Pe cine protejează Guvernul Dăncilă în Republica Moldova?

„Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator Plahotniuc în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar”, au apreciat președintele PAS, Maia Sandu, și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, referindu-se la blocarea raportului UE pe Moldova de către România, relatează Cotidianul.md.

Conform celor doi lideri, devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, „oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban”.

„După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele pro-europene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău”, se arată în declarația comună a liderilor PAS și Platformei DA.

Referitor la faptul că, proiectul documentului spune că „angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza” Acordului de Asociere UE-RM, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, „inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului”, au „provocat îngrijorări semnificative” cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească, iar miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru februarie 2019 „să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător”, Sandu și Năstase întreabă care dintre aceste prevederi, în opinia domnului Meleșcanu, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene.

„Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin servește intereselor României? Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate”, comentează cei doi lideri de partide.

În context, Sandu și Năstase fac apel către toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova.

Citește și:  România a blocat un document UE la adresa Moldovei; Prevedea critici dure

Citește și: De ce România a blocat adoptarea concluziilor critice ale CAE la adresa Republicii Moldova

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. „„Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta,…” , zise maia sandu si andrei nastase. Se pare ca sovinismul si maghiarofobia mioritica trece granita de peste Prut si incolteste si la acesti 2 tampiti. Adica pt derapajele, hotiile din tara vecina, precum si pt neputinta opozitiei moldovineshti, Guvernul Ungar ar fi de vina…, conform acestor nesimtiti. No, in locul lui Viktor Orban, as bloca imediat orice activitate de apropiere a UE vis a vis de Maldava, ca se se bucure pe deplin de imbratisarea Tarii Mama (cea a lui Putin).

    • De ce te maimutaresti? Nu Romania ci Ungaria se pupa virtos pe bot cu Rusia.

  2. Vorbeste Maia Sandu care isi batea joc de unionisti in campania electorala prezidentiala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.