Pariul cu agricultura

Agricultura, cel mai important sector economic din punctul de vedere al angrenării forţei de muncă, însă cu o pondere mică în PIB, de doar 4%, ar urma să crească din punctul de vedere al valorii adăugate brute (VAB) cu aproape 15% în 2021, după o cădere de 16% în 2020.

Datele sunt publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, iar în baza acestora guvernul propune rectificarea bugetară.

Sectorul agricol vine în 2021 după doi ani de scădere şi, după seceta din 2020, scăderea a fost de aproape 16% ca VAB. Datele de la Statistică arată că valoarea producţiei ramurii agricole, care include atât producţia vegetală, cât şi cea animală, dar şi serviciile agricole – semănat, întreţinere recolte, cules etc. – a scăzut cu 15,4% în 2020 faţă de anul trecut.

Astfe, valoarea producţiei agricole a fost de 81,4 de miliarde de lei în 2020, în scădere de la 90 mld. lei în 2019. Din aceasta, 52,8 mld. de lei a însemnat producţia agricolă vegetală, care a fost într-un picaj de 21,5%. Valoarea producţiei agricole zootehnice a fost de 26,7 mld. lei.

Acum guvernul speră ca agricultura să aducă 0,6 puncte procentuale din creşterea economică de peste 7% şi să crească şi ca pondere în PIB, de la 3,8% în 2020, la 4,2% în 2021.

Datele, precum şi condiţiile meteorologice arată că sectorul este, într-adevăr în expansiune. Ministerul Agriculturii a anuntat că recolta de până acum depăşeşte 15 milioane de tone, din care 11,3 milioane de tone de grâu, nivel record. Analiştii estimează o recoltă de peste 34 de milioane de tone în total în 2021.

Unul dintre avantajele agricole ale României, pe lângă suprafaţa mare cultivată, este clima, care permite ca recoltele să fie exploatate mai devreme decât în majoritatea ţărilor europene, iar fermierii români să poată veni cu preţuri mai bune mai devreme. Pe de altă parte însă, rămâne paradoxul deficitului comercial la produse agroalimentare: România exportă grâu şi importă aluat congelat.

Sectorul agricol român a scăzut constant în România în ultimii 30 de ani ca pondere în PIB, de la aproape un sfert din economie înainte de Revoluţie la 4% în 2021, însă nu ca urmare a restrângerii sectorului din punctul de vedere al producţiei, ci economia s-a modernizat şi a crescut. Cu toate acestea, sectorul agricol încă angajează aproape un sfert (22%) din forţa de muncă a ţării, pentru un input în economie de 4%.

Spre comparaţie, în Franţa sectorul agricol înseamnă 1,8% din PIB, dar angajează doar 2,6% din forţa de muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Cel mai bine ar fi daca nu am mai avea agricultura, la ce e bun? Toata mancarea din supermarketuri vine din tari de afara asa ca fie cu ea sau fara tot aia ramane. Domnule Catu vindeti complet toate pamanturile si sa se construiasca pe ele tot felul de edificii erei noastre

  2. Pariul cu agricultura altora este un succes, agricultura noastra trebuie sa dispara , ordin din afara, Cutu executa

  3. Nicio guvernarw nu a sprijinit dezvoltarea de mici fabrici de procesare. Se cer dosare cu zeci de acte, impozitare excesiva. Ca atare ar trebui redusa la minim birocratie, orice firma scutita 5 ani de impozit pe afacere, scutire taxe importuri utilaje, reducerea impozit pe foeta de munca de 47%, funcionarea depzitelor de preluare, eliminarea intermediarilor, reducerea importurilor cu calitate proasta, incusiv aluat congelat. Dezvoltarea de burse pe produse agricole,etc Toti ministrii agriculturii din 1990 au fost corupti, prosti si au luat comisioane pt.importuri.

  4. Ei asta e prea de tot că însă nu că “economia s-a modernizat şi a crescut”! Metalurgia 0 Hunedoara, 0 Reșița, 0 Călan și sub 50% Galați. Siderurgia fără Câmpia Turzii, Beclea, țevi poate10%, Chimie 10%, Industria Constructoare de mașini 5%, minerit neferos 1%, metalurgie neferoasă 0, construcții motoare electrice 2%, contactoare 1%, electronică de putere 1%, integrate 0%, industrie textilă 5%, industrie alimentară poate 5% și se poate continua continua până la 4000 de caractere. Asta e creștere?

  5. Cînd exporturile din România sînt pe locul trei în lume la porumb, șapte la grîu și opt opt la orz despre ce reforme și modernizări vorbim? Oare cum se bat cap în cap aceste fapte (organizația mondială a comerțului) cu „numai 4% din PIB”.
    Dacă vînzarea de bucate la străini nu aduce mare lucru, atunci nu mai bine lăsați pămînturile să se hodinească? De ce să poluați cu monsanto și paioniăr cînd, este dovedit, aceste culturi nu aduc nici un spor decît la otrăvirea apelor.
    Dacă e altfel, e mult mai mult de 4%, de ce mint?

  6. Bine , bine , anul asta , agricultura merge bine si care sunt meritele guvernului ? Cumva, ca a plouat in toata tara ? Astea-s meritele lui? Pai iti sta mintea , daca te intrebi , de ce acest guvern, „muncitor , harnic si iubitor de neam si tara” n-a avut aceleasi realizari si anul trecut , cand a fost seceta ? Chiar asa , am ajuns sa ne scapam pe noi, sa ne asumam realizari si merite , pe sema naturii , pe seama abundentei ploilor de anul acesta ? Ajunge , d-le Catu, nu mai tine cu minciuni , vrajeli si abureli ! E jenant , sa-i credeti pe romani prosti !

  7. Fermierii romani?Bre,autorule,ne lasi?Toata lumea stie ca cerealele aduc o valoare adaugata mica si exprima inapoierea agriculturii unei tari.Unde e zootehnia,unde e procesarea,unde sunt plantele tehnice?Stim ,nu e voie de la partenerii strategici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.