Ordonanța răzbunării liberalilor

Ordonanța alegerilor la grămadă, adoptată împreună cu celelalte 24 în seara premergătoare îmbrîncirii Guvernului Orban din Piața Victoriei, a fost publicată în Monitorul Oficial. Cel puțin o vreme, este valabilă. Şi, dacă Avocatul Poporului nu-i pune o contră, adio, vom vota pe baza ei.

Un singur lucru mi se pare aberant, năstrușnic, nedemocratic, cretin de-a dreptul. Că fiecare poate vota pe unde se află, pe unde îl taie capul, pe unde are prieteni și pe unde dușmani în alegeri. Votul acesta de tip hai-hui, nomad, de tip întîmplător reprezintă un soi de șmecherie grosolană. Face din alegeri un mare ghiveci, o apă și-un pămînt, un haloimis politic tribal.

Poporul este chemat să vină la urne și să voteze cu ai noștri și să-i nenorocească pe ai lor. Toate dezbaterile pe teme electorale, toată experiența acumulată de-a lungul anilor se duce dracului. Revenim la principii aproape tribale. În 1990, alegerile din Romania, în ciuda faptului că au fost o caricatură electorală, n-au fost atît de aiuritoare precum cele care pot rezulta din această ordonanță a răzbunării.

Dar cel mai important lucru este faptul că noua OUG desființează total legătura dintre alegător și ales. Ce treabă au studenții cu primarii pe care îi votează în orașele unde studiază? Ce treabă au călătorii cu parlamentarii votați în gară? Toată această populație nomadă nu va ține minte pe cine a susținut și cui să-i ceară socoteală pentru promisiunile făcute. Ordonanța lui Orban taie cu satîrul toate legăturile între ales și alegător, între interesul cetățenilor pentru un proiect și ofertele diverşilor candidați. Nu mai contează decît producția națională de voturi și iluzia de democrație obținută cu voturi la grămadă. După părerea mea, și maimuțele ar putea vota după cîteva criterii care țin de un grup, de o cracă sau de o pădure.

A doua mare aberație vine de la faptul că nimeni nu mai știe cîți alegători sunt într-o comunitate, cîți au venit în pelegrinaj, în turism sau la un vot în sistem circuit? Oricînd, de pe tabletele și din calculatoarele STS, pot ieși cifre nebune, fără nici o legătură cu realitatea. Şi pas de contrazice STS-ul, Autoritatea Electorală Permanentă sau BEC-ul!

Şi așa am ajuns în situația de a ne îndoi de rezultate. Eu unul nu cred în procentele de la ultimele trei-patru alegeri prezidențiale și nici în cele de la europarlamentare și mă îndoiesc de cele de la ultimele prezidențiale. Cu mai puțini reprezentanți în secțiile de votare (partidele mici nu mai au delegați) dovezile sunt și mai greu de găsit. Să nu uităm că în 30 de ani de alegeri de toate felurile, cu măsluiri și lucrături, nu a fost dovedit niciodată nimic. Cu atît mai puțin au fost probate cele două milioane de voturi ”fraudate” în cazul celui de-al doilea Referendum de destituire a lui Traian Băsescu.

Americanul Philip Gordon a aterizat la București, a întrebat, cam cît de mare să anunțe frauda ca să se anuleze Referendumul și Monica Macovei a zis 2 milioane de voturi ajung. Şi Philip Gordon a zis două milioane de voturi au fost fraudate, ca atare Referendumul nu poate fi validat. Şi au folosit CCR-ul și erata și gata, a căzut Referendumul. Chiar așa a fost stabilit rezultatul pentru că Philip Gordon era american și-i reprezenta pe Democrați și nici azi nu știm bine care a fost înțelegerea între Democrați (reprezentați de Philip Gordon și el înaintaș al doamnei Hilary Clinton dar și, zice lumea, mai ales al lui Joe Biden).

Cum o să mai verificăm rezulatul alegerilor în acest vot obținut hai-hui? E ca și cum am primi cifre și procente pe stolurile de păsări în zbor! Ceva mai nebun, mai cretin, mai ofensator pentru logică și democrație nici că se putea!

De ce s-a ajuns la această formulă grosolană? Pentru că atîta poate actuala echipă de la PNL și de la SRI. Rafinamentul oamenilor de acum se reduce la o lovitură cu ciomagul aplicată în creștetul adversarilor. Restul nu mai contează. Jocul politic este o prostie. N-a zis Orban, pe ei, pe mama lor?

Curajul de a recurge la această formulă ofensatoare pentru democrație nu vine doar din primitivismul abordării. Ea mai trădează și o pornire de răzbunare. Cînd a avut puterea, PSD-ul a hotărît de unul singur, a evitat negocierile și a impus reguli în interesăul său. De multe ori, i-a ieșit. De data aceasta a picat dedesubt și, dacă OUG rămâne așa, o va încasa la greu!

