Pe aripile muzicii într-o frumoasă primăvară

Horia Mihail cântă Mozart la Sala Radio

Unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, Horia Mihail, va interpreta vineri, 8 aprilie, la ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio, unul dintre cele mai romantice concerte semnate de Mozart.

Sub bagheta lui Cristian Oroşanu, dirijor şi fondator al orchestrei Kamerata Kronstadt şi dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov, Horia Mihail propune publicului de la Sala Radio Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră, compus de marele Amadeus în 1785 şi interpretat în premieră absolută în acelaşi an, la Viena, compozitorul însuşi regăsindu-se atunci în ipostază solistică. În această perioadă, Horia Mihail se află în cea de-a VI-a ediţie a turneului său naţional Pianul călător, intitulată anul acesta Romantic Exclusiv: Chopin şi prezentată între 24 martie şi 21 mai în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău.

În a doua parte a serii veţi avea ocazia de a vă întâlni cu o celebră partitură a romantismului muzical: Simfonia fantastică, semnată de Berlioz, supranumită şi “episod din viaţa unui artist (în cinci părţi)” partitură care descrie o atmosferă de vis, de reveerie şi despre care se spune că a fost concepută de compozitor sub influenţa opiului.

Dirijorul Cristian Oroşanu a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca. În Japonia, are o relaţie deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, un ansamblu tânăr cu multe valenţe interpretative.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborari deosebite cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi, repertoriul său liric curprinzând peste 35 de titluri.

Pianistul Horia Mihail a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio şi a participat la turnee în ţară sau în străinătate.

Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.

Irina Sârbu şi “Improvisneyland”

La Godot Cafe-Teatru, trupa Improvisneyland prezintă o premieră în teatrul de improvizație: un spectacol cu actori profesionişti, fără scenariu, replici scrise, decor sau costume, dar cu mult umor, poveşti reale şi reconstituiri amuzante, îmbinat cu un concert de jazz marca Irina Sârbu Band: Irina Sârbu (voce), Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (contrabas), Tudor Parghel (tobe).

Trupa de actori profesionişti Improvisneyland semnează un format inedit de spectacol de teatru spontan, prezentat pentru prima oară în România, în care actriţa şi solista de jazz îţi retrăieşte cele mai interesante momente din copilărie, adolescenţă şi maturitate.

După un show de improvizaţie, centrat pe viaţa personală, Irina Sârbu susţine un concert de jazz live.

Improvisneyland este cea mai longevivă trupă de improvizaţie, în aceeaşi formulă din 2008. Trupa s-a format la iniţiativa actorului Axel Moustache şi a păstrat de-a lungul timpului componenţa iniţială: Axel Moustache, Andreea Samson, Mădălin Mandin, Monica Anastase, Pavel Bârsan, Radu Ciobănaşu şi Rozana Radu.

“Irina Sârbu este una din cele mai delectante oferte naţionale ale domeniului”, apreciază criticul muzical Daniela Caraman.

Proiectul Irina Sârbu & Puiu Pascu Trio este unul de success, confirmat până acum în foarte multe concerte. Repertoriul este alcătuit din piese cunoscute de gen – jazz, samba, bossa nova, tango argentinian, muzică românească interbelică, muzică franceză. Originală este însă interpretarea care, de la o apariţie la alta, este din ce în ce mai spectaculoasă prin expresivitate, improvizaţie, imaginaţie, demonstraţie de virtuozitate, tehnică solo şi de grup. Jocul relaţiilor dintre voce şi instrumente este de fiecare dată altul astfel încât fiecare concert are statut de unicat.

Temperamentul exploziv şi plăcerea de a cânta împreună fac din fiecare piesă, un foc de artificii din ce în ce mai strălucitor!

