Patronatele din turism cer ajutorul statului şi pentru 2022

Mai multe asociaţii reprezentative pentru sectorul turismului local cer autorităţilor continuarea ajutorului de stat privind măsura de sprijin HoReCa.

Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului, spune că această măsură ar putea fi continuată şi în 2022, însă decizia va putea fi luată doar după rectificarea bugetară.

„Am avut ieri o intalnire cu reprezentanţii Alianţei pentru Turism şi au solicitat într-adevăr introducerea măsurii HoReCa pentru 2021. Ei au estimat că scăderile anul trecut în sectorul HoReCa sunt undeva la 300 mil. euro. M-am întâlnit şi cu ministrul finanţelor şi cu cel al fondurilor europene, iar această măsură poate fi luată după rectificarea bugetară”, spune pentru ZF Daniel Cadariu.

El precizează faptul că a primit semnale cu privire la nevoia de sprijin şi a domeniilor conexe turismului şi nu doar, care nu au o reprezentare la nivel de piaţă. Daniel Cadariu spune că dacă vor exista cerinţe şi în funcţie de evoluţia economică, domenii precum cel al saloanelor de înfrumuseţare, service-urilor auto sau spălătoriilor auto ar putea beneficia de o măsură de sprijin precum este cea pentru domeniul HoReCa.

Schema HoReCa a fost lansată pentru prima dată în vara anului trecut, deşi discuţiile despre lansarea unei astfel de măsuri există încă din noiembrie 2020.

După câteva luni de aşteptări, când au putut în sfârşit să aplice pentru această măsură, companiile au descoperit că nu o pot face din cauza unei erori a platformei, care nu recunoştea o bună parte din experţii contabili la care au fost nevoite companiile să apeleze. Companiile au început să primească bani de la sfârşitul lunii noeimbrie, deşi reprezentanţii Ministerului Economiei de la acea vreme au estimat iniţial că vor da banii până la sfârşitul lunii octombrie.

Suma totală aprobată de finanţare a fost de 2,1 miliarde lei, însă statul a avut la dispoziţie pe bugetul din 2021 doar 1 miliard lei dedicaţi acestei măsuri de sprijin, astfel că firmele au primit circa 47% din suma aprobată, iar restul de 53% vor intra în conturile băncilor săptămâna viitoare, ulterior vor ajunge şi la companii.

Mai multe asociaţii reprezentantive din turism au elaborat un memorandum cu privire la solicitarea continuării schemelor de ajutor de stat privind oferirea de granturi în vederea acoperirii parţiale a pierderilor întreprinderilor din turism. Patronatele solicită despăgubirea pieţei cu 20% din diferenţa cifrei de afaceri în 2021 faţă de 2019. Continuarea acestei scheme de ajutor ar înseamna partea a doua a măsurii HoReCa.

Mai jos sunt redate o parte din motivele oferite de către patronatele din turism pentru care ar trebui continuată măsura de sprijin HoReCa:

„De ce trebuie continuată schema de compensări:
1. Pentru că în 2021 au continuat restricţiile în contextul pandemiei, care au cauzat reducerea şi limitarea activităţii în HoReCa, fără voia antreprenorilor.
2. În 2021 numărul de cazuri COVID a fost dublu vs 2020, cu multe restricţii care au afectat continuitatea pe parte de aprovizionare, atragere a forţei de muncă
3. Având în vedere aceste restricţii care au continuat, estimăm că veniturile în HoReCa au crescut cu 35% în 2021 vs 2020, dar încă sunt la sub 24% vs 2019 (un an de referinţă de activitate normală a industriei)
4. HoReCa este un sector strategic important pentru România, contribuind într-un an cu activitate normală la 5,07% în formarea PIB, antrenând efecte puternice şi în alte sectoare conexe (turism, produse din carne, băuturi, tutun)
5. Astfel, ponderea veniturilor HoReCa în PIB a crescut la 1,8% în 2021, vs 1,5% în 2020, dar este sub media de 2,6% – 2,7% din perioada 2015-2019
6. Pentru că HoReCa este cel mai afectat sector din economia românească din cauza pandemiei în 2020, conform cifrelor oficiale: -44% venituri / – 79% profit / -17% valoarea contabilă active fixe (imposibilitate de a face investiţii)
7. 53% din companiile din HoReCa au risc mediu şi mare de insolvenţă (calcul estimare model Altman Z-score), mult peste media naţională (38%). Afacerile din HoReCa sunt vlăguite dupa 2020, creşterea din 2021 nu a fost suficientă pentru întărirea companiilor la nivelul precedent pandemiei, dacă nu sunt sprijinite şi acţionarii îţi pierd interesul, iar costurile fiscale pentru stat (taxe pierdute) sunt mult mai mari decat efortul pentru susţinerea schemei de sprijin.”​​

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. De ce?
    Nu, tati, nu!!!

    Dacă nu le convenea situația trebuiau să protesteze, nu să le dau eu bani.

