Pasiune și bucurie cu nume mari din lumea jazzului

Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din România, ajuns la a 51-a ediție, și-a deschis ieri porțile pentru publicul național și internațional.

In prima zi, începând cu ora 19:00, Damian Drăghici i-a intrdus pe iubitorii de frumos în Meditații lăutărești. Artistul urmează datina de familie a muzicii lăutărești, a cărei moștenire datează de 7 generații, începându-și cariera muzicală la 3 ani.

Marți, pe 19, ne revedem cu Jazz For Kids, un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate, respectiv un atelier și spectacol ludic în cadrul Sibiu Jazz Festival, care aduce în prim-plan universul muzicii de jazz pentru cei mici. Artiști entuziaști vor crea o atmosferă magică, invitându-i pe cei mici să se bucure de  improvizații spontane, precizează organizatorii.

Tot marți, un cvartet nou The Mediterranean, reprezentat de muzicieni cunoscuți din Israel și Italia, va înfățisa portretul dorinței universale de libertate și progres, grație limbajului jazz-ului.

Miercuri, la Sinagoga Sibiu, vine muzica sufletului alături de Vili Rudihi, pendulând între improzivație, libertate și bucuria de a crea.

Joi, poate fi descoperită o perspectivă sonoră unică, redefinită prin note de jazz inedite, respectiv Filarmonica de Stat Sibiu, o emblemă a muzicii rafinate ce îmbină clasicul cu inovația. Urmează apoi un jazz impetuos și disonant sub marca Alexey Léon Influenciado.

Datorita structurii sale armonice, Influenciado (piesa de titlu) amintește de standardul de renume mondial creat de Chucho Valdés, Mambo influenciado, care reprezintă încrucisarea jazz-ului cubanez.

Acest jazz impetuos si disonant cu o melodicitate intensa si un limbaj contemporan a fost inspirat de clasici, precum Chano Pozo, Dizzy Gillespie, Julian Cannonball Adderley, McCoy Tyner, Chucho Valdés si Irakere, Paquito D’Rivera.

Vineri, înalță o muzică pentru pace Fanfara Militară a Academiei Forțelor Terestre Sibiu, urmată de Ploiești Jazz Trio &&& Stefano Bedetti, o trupă ce a luat ființă în toamna anului 2017, avându-i în componență pe Sorin Zlat – pian, Răzvan Cojanu – contrabas și Laurențiu Ștefan – tobe, bas.

„Muzica mea are o bază foarte clară în muzica tradițională cubaneză, este o muzică care inspiră… Libertatea”, consideră Carlos Sarduy Groove Messengers.

Carlos Sarduy a înregistrat peste 50 de albume, multe dintre ele pentru case de discuri celebre, colaborând de-a lungul timpului cu mari artiști precum Chucho Valdés, Bebo Valdés, Steve Coleman, David Murray, Esperanza Spalding, Buika, Ainhoa Arteta, Mariza si Ojos de Brujo.

În ultima zi de festival, publicul se va delecta cu Tomaselli ExNovo Orchestra, un artist care pășeste din nou pe scena festivalului în calitate de vocalist, chitarist, basist și compozitor.

Acesta are în palmares și albumul „Let The Good Times Roll” înregistrat cu Big Band-ul Radio România, alături de Sorin Chifiriuc, Hanno Hoefer, Berti Barbera, Eugen Caminschi și Gelu Ionescu, cu participarea lui Florin Ochescu.

Finalul va aparține lui Adédèjì Yoruba Jazz Ensemble, în frunte cu un cântaret foarte popular care a înregistrat și cântat alături de vedete nigeriene locale precum: Imoleayo, Pasunma, Obesere, Gbenga Adewusi, Sound Sultan, Sammy Okposo. Adédèjì Adetayo a început să cânte într-un cor al bisericii din Lagos la vârsta de 6 ani.

Astfel, publicul se va răsfăța cu un amplu program artistic, sub forma unui line up care celebrează peste jumătate de secol de jazz, după cum urmează:

Marți, 19 septembrie

Biblioteca Județeană Astra – Sala Festivă (acces gratuit)

–          18:00: Jazz for Kids

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

–          19:00: The Mediterranean Mystery Tour (IT/IL)

Miercuri, 20 septembrie

Sinagoga Sibiu (acces gratuit)

–          18:00: Muzica sufletului tău cu Vili Rudihi (RO)

            JazzTalks – Frecvența 432 Hz.

Joi, 21 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

–          19:00: Orchestra Filarmonicii Sibiu – Jazz in the Movies (RO)

–          21:00: Alexey Léon Influenciado (CU/ES/DK/RU)

Vineri, 22 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Esplanada (acces gratuit)

–          17:30: Fanfara Militară a Academiei Forțelor Terestre Sibiu (RO)

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

–          19:00: Ploiești Jazz Trio feat. Stefano Bedetti (RO/IT)

–          21:00: Carlos Sarduy Groove Messengers (CU/ES/NG/RU)

Sâmbătă, 23 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

–          19:00: Tomaselli ExNovo Orchestra (RO)

–          21:00: Adédèjì Yoruba Jazz Ensemble (CU/ES/NG/DK/RU)

Expozitii, 18 – 24 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Chimnița Filarmonicii (acces gratuit)

–          ArtImpro – Günter Czernetzky

Primaria Sibiu, Centrul de Informare Turistică (acces gratuit)

–          Exploziție: Blitz Jazz

Bilete si abonamente se pot achizitiona de pe platforma iabilet.ro (detalii aici).

–          Abonament – 350 lei

–          Abonament redus (elevi, studenți, pensionari) – 250 lei

–          Bilete de o zi (18 – 19 septembrie) – 70 lei

–          Bilete reduse de o zi (18 – 19 septembrie) – 50 lei

–          Bilete de o zi (21 – 23 septembrie) – 100 lei

–          Bilete reduse de o zi (21 – 23 septembrie) – 70 lei

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz și a felului în care acesta poate atinge inimile și sufletul semenilor. Festivalul cultivă și promovează spiritul libertății în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

Fondat în anii ’70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi și țări împreună. Sibiu Jazz a câștigat o recunoaștere internațională, fiind membru de 18 ani în cea mai cunoscută rețea europeană de jazz: European Jazz Network.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Alexandru Filimon 34 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.