Buget-record Panouri fotovoltaice 2024. „Să avem şi pe ultimul acoperiş din România”

Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” va avea pentru acest an un buget de două miliarde de lei şi ne vom opri atunci când vom avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

„Aşa cum am mai spus-o şi în trecut, ne oprim atunci când vom avea panouri fotovoltaice şi pe ultimul acoperiş din România. Două miliarde este cu siguranţă un buget-record, la fel şi cum şi 1,75 miliarde a fost un buget-record pentru anul 2023, dar ne propunem să fim chiar mai ambiţioşi. Vom deschide o nouă sesiune „Casa Verde Fotovoltaice” în acest an, dacă se constată capacitate de instalare a acestor panouri. Un alt lucru pe care îl consider foarte important este legat de Programul „Rabla Plus”. Din nou, o să avem un buget-record pe acest program, respectiv un miliard de lei, faţă de 780 de milioane cât am avut anul trecut. E o creştere substanţială şi spun acest lucru pentru că vom păstra tendinţa pe care am stabilit-o şi în alţi ani, respectiv aceea de a lua sume de bani de la „Rabla Clasic”, adică de la motoarele cu combustie internă şi de a-i muta la „Rabla Plus”. Sper să avem, la sfârşitul anului viitor, nişte cifre extraordinare, având în vedere acest buget pe care nu l-am mai avut niciodată”, a spus Fechet.

Un alt program nou ce va fi derulat în acest an cu buget de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) este „Rabla pentru tractoare şi maşini agricole”.

„Într-o fază destul de incipientă aş spune, este „Rabla la tractoare şi maşini agricole”, un program despre care s-a mai discutat. Ne propunem ca, în baza unui ajutor de minimis de maximum 30.000 euro pe fiecare fermier, să finanţăm achiziţia de tractoare şi maşini agricole, pentru că astfel de investiţii nu au fost până acum finanţate din bugetul Fondului pentru Mediu. De asemenea, tot la capitolul programe noi aş vrea să mai anunţ două programe pe care le vom finanţa în anul 2024. Primul dintre ele se referă la finanţarea „Săptămânii Verzi” în şcolile din România. Continuă, „Iluminatul public stradal”. Încă există în România sate sau comunităţi care folosesc lămpi ineficiente din punct de vedere energetic, lămpi vechi, foarte mari consumatoare de energie. Şi acest program se va opri când şi ultima uliţă din România va avea iluminat cu led. Am prins în acest program 500 de milioane de ei. Vom deschide un nou program de eficienţă energetică în clădiri publice, pentru care am alocat 600 de milioane de lei”, a menţionat ministrul de resort.

Potrivit oficialului, pentru construirea de piste de biciclete va fi alocat un buget de 600 de milioane de lei, în timp ce pentru Programul de apă-canal, pe baza unui buget de 1,5 miliarde de lei, ar urma să fie finanţate sisteme integrate de alimentare cu apă şi staţii de canalizare.

În plus, 500 de milioane de lei reprezintă finanţarea de care va beneficia un program care vizează decontaminarea siturilor poluate din România, a transmis Mircea Fechet.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

25 de Comentarii

  1. Mircea Fechet minte și aberează! Nu are cum sa fie montate și pe ultimul acoperiș! De ce? Habarnistul nu știe că multe blocuri nu pot susține aceste panouri fotovoltaice, nu are rezistenta blocul și chiar la case e aceeași problema! Anteriorul program a fost țeapă uriașă, de ce nu la fel și acest program pe continuitate?

  2. Oglinzile de pe acoperișuri, sau din câmp, merită, deși nu cred, doar că au scumpit curentul. Chiar ne luați de proști sau preluați minciunile scornite de cei ce conduc lumea fără să le rumegați?
    Ce a dus la scumpirea curentului?
    Plouă mai scump iar gravitația a scăzut? Asta dacă-i vorba de hidrocentrale.
    De ce ar costa mai mult cărbunele cînd barilul de petrol e mai ieftin decît în, de pildă, 2008, an cînd curentul era, cît?, de trei patru ori mai ieftin? Vorbesc de petrol că unii îmi vor scoate ochii că mașinăriile ce scot și duc cărbunele ard motorină sau benzină.
    Dar gazul ce iese singur din pămînt?
    Aaaa…, că ați băgat accize? Că ași băgat certificate de codoi? Adică ne mințiți și ne furați mai rău că ultimul tîlhar la drumul mare.

  3. panouri pe acoperis…mare pericol de incendii ,deoarece nu se poate asigura mentenanta lor….urmeaza…

  4. Două miliarde ?
    -mai bine i-ar da la manelisti
    cat sa-si mai cumpere partituri….

  5. ce bun e banul de la buget…
    curat economie de piata,
    panourile solare sint foarte bune…pentru cei care le vind si care le instaleaza
    big business
    dar rta de amortizare a investitiei e mica…daca nu ar fi subventziile budgetare pentru parazitii Energetici
    panourile toate made in China..e obligatoriu 🙂
    mai incercatzi si cu munca cinstita

  6. Cum sa fi ministrul mediului si sa nu stii ce poluare se va produce cand se vor arunca toate aceste panouri inutile care strica si estetica mediului ? Dar de la Vlad Voiculescu si Seba Burduja ne-am obisnuit cu astfel de ministrii. Indivizii astia fara scoala nu stiu ca orice dispozitiv se evalueaza de la faza de productie si pana la faza de disparitie. Parca toti sunt fratii lui Grete !