Recomanda 27

15 Comentarii

  1. „Marta Nora…”, faci o confuzie grava decretand alegerile din „Duminica orbului” „mult mai democratice”!?
    In primul rand formularea e o licenta, alegerile putand fi corecte sau fraudate, indiferent in ce grad! In al doilea rand, gruparea de asasini contra umanitatii…romanesti trebuia, era fortata sa fraudeze masiv rezultatele alegerilor pentru a putea impune cursul NEOBOLSEVIC, PSEUDOCAPITALIST, REPUBLICAN si deasemenea
    impunerea printr-un TRUC MURDAR in 1991 a legii fundamentale care a pastrat functiunile represive comuniste
    ale Directiilor Secu,Justitiei procurorilor stalinisti si prerogative ABSOLUTISTE presedintilor de sorginte bolsevica.Fara controlul total al statului(Parlamentului si Justitiei)Ilici Genocid nu reusea aceste crime contra Romaniei, salvarea lui, a gastii de asasini complotisti kgbisti, a nomenclaturii bolsevice si deschiderea procesului de distrugere a economiei romanesti,respectiv capitalizarea comparsilor sai pentru a concentra si puterea economica, pe langa puterea politica in mainile Cominternistilor!!!

  2. Ca de obicei ar fi unele lucruri cu care nu pot fi de acord, dar celelalte cu care sunt de acord, chiar dacă le văd în cu totul alte nuanţe, sunt mult mai importante. Diferenţa constă în modul în care văd eu anii ‛90, şi evoluţiile FSN şi ale derivatelor sale, şi modul în care le vede un oponent al acelor ani şi care preferă să pună vina pe unii ca mine decât să-şi asume miopia de atunci. De exemplu, nici eu nu cred în corectitudinea ultimelor alegeri. În opinia mea alegerile din 20 mai 1990 au fost în limitele abia ieşirii din ceauşism mult mai democratice decât ceea ce se petrece de la aderarea la UE şi asta trebuie spus, cu speranţa că asta nu ne aduce acuzaţia de eurosceptici. Grosolănia şi răzbunarea atinse de dreapta politică din România sunt gemene cu ura şi restauraţie din anii ‛90 la vremea aceea, curajată sau măcar aplaudată de destui dintre criticii de acum.

  3. @ Nastratin. Ai perfectă dreptate doar că, spre deosebire de tine, pe mine nu mă deranjează acest adevăr și nici nu mă interesează în mod deosebit. „Ceilalți” mai contează pentru cineva, sau le-ați hotărât voi soarta și locul?

  4. Domnule Nistorescu! DEMOCRATIA este apanajul celor care au puterea! Nu exista democratie, este un fel de cuvant ca si cele religioase si care induc ideea”crede si nu cerceta, nu te intreba!” Asta este. Restul este prostie, pe care cei cu intelect foarte fin o rontaie in „turnurile lor de fildes” , cei multi si saraci cu duhul o primesc sub forma de pungi cu sigle de difeite culori iar „casta” politicienilor ne-o vinde ca argument suprem, din cand in cand. Si in comunism era „democratie” asa ziceu cei dincasta CC al PCR,. La fel zic si urmasiilor directi, PSD, PNL, PMP, si ceilalti sau cei ce sunt urmasii „educati in vest” ai comunistilor, USR, partiduletul lui Lolek si Bolek la care au aderat vechii democrati,de tip Roman. Ceilalti sunt doar „onest brokers” ca si cei de la firma binecunoscuta din SUA, promotoare a demoratiei in lume. Vor trece alegerile, eventual va castiga dreapta cea „evlavioasa si nepangarita” care va repeta greselile trecutului astfel incat pentru 3-4 ani, nemultumit fiind „poporul democrat” va schimba drapta cu stanga si jocul o va lua de la capat. Poporul va fi cu ochii din ce in ce mai mult in realitatea virtuala iar viata reala va fi inlocuita de cea virtuala. Si tot asa… Cand noi de mult nu vom mai fi!

  5. @românia lu’ johannis : Bre dobi , Iohannis a luat 66% in 2019 asa cum aluat PSD 46% in 2016 ! Daca Iohannis a luat 29% in 2019 , atunci si PSD a luat 17% in 2016 ! Cand vă dă , vă fată vaca , cand vă ia vă moare viţelul ! Ce-a dreaqului e chielea pe domniile voastre !

