”Parlamentul votează împotriva intereselor fermierilor din România”

Parlamentul României este incapabil, în două mandate succesive, să adopte o Lege a arendei care să susţină activitatea fermierilor din întreaga ţară, susţin Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – Pro Agro şi Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV.

„După îndelungate şi nenumărate consultări şi negocieri, care au condus la acorduri privind soluţiile adoptate şi compromisuri acceptate de toate părţile implicate în acest demers, în urma votului (de marţi, 9 aprilie 2024, n.r.), fermierii îşi văd înşelate aşteptările că vor avea, în sfârşit, o Lege a arendei care să le asigure stabilitate şi predictibilitate şi le va oferi siguranţă şi încredere în dezvoltarea afacerilor lor agricole. LAPAR, Pro Agro şi UNCSV îşi exprimă aprecierea faţă de parlamentarii care au înţeles importanţa acestei iniţiative legislative privind reglementarea unei durate minime a arendei şi au votat pentru. În acelaşi timp, organizaţiile solicită explicaţii argumentate parlamentarilor care au votat împotrivă ori s-au abţinut, în condiţiile în care consultările şi negocierile cu fermierii şi mediul asociativ durează de ani de zile pe acest subiect care face obiectul programelor de guvernare asumate de majoritatea formaţiunilor politice din ultimele două mandate parlamentare”, susţin cele trei organizaţii profesionale, într-un comunicat comun, transmis joi.

Reprezentanţii fermierilor afirmă că au făcut numeroase demersuri, au transmis documente de poziţie şi au organizat sau au participat la întâlniri cu autorităţile naţionale responsabile pentru agricultură (Guvern, Parlament, Preşedinţie) şi cu formaţiunile politice, în care şi-au prezentat solicitările, cu argumente tehnice şi economice, privind necesitatea adoptării unei Legi a arendei şi importanţa acesteia pentru fermierii din România.

„În condiţiile în care o treime din deputaţi a lipsit la şedinţa din 9 aprilie, propunerea legislativă pentru instituirea unei durate minime a contractului de arendă a fost respinsă cu concursul formaţiunilor politice USR (care a votat în bloc NU), AUR (care a avut 23 voturi negative şi doar un vot pozitiv) şi al deputaţilor neafiliaţi (21 de abţineri sau vot negativ şi doar 1 vot pozitiv). Parlamentarii prezenţi de la PSD, PNL şi UDMR au votat pentru adoptarea legii (au fost 3 abţineri la UDMR), iar reprezentanţii minorităţilor au exprimat 14 voturi pozitive din 15”, notează sursa citată.

În acelaşi timp, organizaţiile agricole „resping cu fermitate argumentul de neconstituţionalitate prezentat ca motiv pentru votul negativ”.

În acest sens, se aduc în discuţie o serie de argumente, iar unul dintre acestea se referă la faptul că Parlamentul României a revizuit şi modificat în ultimele luni prevederile legislative privind reglementarea duratei minime a contractului de arendă în Codul Civil, în urma sesizării CCR transmise de către preşedintele României. Astfel, prin decizia sa, în esenţă, „Curtea Constituţională a reţinut că, prin conţinutul normativ al legii, aceasta este o lege organică, dar a fost adoptată ca lege ordinară”, ceea ce contravine dispoziţiilor legale raportate la articolul 147 alineatul 4 din Constituţie.

Un alt argument menţionează că, în România, a fost în vigoare şi şi-a produs efectele până în anul 2011 Legea arendei nr. 16/1994, act normativ abrogat în contextul adoptării noului Cod Civil.

„Legea arendei nr. 16/1994 abrogată în 2011 prevedea o perioadă minimă de 5 ani pentru contractul de arendă. Totodată, LAPAR, Pro Agro şi UNCSV resping cu fermitate argumentul conform căruia solicitarea fermierilor de a avea stabilitate este neconstituţională pentru că ar încălca dreptul de proprietate. Legea arendei nr. 16/1994 a fost în vigoare într-o perioadă îndelungată, Constituţia României nefiind modificată din 1991 şi fiind revizuită în 2003, când nu a fost inclusă nicio prevedere legată de contractul de arendă”, conform comunicatului citat.

