Participare românească la târgul de artă „viennacontemporary 2015”

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Relaţii Internaţionale şi Institutul Cultural Român de la Viena, sprijină participarea galeriilor de artă din România la prima ediţie a viennacontemporary, târg de artă contemporană axat pe Europa Centrală şi de Est. Târgul de artă se desfăşoară la Marx Halle din Viena (Karl-Farkas-Gasse 19), în perioada 24-27 septembrie 2015, şi reuneşte colecţionari de artă, curatori, galerişti, experţi şi artişti de pe plan internaţional.

418 Contemporary Art Gallery la Marx Halle

Marx Halle

viennacontemporary, organizat sub coordonarea artistică a Cristinei Steinbrecher-Pfandt şi a lui Renger van den Heuvel, prezintă o paletă largă de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est şi o selecţie de artă din Austria, reunind aproximativ 100 de galerii, dintre care şapte din România şi mai bine de 1.000 de artişti din diverse domenii.

418 Gallery, Romul Nuţiu desene 1974 – 1979 și Vertical Section

Secţiunea REFLECTIONS a viennacontemporary pune accentul pe activitatea curatorială, oferind galeriilor participante un spaţiu de prezentare a expoziţiilor special concepute pentru acest târg. Secţiunea include următoarele galerii din România: 418 Contemporary Art Gallery, :BARIL, Eastwards Prospectus, Ivan Gallery, Jecza Gallery şi Plan B.

Pictură de Iulian Bisericaru

Programul Established& Young dedică atât galeriilor consacrate, precum şi galeriilor înfiinţate în perioada 2010-2015 un spaţiu de prezentare a operelor de artă. Anca Poteraşu Gallery din România prezintă în cadrul programului Established& Young lucrări ale artiştilor Daniel Djamo, Iulian Bisericaru, Zoltán Béla şi Matei Bejenaru.

Mâna de Paul Neagu

În cadrul secţiunii 20four7 vor avea loc zilnic, la ora 14.00, dialoguri cu importanţi colecţionari de artă din Europa de Est şi Vest care îşi vor prezenta colecţiile şi vor oferi detalii despre activitatea lor şi strategiile de achiziţie. Joi, 24 septembrie, între orele 14.00 şi 15.00 a avut loc, în cadrul secţiunii 20four7, dialogul dintre Rainald Schumacher şi colecţionarul de artă din România, Ovidiu Şandor: Romania – Timişoara ArtEncounters. În cadrul discuţiei, colecţionarul Ovidiu Şandor va prezenta motivele sale pentru promovarea artiştilor contemporani din România şi va vorbi despre programul de rezidenţă pentru curatori și artiști români, Timişoara ArtEncounters, aflat în anul 2015 la prima ediţie.

Daniel Djamo, Instalaţie

418Gallery, Diet Sayler – Joc, 2005, Romul Nuţiu THE ISLAND I şi Diet Sayler Zaragoza 2004

viennacontemporary oferă posilitatea tinerilor artişti să îşi prezinte individual lucrările în cadrul secţiunii ZONE1. Secţiunea este destinată atât artiştilor de pe plan internaţional, cât şi artiştilor din Austria.

Focus Bulgaria prezintă o selecţie reprezentativă de lucrări de artă contemporană din cele mai importante colecţii private şi galerii de artă din Bulgaria.

Zoltan Bela, la Galeria Anca Poteraşu

Sub deviza Keysto Contemporary Art,viennacontemporary” prezintă un program de dialoguri şi dezbateri curatoriat de ChristinaSteinbrecher-Pfandt (coordonator artistic al viennacontemporary) şi Nicolaus Schafhausen (director Kunsthalle Wien), care se axează pe redescoperirea mişcării avangardiste în Europa de Est, influenţele artei critice în societate, strategiile de promovare adoptate de artişti şi galerii şi conceptele de intermediere a artei contemporane în muzee şi galerii.

Lucrări de Romul Nuţiu și Diet Sayler

Secţiunea VIENNA Gold reprezintă o platformă dedicată schimbului de informaţii între artişti tineri şi artişti consacraţi. În cadrul secţiunii sunt organizate zilnic la ora 14.00 tururi ghidate ale galeriilor prezente la viennacontemporary.

VIENNA Studio oferă posibilitatea studenţilor de a participa zilnic, la ora 16.00, la tururi ghidate ale galeriilor. Programul VIENNA Family, dedicat copiilor, cuprinde tururi ale târgului de artă, organizate sâmbătă şi duminică între orele 11.00 şi 18.00.

Paul Neagu, Ploaie orizontală la Galeria Ivan

Mihai Iepure-Gorski, Instalaţie

418 ContemporaryArt Gallery prezintă lucrări ale artiştilor Romul Nuţiu (ulei pe pânză şi pictură pe hârtie) şi Diet Sayler (acril pe pânză).

Galeria Anca Poteraşu din Bucureşti etalează proiectul Super-eroii de dincolo de Carpaţi la care contribuie o selecţie de artişti români emergenţi (Daniel Djamo, Iulian Bisericaru, Zoltán Béla şi Matei Bejenaru), ce lucrează cu pictură, fotografie şi obiect. Proiectul cuprinde trei direcţii ale percepţiei: contextul super-eroului contemporan, specificul local şi componenţa naţională.

Ştefan Sava, Ruinele zilei

Galeria :BARIL, o platformă de artă contemporană deschisă în anul 2012 în Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, promovează pe plan internaţional artiştii tineri, ale căror cariere se află la început, precum şi artişti români consacraţi. Galeria :BARIL este prezentă cu lucrări ale artiştilor Mihai Iepure-Górski (sculpturi, printuri şi instalaţii), Sasha Auerbakh (proiecţii audio/video, printuri şi instalaţii) şi kinemaikon.

Fotografie de Matei Bejenaru

Galeria Eastwards Prospectus reprezintă o platformă de promovare a artei din Europa de Est, oferind un program reprezentativ pentru artişti aparţinând mai multor generaţii. Galeria, inaugurată în anul 2014 în Bucureşti, dispune de o suprafaţă de 500 m2, fiind singura galerie de artă contemporană din România care dezvoltă un program artistic de artă video. Galeria Eastwards Prospectus prezintă o selecţie de desene realizate în anii ’80 de Marilena Preda Sânc. Expoziţia este curatoriată de Liviana Dan.

Ştefan Sava, Instalaţie la Galeria Ivan

Galeria Ivan din Bucureşti expune lucrări ale artiştilor Ştefan Sava (fotografie şi instalaţii), Paul Neagu (fotografie, desen şi mixed media) şi Geta Brătescu (fotografie şi mixed media).

Jecza Gallery din Timişoara propune lucrări ale artiştilor Liviu Stoicoviciu, Andrea Tivadar, Ildiko Csapo, Amelie Grözinger şi Sorin Vreme.

Geta Brătescu, Joc de forme

Galeria Plan B din Berlin, coordonată de Mihai Pop şi Mihaela Luţea, prezintă lucrări ale artiştilor Şerban Savu, Gheorghe Ilea, Victor Ciato, Ioana Bătrânu, Mihai Olos, Miklos Onucşan şi Ciprian Mureşan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.