Pariul riscant al lui Putin

Federaţia Rusă a fost extrem de ocupată în ultimele luni pe frontul rachetelor: a suprasaturat exclava Kaliningrad cu cele mai moderne şi ameninţătoare sisteme de rachete pe care le deţine, iar recent a anunţat că a scos din depouri „trenurile nucleare“ sovietice, care pot lansa câte trei rachete balistice intercontinentale. Cât este ameninţare şi cât neputinţă în această demonstraţie de forţă?

În octombrie, Moscova a desfăşurat în exclava Kaliningrad sisteme defensive Bastion echipate cu rachete supersonice, a căror rază de acţiune acoperă Lituania, Letonia şi nord-estul Poloniei. Apoi, Rusia a desfăşurat în Kalinigrad sistemele defensive S-400, care permit doborârea ţintelor aeriene pe o rază de circa 500 de km. Tot în luna octombrie, Rusia a trimis în Kalinigrad două fregate cu rachete de croazieră Kalibr, care pot fi echipate cu focoase nucleare şi au o rază de acţiune ce acoperă întreaga Europă, cu excepţia sud-vestului extrem şi a sudului extrem. Toate aceste sisteme au fost testate în Siria.

Meniu complet pentru bombardarea Europei

În cele din urma, arsenalul din Kaliningrad a fost suplimentat în această luna cu sistemul Iskander-M, considerat de militarii ruşi superior tuturor sistemelor omoloage din Vest sau din Rusia. Iskander-M execută un „meniu“ extrem de variat de operaţiuni, nucleare şi convenţionale. „Iskander este ca o arma care îi permite vânătorului să aleagă cartuşul potrivit pentru tipul de vânat. Pentru o raţă folosim o muniţie, pentru un urs cu totul alta“, a spus generalul Valeri Kasin la televiziunea „Zvezda“. Sistemul Iskander-M respectă limitele razei de acţiune impuse de Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare semnat de URSS şi SUA în 1987.

Departamentul de Stat al SUA a acuzat Moscova că pune în pericol în acest fel securitatea europeană. Reacţia Moscovei a venit prin declaraţia generalului Igor Konaşenkov: „Nu Rusia reprezintă adevărata ameninţare la adresa securităţii, ci suprasaturarea Europei cu armament şi personal militar care nu este de origine europeană“. În plus, exclava Kalinigrad este teritoriu rus şi, prin urmare, oficialii americani sunt invitaţi să-şi păstreze pentru ei nemulţumirile şi sugestiile despre „unde, când, ce şi cum“, a spus Konaşenkov.

„Rachetele le vor mai limpezi minţile liderilor români“

Moscova susţine că avertismentele privind desfăşurarea sistemelor S-400 şi Iskander sunt direct legate de instalarera scutului american antirachetă în România şi Polonia şi de desfăşurarea de trupe NATO în ţările baltice. Într-un interviu pentru postul de televiziune „Zvezda“, generalul Iuri Baluievski, fost şef al Statului Major al Armatei Ruse, a fost şi mai limpede: „Reprezentanţii Poloniei, României şi statelor baltice au uitat că rachetele noastre strategice zboară peste teritoriul lor. Rachetele Iskander vor începe să ia în colimator oraşele lor. Sper ca asta să limpezească minţile liderilor acestor ţări“.

Se pregăteşte Rusia să lovească aliaţii europeni ai Statelor Unite? Nu, şi aceste mişcări de „nuclearizare“ a Kaliningradului pot avea efecte nedorite de Moscova, scrie Evening Standard, ziarul britanic deţinut de fostul ofiţer KGB Alexander Lebedev. Astfel, Suedia şi Finlanda, state neutre, au început să exploreze posibilitatea aderării la NATO din cauza acestei ameninţări crescânde la graniţele lor. Apoi, exerciţiile militare de amploare ale NATO în flancul estic vor continua şi mai abitir, din aceleaşi raţiuni.

Tentativă riscantă de a intimida administraţia Trump

Există însă şi scenariul monedei de schimb, în care Putin încearcă să creeze o ameninţare tot mai mare la adresa statelor NATO pentru a obţine concesii din partea Occidentului în Siria şi Ucraina. Planul maximal este ajungerea la un acord pentru menţinerea regimului Al-Assad la Damasc, ridicarea sancţiunilor economice impuse Rusiei şi chiar recunoaşterea anexării Crimeii. Cu alte cuvinte, Putin doreşte să fie primit şi respectat ca un egal la masa celor mari.

Momentul în care pune aceste presiuni asupra aliaţilor europeni ai SUA coincide cu tranziţia de la Casa Albă. Este un pariu al Moscovei: noua administraţie Trump poate fi „intimidată“ de această desfăşurare de forţe sau, dimpotrivă, poate închide canalele de comunicare, atât timp cât Rusia arată noii puteri de la Washington că singura diplomaţie pe care o mai aplică este cea a rachetelor. În plus, „diplomaţia Iskander“ poate fi percepută ca un semnal că Rusia a epuizat răspunsurile politice şi economice la adresa Vestului, moment din care începe să devină vulnerabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.