Specialiştii din cadrul celor trei organizaţii ale fermierilor îşi exprimă dezamăgirea şi îngrijorarea că, în acest moment, România nu are o Lege a arendei în vigoare.

„Faptul că perioada de arendare nu este reglementată prin lege are un impact economic negativ semnificativ asupra afacerilor agricole, asupra investiţiilor în tehnologie şi eficienţei gestionării fermelor pe termen mediu-lung, afectează predictibilitatea planurilor de business şi rezilienţa fermelor mici şi mijlocii, cu consecinţe negative asupra competitivităţii fermierilor din România la nivel naţional şi european. Mai mult, lipsa acestei reglementări are impact negativ asupra resurselor naturale, în condiţiile în care fermierii nu au predictibilitate şi stabilitate pentru practicarea rotaţiei culturilor, protecţiei biodiversităţii solului, a investiţiilor în sistemele de irigaţii şi perdelele forestiere, iar atingerea ţintelor privind suprafeţele agricole împădurite rămâne doar un deziderat care apare în mod recurent pe fondul campaniilor electorale”, apreciază sursa citată.

LAPAR, Pro Agro şi UNCSV fac un apel la fermieri şi la mediul asociativ din România să facă front comun şi să-şi exprime nemulţumirea privind votul negativ din Parlament.

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România este o organizaţie profesională, neguvernamentală şi independentă, constituită în anul 2001 prin asocierea voluntară dintre asociaţii profesionale şi societăţi comerciale.

Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România este o entitate profesională înfiinţată în anul 2012 de şi pentru producătorii din agricultură, industria alimentară şi servicii conexe din România, în vederea promovării, reprezentării, susţinerii şi apărării intereselor membrilor organizaţiilor profesionale reprezentative la nivel naţional în raport cu instituţiile europene şi naţionale, publice sau private.

Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal este o organizaţie profesională-umbrelă a cooperativelor din sectorul vegetal înfiinţată în 2017, care răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi din cele 53 de cooperative agricole.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. cate contracte de arenda si subarenda SUNT INCHEIATE CU SEMNATURI FALSE? AVETI IDEE? CUNOSC NENUMARATE CAZURI DE ACEST FEL! PROPRIETARII TERENURILOR NICI NU MAI SUNT IN VIATA, IAR SEMNATURILE CONTRACTELOR SUNT FALSE! FALS SI UZ DE FALS PENTRU A LUA BANI DE LA APIA! SI MAI VRETI SI ARENDA PE MAI MULT DE 5 ANI! un mafiot dobandeste prin fals si uz de fals un contract de arenda, pe care il subarendeaza mai multor producatori, care habar n-au de mizerie! totul in manarie cu PRIMARII, BHAI! IA LUATI-I LA PURRICAT! DE-NE-A CE FACE MAH? hai siktir!

  2. Care fermieri,maestre? Toți niste hoți! Fura la greu fonduri europene împreună cu hoții APIA care nu-și mișcă hoiturile din fata computadoarelor pentru care sunt plătiți regește!Agricultura românească e la negru de aia prostii mananca din import produse cancerigene! As da subvenții în funcție de chitanțe care sa arate cat se vinde pe piata internă!

  3. BAI RUMANI..!! VOI, NU STITI CE INSEAMNA ” CONSENS”..! MNO’, AIA O SA VA INGROAPE PE TOTI !

  4. Legea Arendei formeaza nua Clasa Boiereasca in Romania…multi deja posesiri a cate 100.000 de hectare…Asistam live la Jaful asupra milioanelor de proprietari agricoli…asistam live la faptul cand Capitalismul producea noua Clasa Boiereasca…Ce facem, o iar luam iar de la 1500? …Absolut nimic bun nu produce Capitalismul romanesc dupa 1990…Doar ca din Occident au intrat in Tara 15 milioane de vehicole mana a doua si au rumunii masini…iar Ratia de Parizer cu Soia vine de la NATO….de aceea tzoparlanul e multumit..

  5. Mă,. de ce ești prostu.. Clasa politică romînească nu urmărește interesele poporului său, ci in primul rînd propriul interes, in al doilea rînd interesele licuriciului, care-i oferă fotoliul,. și pe urmă, de mai are timp și bani, se mai uită și in coșul tău zilnic,..zicînd că ”nu am știut”.. Incă n-ai priceput bre ??

