede că toţi consumatorii casnici vor primi energie electrică la preţ reglementat până în 2022. „E greu de spus acum cine pierde şi cine câştigă în urma OUG 114. În mod cert, aşa cum arată lucrurile, Hidroelectrica nu câştigă. Avem două scenarii: unul extrem de pesimist şi altul pesimist mediu”, a spus Badea.

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat ordinul privind metodologia de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă, arată un comunicat al autorităţii. „Metodologia face parte din pachetul de reglementări aplicabile în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, care au ca obiectiv asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, în condiţii reglementate. (…) Aplicarea prevederilor Metodologiei nu va conduce la creşteri de preţuri la energia electrică furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022”, se arată în comunicat. Acest act normativ face parte din pachetul de reglementări secundare privind implementarea OUG 114/2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Adica, contrar PROMISIUNILOR dlui Dragnea, Pretul Energiei va CRESTE!
    Nici nu ma mira, dimpotriva!
    Dar, ce conteaza, votantii PSD oricum nu inteleg nimic, dar e bine ca la TV dl Dragnea a promis ca Pretul energiei NU va creste!
    Daca va creste, nu va fi nimic neoobisnuit la dl Dragnea!
    Cand s-a tinut dl Dragnea de PROMISIUNIle facute?
    Niciodata!

    Uite dovada:
    https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

    Mai puneti botul la promisiunile lui Dragnea?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.