  6. Si editorialul si comentariile arata de ce Romania a fost depasita de Bulgaria. Nu se discuta pe principii, pe ratiune, doar pe emotii, razbunari si la suparare ca favoritii unora sunt aruncati de la maceleria de unde mai primeau si ei un os. O reforma a votului in Romania trebuie facuta dar nu are cine. Analfabetii functionali, pilosii si spagarii angajati la stat, clientela partidelor politice si in special partidele politice nu vor moderniza niciodata Romania si nu vor implementa o democratie adevarata bazata pe participare activa a poporului, meritocratie si respectarea drepturilor omului. Pesedistul gandeste ca el e mai egal ca restul lumii, isi permite din banii cetatenilor si masini de sute de mii de euro si sapte vile intr-o curte ca baronul Oprisan, ce conteaza ca judetul e al doilea cel mai sarac din tara.Penelistul gandeste si el este mai egal ca useristul si pemepistul. In Romania PSD care a condus 23 de ani din 30 nu a dorit o justitie independenta, iar PNL care a guvernat 7 ani a procedat exact la fel. Cum nu exista justitie care sa faca dreptate romanilor, pana la justitia divina ne consolam cu razbunarea celor care iau puterea impotriva celor care o pierd. PNL atat poate, e un partid limitat format din romani limitati ca toate partidele, insa e o forma de justitie sa ramana o vreme PSD in urma alegerilor fara borcanul cu miere al banului public furat din buzunarele cetatenilor, borcan folosit pentru vacante exotice, amante, amanti, beizadele, nasi, fini si alte forme joase de viata!

  7. Dacă Johannis ar fi corect și cinstit cu românii și cu el însuși, i-ar cere lui Orban să-și depună mandatul de prim-ministru desemnat, înainte de a deveni complet ridicol în fața țării și a Parlamentului. Astfel, ar putea rechemea partidele politice la discuții corecte și oneste în urma cărora să poată desemna o persoană care să conducă Guvernul României pină la alegeri. Noua configurație din Parlament ar indica tuturor. calea firească ce ar fi de urmat, fără ca țara să fie victima și scena unei reprezentații prost gândite, prost scrise, prost regizate și de batjocură.

  8. postarile de mai sus pot face obiectul unei evaluari pshihiatrice a postacilor .. Johannis a luat 29% in alegeri, stim noi , PSD sub domnia lui Dragnea s-a „eliberat” etc

  9. „Ceva mai nebun, mai cretin, mai ofensator pentru logică și democrație nici că se putea!” Atat pot niste HOTI.

  10. Badie, fiu de strungar (meserie onorabila, la noi pe cale de disparitie) daca te-ai nascut mai ieri nu inseamna ca ti-a crescut proportional si IQ. Nimeni nu aplica solutii electronice pentru vot. Nu pentru ca s-ar putea fura ci pentru simplul fapt ca orice sistem IT are si un administrator, cu drepturile demiurgice aferente, inclusiv de a modifica algoritmele. Asa ca pui in mainile unui tehnician ceea ce n-are voie sa fie. Decizia. Ceea ce incalca principiile elementare de vot egal, secret, etc etc. Restul sunt basme

  11. Foarte bune comentarii! Numai prostii mai pot cadea in capcana „votului democratic”. Solutia „stati acasa” ar fi trebuit masiv aplicata la ultimele prezidentiale. Nu-i tirziu nici acum.

  12. Nimic nu mai are nici o valoare! Nebunia a luat calea schizofreniei!
    Populatia ROMANIEI este anihilata!MORALA CRESTINA a murit! PERVERSIUNEA de orice fel este ridicata la grad de VIRTUTE!
    AVETI CEEA CE SUNTETI!
    O singura intrebare va desfinteaza toate teoriile care nu au nici o valoare practica si anume:
    – PE TINE CINE TE APARA ROMANE?

  13. Așa băieți,faceți ce știți voi mai bine ,ca oricum democrație nu mai avem,distrugeți tot! In curând n-o sa mai avem nici sănătate pt prostime,nici locuri de munca;dați afara liftierele si femeile de serviciu si puneti femeile voaste de serviciu și liftierele voastre in functii cheie.Ați crescut datoria externa pan’a ajuns cum ați vrut voi ,adica ati bagat tara in deficit excesiv ,acu va plângeți ca e mare și dați vina-n cârca pesedeilor!După finanțe e la rand economia,s-o pulverizați și p-asta! Bravo,îmi place de voi,pen’ca ăia care v-au votat si-o sa vă mai voteze, trebuie s-o ia-n barba chiar de la voi ,altfel nu se trezesc din buimaceala în care i-ati bagat cu propaganda.Îmi place de voi,sunteți mai răi ca pesedei ,sunteți agresivi,mai ales că tot ce faceti acum criticați atunci când erați infometati în opoziție.E din ce în ce mai bine,nu mai avem democrație, dar avem un fiurer care ne veghează somnul și are grija de noi să ne bage pe gât o democrație de tip nou ,fără opoziție de niciun fel,sa fim toți uniți în cuget și simțiri sau nesimțiri după chipul și asemănarea sa.Bravos natiune,chiar meriți ce ți se-ntampla!

  14. Intr-o lume in care tehnica a evoluat extraordinar, frate strungar, nu e nici o minune in a vota unde vrei si a fi monitorizat oriunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.