  6. `„ÎN AGRICULTURĂ CA LA FOTBAL- TOȚI NE PRICEPEM”-IAR CA URMARE A ACESTEI NEMĂRGINITE PRICEPERI -:50-6O% DIN SUPRAFAȚA AGRICOLĂ ( ARABIL,FÂNEȚE,PĂȘUNI,LIVEZI,VII,SERE ȘI SOLARII–1989-) S-A TRANSFORMAT ÎN :TEREN CONSTRUIBIL-UNDE AU CRESCUT -BLOCURI,VILOACE SEMIPUSTII,GARDURI DE TOATE FELURILE ȘI MAI ALES ÎN:TUFĂRIȘURI DEJA CRÎNGURI DE EXPLOATAT LEMNE DE FOC PT SĂRACI,STUFĂRIȘURI,MLAȘTINI,IERBURI INCENDIABILE;PLANTAȚII HIBRIDE DE PORTALTOI-CORCODUȘ-ȘI DIN LOC ÎN LOC CÎTE-UN CIOT DE POM-SOIALTOIT- NU MAI MERITĂ DECÂT NUMELE –PROTECTORAT CORCODUȘIER-,DESĂTURI VEGETALE ÎN JURUL LOCALITĂȚILOR -SAU INTERIORUL LOR -UNDE URȘII,LUPII,VULPILE,MISTREȚII,IEPURAȘII, CAPRELE SĂLBATICE HĂLĂDUIESC,;SISTEMELE DE IRIGAȚII -NU MAI SUNT! , ȘI S-A DEMONSTRAT CĂ AGRICULTURA SE FACE PE SUPRAFEȚE MARI,CĂ ZOOTEHNIA SE FACE ÎN COMPLXE AUTOMATIZATE- DAR ,DAR- ORDINUL ȘI INDICAȚIILE =LUPTE POLITICE,ÎNCURCĂTURI,,CU PLĂCINȚI ȘI GUGOȘELE”,ȚĂRANI NU MAI SUNT -DOAR AFACERIȘTI ȘIINGINERI AGRONOMI CARE ȘTIU MERSUL LUMII ȘI AGRICULTURII –IAR APIA,DIRECȚIILE AGRICOLE,COMISII,AGENȚII==BIROCRAȚIE PĂGUBITOARE .MITARNICĂ,ÎNCURCĂTOARE —DAR PE DIRECTIVA UE-UK-USA SCRIE CLAR DIRECȚIA -TERENURILE AGRICOLE SĂ FIE VÂNDUTE -COMPANIILOR STRĂINE -C-APOI FACEM NOI ORDINE- AȘA CĂ RĂBDARE-N COADA SAPEI !

  7. Parlamentul ORICAREI COLONII voteaza cum ii dicteaza metropola. Nu putea face exceptie parlamentul COLONIEI AMERICANE ROMANIA.

  8. Vă dați seama că un escroc cu 1400 mp in mijlocul târgului orășenesc, având legea favorabilă, încasează fonduri europene dar nu produce niciun rahat de câine?! Are dreptul prin lege să îl declare teren agricol plus ceva care îi avantajează și totul funcționează precum a fost primit în posesie terenul(acte cu conținut fals de la masa, restul moștenitorilor deposedați de parte din drepturi cu ajutorul: doftori, notari, angajați primărie das vârstnici,+). Atât de multe metode sunt folosite de escrocii cu acte false, încât te pun in genunchi împreună cu apărătorii și hotărâtorii în justiție.

  9. Doar nu vreti sa voteze pentru; voteaza impotriva. Din prostie, pentru ca specialisti nu mai sunt si pentru ca trebuie sa raspunda ordinelor, ca niste slugi devotate ce sunt.

  10. @marine…daca nu e lege, nu iti convine. Daca este data o lege, iar nu iti convine. Daca painea e ieftina pt ca nu este lege, nu iti convine Marine! Daca dau astia o lege si iti dubleaza pretul la paine ca de, Marin vrea dreptate, iar nu iti convine.
    Stii ce Marine? Ia si mananca painea aia ce inca e ierftina, nu conteaza de unde vine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.