Păruiala pentru Deva

Deși alegerile locale parțiale din 40 de localități s-au încheiat recent, o nouă miză electorală se arată pe firmamentul politic – câștigarea Primăriei orașului Deva. La fel ca și în cazul majorității celorlalte 40 de unități administrativ-teritoriale, de la primăriile de comune la cele ale orășelelor și ale municipiilor capitală de județ, Deva a rămas fără primarul Mircia Muntean din cauza arestării acestuia în urma unei sentințe definitive cu executarea pedepsei cu închisoarea.

Din momentul condamnării, luptele dintre PSD și PNL pentru impunerea supremației și transformarea județului într-un fief liberal sau socialist s-au întețit. Un aport suplimentar îl livrează și viceprimarul Răzvan Mareş, care nu i-a luat locul, interimar, colegului său de la PSRO, Mircia Muntean, ci viceprimarul Ovidiu Moș a fost ales în funcția de primar al municipiului Deva, până la viitoarele alegeri anticipate. Mareș joacă la două capete, cochetând când cu PSD, când cu PNL, astfel încât a adus la disperare ambele partide. Dar, culmea ironiei, foștii săi colegi liberali îl iau în continuare în calcul pe viceprimarul din partidul fantomatic al lui Mircea Geoană, ca să-i scoată învingători la Primăria municipiului Deva.

Strategie ioc, sondaje din abundență

Rămași din 25 aprilie fără primarul care s-a perindat pe la toate partidele și care își ispășește pedeapsa de şase ani de închisoare cu executare, locuitorii orașului Deva sunt mai derutați ca niciodată. Până acum Guvernul nu a stabilit data alegerilor, iar partidele, la rândul lor, nu au ieșit cu nicio ofertă electorală. Nu tu platformă de dezvoltare pentru viitor, nu tu candidat care să merite încrederea și votul locuitorilor din Deva. În schimb, atât pesediștii, cât și liberalii se întrec în sondaje de opinie interne, ca să poată să-și desemneze un reprezentant pentru viitoarea cursă electorală pentru primăria municipiului. Încă de acum două luni, social-democraţii deveni nu au stat prea mult pe gânduri şi au comandat un sondaj de opinie, ca să vadă care dintre potenţialii candidaţi la primăria municipiului reşedinţă de judeţ stau mai bine în intenția de vot. Deputatul Laurenţiu Nistor, preşedintele organizaţiei judeţene Hunedoara a PSD, a declarat că au fost 10 persoane incluse în primul sondaj efectuat, atât de la PSD, cât şi din alte formaţiuni politice. „În luna august facem alt sondaj, să vedem cum stau primii dintre cei trei favoriți. În toamnă vom efectua un alt sondaj, definitoriu, care va desemna candidatul PSD pentru funcţia de primar al Devei“, anunță deputatul Nistor. Nici liberalii nu stau cu mâinile în sân când vine vorba de măsurat tendința de vot. Și aceștia fac cercetări, ca să decidă cu cine vor ataca postul de primar al Devei, după cum admite deputatul Lucian Heiuș, președintele organizației județene Hunedoara a PNL.

Candidați fără consimțământul lor

Potrivit lui Lucian Heiuș, liberalii ar miza pe „mai mulți doritori“, printre care i-a nominalizat pe fostul edil Petru Mărginean, pe Dorin Gligor, Răzvan Mareş, Marcel Morar, Tiberiu Balint sau Florin Oancea. PNL Hunedoara l-ar susține pe Mareș doar dacă pleacă de la PSRO și revine la PNL. De cea mai multă popularitate se bucură Mărginean, dar nici acesta nu mai e în rândurile liberalilor. „Pe mine nu m-a anunțat nimeni din PNL despre această intenție. Mi se pare oarecum ciudat să fiu dat afară din partid cu niciun an în urmă și acum să fiu rechemat“, subliniază Petru Mărginean. În tabăra PSD, ca intenţie de vot, pe primul loc în sondaje s-a clasat doctorul Emil Stoica, urmat de actualul primar interimar, Ovidiu Moş, și de Radu Barb. Cei trei social-democraţi au avut la dispoziție două luni pentru a-şi face campanie internă. După sondajul din această lună se va lua o decizie privind candidatul PSD pentru primărie.

Interese financiare, la pachet cu autoritatea

Liderul PNL, Ludovic Orban, a cerut Guvernului să organizeze alegeri locale parţiale la Deva până la mijlocul lunii septembrie. În caz contrar, Orban a arătat că liberalii vor forţa mâna Executivului să stabilească data scrutinului în această toamnă, prin intermediul instanţei. „Eu nu-mi aduc aminte ca Deva să fi fost condusă de PSD. La ora actuală, în mod ilegitim, fără niciun fel de vot din partea devenilor, la conducerea interimară a Devei se află un reprezentant al PSD“, a declarat Orban. Acesta susține că actuala administraţie a municipiului reşedinţă de judeţ nu performează din punctul de vedere al investiţiilor, iar mediul de afaceri din localitate ar fi în declin. Liderul PNL a admis că liberalii vor să recâştige Primăria Devei, iar la următoarele alegeri locale organizate la termen să recâştige judeţul Hunedoara, astfel încât acesta să redevină un fief al PNL. Pe lângă reinstalarea influenței dreptei în Hunedoara, interesele economice au un rol fundamental în bătălia dintre cele două partide. Viceprimarul Răzvan Mareş a devoalat că Deva stă pe o mină de aur. Mareş spune că specialiştii au descoperit la poalele Cetăţii un izvor cu apă sărată. De aici până la realizarea unui aqua park în zona respectivă poate fi numai un pas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.