    Ciuma roșie deja le dă vouchere!

  2. Ajutorul trebuie dat diferentiat. Sunt niste falimentari care il merita. Dar marii mafioti securisti lacomi care i-au jupuit de bani pe turisti fie in hoteluri fie in restaurante, toate pline in sezon, trebuie scosi de pe lista.

  3. si pe urma sa-ti ofere conditii de Afganistan la preturi de Coasta de Azur. Hai sictir!

  4. De ce sa primeasca bani publici? Adica sa primeasca bani din taxele mele dar pe mine nu ma primeau sa le dau bani ca nu aveam nazipass-ul ce inclusiv ei il sustineau?

  5. Au ramas securistii fara bani si cersesc de la guvern. Fabricile care sustineau economia tarii sunt in prag de inchidere, producatorii de alimente, la fel. Tineretul sa faca bunatate si sa invete meserii adevarate, nu doar bucatari, chelneri, cameriste si receptioneri.

  6. @barbu Gh. amice mai intereseaza-te voucerele aduc banii inapoi prin scoaterea la suprafata a cazarilor la negru, prin multimea care ajunge in statiunile pustii si CONSUMA! Lozinca cu banii tai dati de psd nu tine. Doar Catu a dat DIRECT si pe spranceana ajutoare la horeca dupa ce a eleminat voucerele. Tu probabil esti unul din aia care iti inchiriezi apartamentul sau vila la negru. Mergi in mamaia spre navodari sa vezi ca toate blocurile sunt goale acum iar vara sunt ticsite tot sezonul, e acolo lovesc voucerele.

  7. Cam feștită la buze și păr mândrulița cu pâine și sare.

  8. Ba turistul cinstit care esti!..al cui securist esti?…bă boule blocurile alea goale de care zici sunt tot ale infractorilor,miliției,curvelor, securiștilor!!..da..?..de unde au avut bani pentru a construi atâtea blocuri?..par exemplu ‘.centurista din plescoi!!..tot clanul lui băsescu…toate parasutele din show au cate o clădire…asa ca puie msd si lpn….
    Cât a fost ba boule un sejur de trei zile în poiană brașov?…Si toata poiană a fost plină!!..crezi ca aia care au cumpărat sejururi au câștigat banii cinstit?.
    La faianță nenorociților!!

  9. Fondurile obtinute pe seama contribuabililor trebuie cheltuite pentru bunuri publice: scoli, spitale, aparatura medicala (de ex,tomografe), pt institutii si mijloace care apara viata si bunurile cetatenilor( de ex, elicoptere si ambulante pt sist. de urgenta, etc), nu pt ceva care tine de sectorul privat. Fata de alte domenii, costurile de productie in horeca sunt mult mai mici in raport cu profitul( consumul de energie este mic, pretul alimentelor este accesibil, se gasesc usor si unele nici nu trebuie prelucrate( fructe, unele legume, bauturi etc), mana de lucru este ieftina, utilajele nu sunt scumpe. Spre deosebire de horeca, in alte sectoare: metalurgie, minerit, constructii de nave, transport feroviar sau aerian si altele asemenea, costurile sunt mult mai mari. Apoi, castigurile din horeca sunt folosite de multi patroni pentru a-si petrece vacantele in locuri exotice de pe glob sau pt a-si achizitiona bunuri de lux in afara(locuinte) sau din afara(autoturisme ). De aceea, nu-i de mirare interesul multor politicieni, vedete sau personaje din media pentru horeca!

  10. Dar spirit independent de initiativa nu au? Si apropo,cine sunt acei patroni,ia sa vedeti si veti intelege.

  11. In turismul romanesc este multa evaziune fiscala, turism la negru. In loc de a face productie, multi s -au apucat de turism speculativ. La noi nu sunt preturi decente ci de jaf. Marii patroni daca ar fi puricati bine ar iesi la iveala evaziunea, dar au sprijin politic. Politicienii isi fac concediile gratis.

  12. Ce ajutor – ca au dublat tarifele la mamaia pt la vara! Vor sa jupoaie eventualii fraieri care mai vin la MALU SURPAT – MAMAIA. Mai scump ca in Dubai!

  13. Frumos,ma,adica eu am interzis sa merg la ei sa mananc o ciorba dar banii din impozitele mele sunt buni.Horeca,hai sictir,sa dai faliment rapid. Nu accept niciun ajutor din taxele mele,sa le da aia vaccinati si care se scaneaza cu mandrie!

  14. veniturile pandemiei sunt mult mai mari decit cele obisnuite ,sume uriase facute pe seama prostiei celor care realizeaza grad de ocupere 100 la 100 si mai doresc si bani mocca.rusine dar nu oricui.

  15. Si iar privatii bat mana cu guvernul pentru o bucata de sponsorizare grasa fara nicio contributie pentru cetateanul lipsit de vtalitate! Escrocheriile pe banda rulanta cu succes!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.