Pătru: E adevărat că Traian Băsescu mi-a dat un telefon în 2012

Fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a susţinut la Antena3, în contextul dezvăluirilor în privind prezidențialele din 2009, că s-a temut ca prezența ei la comisie să nu atragă noi represalii din partea DNA-ului, dar şi că nu ar fi putut spune tot ceea ce și-ar fi dorit în legătură cu alegerile.

Astfel, Pătru a susţinut că i s-a părut important să sesizeze comisia arătând că, ani la rând, licitaţiile privind softurile de numărare şi transmitere a datelor de la alegeri au fost câștigate de aceleași firme.

”Nu e democratic”, a spus Ana Maria Pătru, subliniind că, în vremea în care era la conducerea instituției, ”s-a ținut departe” de partea tehnică a întregului proces electoral.

Fiind președintele unei instituții, care trebuia să aibă legături cu oameni politici, deseori oamenii m-au asimilat unui lider politic sau a altuia. Ceva nedrept, oarecum, pentru că eu mi-am dorit mereu să am o legătură atât cu Parlamentul, cât și cu Administrația Prezidențială și Guvernul, pentru a veni cu propuneri noi legislative de îmbunătățire a legislației electorale, a mai spus Pătru.

(…) E adevărat că Traian Băsescu mi-a dat un telefon (…) în 2012, atunci când toată lumea era în isteria cu referendumul și cu listele electorale și mi-a dat oarecum un sfat să plec pentru că aș putea fi arestată în acel dosar, care nu știu dacă la vremea respectivă începuse să se facă. (…)

Era o diferență între numărul electorilor din lista electorală și numărul cetățenilor pe care îl dădea INS-ul la vremea respectivă. Și AEP a fost învinuită”, a mai spus Pătru.

„Nu pot fi fermă pentru 2009…”

În legătură cu afirmaţia lui Mircea Geoană, care afirma că un număr important de persoane aveau CNP-uri, dar nu aveau acte de identitate, Maria Pătru a spus: ”Pentru perioada 2009 nu mă pot pronunța. Tot ce spuneți dv am auzit și eu în spațiul public. Aș putea să spun că se poate sau că nu se poate. Dar ținând cont că, din anul 2011 AEP a implementat acest registru electoral, cu siguranță vă spun că din 2011 sau din 2012 nu se mai poate întâmpla acest lucru. Însă nu pot fi fermă pentru 2009. Era o necesitate acest registru electoral ca să nu mai existe suspiciuni. Acum avem o bază de date corectă. Acest registru electoral face parte din realizările mandatului meu”, a spus Ana Maria Pătru.

Luni, Ana Maria Pătru a declinat prezenţa la lucrările comisiei de anchetă pe marginea alegerilor prezidenţiale din 2009 și a trimis, în schimb, o scrisoare care urmează să fie analizată de membrii comisiei.

În scrisoare, Pătru afirmă că fostul președinte Siveco România, Irina Socol, condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, fiind acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, a câștigat aproape toate licitațiile „privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP”, inclusiv la alegerile din 2009. Pătru a vorbit și despre o implicare a SRI, prin compania Siveco.

Pătru a mai susținut că deține mai multe înregistrări pe care le va prezenta instanţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.