  7. De unde or găsi pe toți prostovanii ăştia să-i pună miniştri? Numai unul şi unul, nene: ciudapsul ăla de la agricultură, preoțelul de la contabilitate, clubistul de la transporturi, supermodelul sexy-balamuc de la justiție, acum şi acest exaltat de la mediu… Măcar ascundeți-i pe undeva, să nu-i mai vadă şi audă lumea, că vă faceți rău de kkt fix înainte de alegeri!

  8. mai au restante de miliarde pentru anii trecuti dar vorbesc de viitor!
    Mai feketee, de anul trecut 90 000 de familii trebuiau sa fie autonomi!
    Va sperie asta, nuu?
    Este prea mare palaria pentru voi, plecati la capsuni!

  9. Mi-a venit în toamnă fotovoltaica Casa Verde 2019 (updatată 2021), am așteptat ca românul, 4,5 ani dar merită, e mișto de tot, am scăpat de lemne, mă încălzesc la un soare artificial (panou radiant cu infraroșii și nanosilver). An 21-23 grade în cameră iar facturile mele sunt ZERO, zero curent, zero gaze, zero lemne, zero butelie, că gătesc electric. Doar DIGI, apa și salubrizarea, sub 100 lei iarna-vara.

  10. e bine ptr a incetini topirea ghietii pe Pamant si deci a evita cresterea apei ,in general,cu 30 metri.
    E ORICUM INCOMPLET!
    SI STATUL TREBUIA SA AIBA PTR ACTIVITATI PROPRII : INDUSTRIE PROPRIE, PARLAMENT..ETC ,SA CASTIGE cu industrie produsa folosind energie DE LA SOARE ptr costuri mici de productie!

  11. cu panourile astea globaliste. Stiti cât la suta din totalul energiei electrice dau panourile astea, f. scumpe, de altfel? Cam 3 %.

  12. Pe ultimul acoperiș nu o să aveți că de-al dracu nu-mi pun. Cât e hidroelectrica în floare nici în panou nu mă doare…

  13. Panouri solare? – SCUMPE şi NEFIABILE! Necesită mentenanţă permanentă şi după primul ciclu, când trebuie să scoţi banii din buzunar pentru un set nou de acumulatori îţi dai seama ce ţeapă şi-ai luat. Panourile solare şi eolienele au scumpit curentul. De parcă nu era de-ajuns specula pe care nemernicii din energie o fac cu kilowatul.

    Ăsta-i cel mai tare comentariu:
    „Marc spune / 18 IAN. 2024 LA 10:47
    Mi-a venit în toamnă fotovoltaica Casa Verde 2019 (updatată 2021), am așteptat ……..”
    Hahaha, băăăăăăă nărozilor, mai schimbaţi textele la reclame ţi-ai dreac’ de popcoarne care vă-ncălziţi la un soare artificial (panou radiant cu infraroșii și nanosilver)…. hahaha, zici că-i Ciolacu la piaţă ….. hahaha, c-un milion şi-a luat de toate: DIGI, apa și salubrizarea ….. hahaha

  14. intr-un alt articol ca ontr-un an a folosit pentru consum propriu cam 7-800kw.
    Restul merge, uneori, in retea.
    La un pret ridicol.
    Deci dai 2000 cota de 10% si in 3 ani se amortizeaza investitia.
    Dar daca ai da 20 000lei?…

  15. Nu vreti sa punem pe hartie ? Dupa institutul meteo, cea mai insorita localitate din RO este Campina, cu vreo 128 de zile pe an, adica 1/4 dintr-un an ai curent ! Daca iti trece cablul pe la poarta cu tensiune 365 de zile si nopti, este o prostie sa te limitezi la 1/4 dintr-un an. Parerea unuia care mai intai masoara si apoi taie. Eu consum de 2.000 de lei pe an, de ce sa investesc plata unui consum la orice ora pe 10 ani IN AVANS si sa am tensiune doar 1/4 din timp ? S-a inchis la casa de nebuni ?

  16. 500.000.000 decontaminarea tralala.Are idee ciușbaizerul ce o să facă cu otrăvurile din panouri precum Cadmiul, Cobalt,Nichel etc peste 15 ani când s-a terminat panouniada și rahaturile ăstea nu vor mai trage nici un pârț sub soarele verii, când vă trece imbecilitatea climatică după scuturăturile economiei mondiale? O să exporte muntele de gunoi toxic sau o să polueze pe veci tablierul freatic cu ele? Că despre „izolații” antiscurgere levigat mai toxic ca Cernobâlul nu poate fi vorba.O să-l ia careva sau o să-l suie pe vrachiere și o să-l basculeze pe șestache în mare?Imbeciloizi prinși de val cu limba lipită-n c.rul Ursulei în speranța procopselii ca deputat european.

  17. Numai sa poata tine acoperisurile caselor din Romania ,mai ales cele din mediul rural ,care inca sint destule facute din chirpici .Cam asa se intimpla cind avem impresia ca ne putem descurca doar cu ajutorul promis de mincinosii americani ! La fel o vom simtii la caldura ,combustibil la masini si bine inteles in ce fabrici mai se gasesc la ora actuala in Romania.

  18. Si programul asta e tot țeapă uriașă, profitorii nu se mai satura de parandarat, ca d’aia se ambitioneaza sa puna panouri si pe ”ultimul acoperis”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.