“Chlorophyll. Vive le printemps”

Mr. Blues vă invită la concert

Clubul Ţaranului Român vă invită vineri 8 aprilie, la ora 21.00, la concertul AG Weinberger 4th, intitulat Chlorophyll – vive le printemps, în careveţi descoperi sinteza şi fotosinteza melosului pigmentat în culorile creativităţii şi autenticităţii

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată: inegalabilul AG Weinberger, MR BLUES al României, într-un eveniment muzical de neratat pentru orice pasionat de blues şi jazz.

Un concert de colecţie în care, pe lângă câteva dintre piesele reunite pe ultimul album Mighty Business, pot fi ascultate şi cele din repertoriul actual: de la Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker până la selecţia din compoziţiile proprii, redimensionate şi filtrate muzical de către AG Weinberger în cel mai firesc spirit al libertăţii de creaţie.

AG Weinberger s-a născut la Oradea în anul 1965. Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, l-au definit ca fiind „întâiul misionar al muzicii Blues”, fiind supranumit de cǎtre critica de specialiate Mr. Blues al României.

În 1998 este invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare

În mai 2000, pleacă “în exil cultural” în Statele Unite, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.

Nashville Calling, întâiul album american semnat AG Weinberger, a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 este propus pentru nominalizare la Premiile Grammy, pentru 7 categorii, fiind singurul artist de blues din România care a atins o astfel de performanţă artistică la nivel mondial.

B.B. King l-a considerat “un chitarist foarte bun, un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Are 9 albume discografice, a scris muzica pentru 18 spectacole de teatru, între 2011 şi 2012 afost realizatorul şi gazda emisiunii Acadeaua – cea mai dulce emisiune difuzată în fiecare duminică seara pe TVR2. În 2011 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.

Despre AG Weinberger s-a scris mult atât în presa din România, dar şi în publicaţii din SUA, precum Big City Blues Magazine, cotidianul Las Vegas Review Journal, The Jonesboro Sun. După întoarcerea din Statele Unite, el şi-a continuat misiunea sa cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credinţă pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

“Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”

Pentru concertele lunii aprilie, este propusă o poveste simfonică scrisă de compozitorul rus Serghei Prokoviev şi intitulată Petrică şi lupul.

Încă de la prima audiţie din anul 1936, lucrarea s-a bucurat de un imens succes în faţa unui public de copii şi tineri.

Povestea este simplă: Peter, un copil care nu ascultă întotdeauna de părinţi şi de bunici, găseşte uşa grădinii deschisă şi… iese în pădurea plină de mister, dar şi de primejdii, în care locuieşte un lup fioros şi mai ales, flămând. Acesta se apropie pofticios şi ameninţător de lac, de Peter, de pisică, de răţuşcă, de pasărea cântătoare… şi… Dacă vreţi să aflaţi ce s-a întâmplat, sunteţi aşteptaţi duminică, 24 aprilie, la orele 10.00 şi 12.30, la Sala mare a Ateneului Român, la aceste două concerte de primăvară din cadrul ciclului Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica, ocazii minunate să cunoaşteţi îndeaproape câteva dintre cele mai interesante instrumente de suflat din orchestra simfonică.

Interpretează: Bucharest Winds, format din Amalia Iordache –flaut, Valentin Ghiţă – oboi, Emil Vişenescu – clarinet, Sorin Lupaşcu – corn, Cristian Buciumaş – fagot.

Cu concursul actorului: Mihai Bisericanu

Comentează: Cristina Sârbu

Concert spectacol realizat în colaborare cu: Centrul de Artă Tinerimea Română

La Vida Loca – muzica Americii de Sud într-o interpretare extraordinară

Matei Ioachimescu şi Alfredo Ovalles

Flautistul Matei Ioachimescu porneşte într-un nou turneu prin România, însoţit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul La Vida Loca, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece şi dansuri latino americane. Proiectul susţinut de Radio România Muzical şi Institutul Cervantes din Bucureşti, care reprezintă, după cum mărturiseşte Matei Ioachimescu, o premieră absolută în spaţiul muzical românesc, poate fi audiat în 17 aprilie, la ora 19.00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

„Împreună cu Alfredo aducem noi impulsuri în repertoriul pentru pian şi flaut, prezentând de această dată lirismul şi virtuozitatea explozivă a muzicii din America de Sud. O bucurie imensă de a cânta, poveşti sonore despre viaţă, dragoste imposibilă, celebrarea naturii sau dans, dar şi o lucrare special compusă pentru acest eveniment de compozitorul Mario Forte, toate acestea promit sa încălzească inimile ascultătorilor”, menţionează flautistul.

Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susţine o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar şi pentru recitaluri cross-over. A studiat la Universitatea de Muzică din Viena şi este laureat la numeroase competiţii naţionale de interpretare, fiind deasemenea câştigator al burselor Thyll-Dürr, Yamaha Grant Wien şi artist al Fundaţiei Yehudi Menuhin. Instrumentul la care cântă Matei este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu. Pentru activitatea sa intensă şi calitatea înaltă a proiectelor susţinute, Ministerul de Externe al Austriei, i-a oferit titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013.

Alfredo Ovalles, pianist venezuealean de excepţie, a studiat pianul în Caracas, la Baylor University din Statele Unite ale Americii şi la Universitatea de Muzică din Viena. Are o carieră internaţională importantă, care îl poartă pe scene precum Berliner Philharmonie, Wiener Konzerthaus, Musikverein sau King’s Place din Londra. Pe lângă recitaluri solo, Alfredo Ovalles colaborează cu Orchestra Frederic Chopin din Gdańsk – Polonia, cu Filarmonica din Minsk sau cu Orchestra Simfonică a Republicii Dominicane. Este câştigător al unor competiţii internaţionale importante, precum Osaka International Music Competition sau Franz Schubert Competition din Bulgaria. Alfredo Ovalles este un artist în permanentă dezvoltare şi un avocat al muzicii noi, care colaborează intens cu compozitori şi ansambluri precum Green Thing sau Black Page Orchestra.

Primul concert din cadrul turneului se va desfăşura pe 10 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean“ (Sala „Liviu Oros”) din Deva, fiind urmat de recitaluri în Cluj-Napoca (11 aprilie Academia de Muzică „Gheorghe Dima”), Bistriţa (12 aprilie, Sinagoga), Mediaş (13 aprilie, Casa Schuller), Bucureşti (15 aprilie, Creart – Sala Teatrelli), Otopeni (16 aprilie, Centrul Cultural „Ion Manu”).

Matei Ioachimescu şi Alfredo Ovalles vor încheia turneul La Vida Loca în Bucureşti, pe 17 aprilie, la Teatrul Odeon, acest concert fiind realizat cu sprijinul CREART, Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.

Cvartetul “Arcadia”, la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră “EuroArt Prague”

Cvartetul Arcadia

Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea Cvartetului Arcadia la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră EuroArt Prague, în cadrul căruia va susţine un concert pe data de 19 aprilie, la ora 19.30, în Sala Martinů din Palatul Lichtenstein.

Programul este compus din următoarele piese muzicale:

Joseph Haydn: String Quartet in B flat Major, Op. 1, No. 1, „La Chasse„, din ciclul de sonate pentru cvartet de coarde

Ludwig van Beethoven: String Quartet in D Major, Op. 18, No. 3

Răzvan Metea: Four bagatelles for String Quartet

Bela Bartók: String Quartet No. 4, Op. 91

Festivalul EuroArt promovează muzica de cameră şi tinerele talente prin intermediul unei serii de concerte susţinute lunar în perioada septembrie 2015 – iunie 2016, la care publicul meloman este invitat în faimosul edificiu al PalatuluiLiechtenstein. Viziunea EuroArt este de a continua dezvoltarea festivalului ca forum pentru dialog muzical şi schimburi interculturale, acoperind un repertoriu de muzică de cameră din întreaga lume.

Cvartetul Arcadia – format din muzicienii Ana Török (vioară), Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (violă) şi Zsolt Török (violoncel) – a luat naştere în 2006 şi are un palmares impresionant, cu recitaluri pe scene şi la festivaluri renumite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.