Fondurile UE, condiționate de independența justiției

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.

„Asistată de un grup de experţi independenţi, Comisia Europeană va avea sarcina de a depista «deficienţe generalizate în privinţa statului de drept» şi va decide măsuri care ar putea include suspendarea plăţilor efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinanţării”,se arată în proiectul aprobat joi de Parlamentul European cu 397 de voturi pentru, 158 împotrivă şi 69 de abţineri.

Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat, după negocieri, de Parlamentul European şi de Consiliul European. Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.

Comisia Europeană va putea stabili că normele statului de drept sunt expuse riscurilor dacă apar probleme în funcţionarea sistemului de implementare a bugetului UE, în funcţionarea sistemului autorităţilor de control financiar, în investigarea fraudelor, a actelor de corupţie, în evaluările efectuate de instanţe judiciare, în combaterea evaziunii fiscale sau în cooperarea autorităţilor naţionale cu Oficiul UE pentru combaterea Fraudelor sau, eventual, cu Parchetul General European.

Proiectul de rezoluţie denumit „Protejarea bugetului UE în cazul constatării deficienţelor generalizate în materie de stat de drept în statele membre” este parte a Planului bugetar multianual 2021-2027.

Comisia Europeană a propus în 2017 şi în 2018, în cadrul proiectului de reformare a bugetului comunitar, posibilitatea limitării accesului la finanţare europeană în cazul ţărilor membre ale Uniunii Europene care nu respectă principiile statului de drept.

În octombrie 2018, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a somat ţările central şi est-europene să respecte normele statului de drept şi sistemul de distribuire a imigranţilor extracomunitari, reiterând că Uniunea Europeană „nu este supermarket”.

PE cere intensificarea acţiunilor pentru promovarea democraţiei şi normelor statului de drept

Uniunea Europeană trebuie să intensifice acţiunile pentru promovarea democraţiei, a normelor statului de drept şi a drepturilor fundamentale în spaţiul comunitar, inclusiv prin susţinerea organizaţiilor societăţii civile, conform unei rezoluţii adoptate joi de Parlamentul European.

Parlamentul European a exprimat susţinere pentru propunerea Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) de a tripla fondurile alocate în bugetul multianual comunitar (2021-2027) pentru Programul de Drepturi şi Valori, până la nivelul de 1,834 de miliarde de euro (Comisia Europeană propusese 642 de milioane de euro).

Propunerea de lansare a negocierilor cu membrii Consiliului UE a fost aprobată joi cu 426 de voturi pentru, 152 împotrivă şi 45 de abţineri.

„Cu obiectivul general de protejare şi promovare a drepturilor şi valorilor prevăzute în Articolul 2 al Tratatului UE prin susţinerea organizaţiilor societăţii civile la nivel local, regional, naţional şi transnaţional, Programul încearcă să promoveze egalitatea şi nediscriminarea, să încurajeze implicarea cetăţenilor şi participarea la procesul democratic şi să combată violenţa”, anunţă Parlamentul European într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Eurodeputaţii au decis în mod specific să menţioneze protejarea şi promovarea principiilor democraţiei şi statului de drept ca fiind principalul obiectiv, dat fiind că aceste norme sunt elemente preliminare necesare apărării drepturilor fundamentale şi asigurării încrederii reciproce între statele membre şi cetăţeni la nivelul Uniunii Europene”, precizează Parlamentul European.

Eurodeputaţii au acceptat ca, în cazuri excepţionale, în care se constată deteriorarea rapidă şi în mod grav a situaţiei dintr-un stat membru şi sunt expuse riscurilor valori fundamentale, Comisia Europeană să lanseze o procedură de finanţare a organizaţiilor societăţii civile pentru facilitarea şi susţinerea dialogului democratic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Ne-ati capiat cu ” statul de drept ” si cu ” independenta ” justitiei! Independenta fata de cine?! Ca in Romania justitia e dependenta de ” servicii ” si de bunul plac al bivolului de la Trei Coceni. Miseii din PE se fac ca nu inteleg, nici daca li se aduc dovezi clare. Olandezii nu viseaza decat portul Constanta si parazi LGBT. Ia sa le conditionam afacerile de intrarea in spatiul Schengen si de fonduri, eventual sa limitam si noi contribtia la fondurile UE.

    • Ce atat UE? Sa fim suverani si independenti cum dorea nea nicu. Ca bine ne-a mai fost, sa ne intoarcem la bunastarea din 1989. Hai cu Romexitul !

  2. dupa ce au furat tot ce au putut din europa de est, acum vor sa ne dea afara. doar rezervele de petrol a romaniei erau evaluate la 100md usd. plus paduri, terenuri, gaze, fabrici, 5 milioane de sclavi… nici tturcii si tatarii nu furau atat

    • Sa nationalizam OMV-Petrom, BCR si Dacia ! Sa scoatem din tara multinationalele si toate hipermaketurile! Sa ne fie bine cum le este venezuielenilor.

  3. Și deși mielul a baut apă din râu o sută de metrii mai jos de unde bea lupul, lupul a hotărât că mielul nu a respectat independența justiției apa tulburându-se în amonte, drept care banii care se cuveneau mielului trebuie să-i ia pe toți lupul. Nu se mai duc mai marii UE și la …? In FRANȚA zeci de mii de gazați și bătuți crunt, peste o mie arestați, doi oameni care treceau pe o stradă laturalnică pustie pușcați cu gloanțe de cauciuc, unul în cap ajuns la comă indusă și intervenția jandarmeriei nu este excesivă, este legitimă nu-i așa? La noi ce circ pentru turiștii din taxiu, moment regretabil, dar care turiști erau în miezul protestelor! Câți jandarmi sau polițiști și câte conduceri de janarmerii sunt date în judecată de către protestatari? Cine îi va tăia Franței fondurile europene pentru un protest de săptamâni bune, în marile orașe, pe motive reale, susținut de oameni serioși? Nu ca la noi unde protestatarii, pierde vară, oengiști mercenari, sau actori și filozofi uitați de lume ce mai vor un pic de atenție, făcând scandal pe subiecte inexistente pentru existența majorității populației, în momentul când au devenit violenți au intervenit niște forțe de ordine blege, motiv să fin strânși cu ușa în formă continuată!

  4. Azi in Plenul PE, acolo unde luni Viorica mandra a asigurat mapamondul ca Romania va avea „o Presedintie ambitioasa si de succes” in fruntea Consiliului UE, s-a VOTAT Proiectul PE de Conditionare a alocarii de fonduri europene de RESPECTAREA Statului de Drept!
    Romania care asigura Presedintia Consiliului UE a stralucit prin ABSENTA de la Reuniunea de Azi din Plenul PE!
    Nici Viorica, nici un Minsitru, nici macar 1 Secretar de stat NU a participat!
    De ce?!
    Simplu!
    S-a discutat si Votat Conditionarea fondurilor europene de Respectarea Statului de drept, subiect care irita guv. Dancila-Dragnea, Viorica si Dragnea NU pronunta cuvintele „stat de drept”, au alergie!

    Cum au votat insa europarlamentarii PSD?
    IMPOTRIVA, evident!
    „10 social-democraţi români au votat, joi, IMPOTRIVA Raportului referitor la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind îngheţarea fondurilor pentru ţările membre care nu respectă statul de drept.
    Din grupul Socialiştilor şi Democraţilor europeni români au votat „împotrivă” Andi Cristea, Doru Frunzulică, Maria Grapini, Dan Nica, Ioan-Mircea Paşcu, Emilian Pavel, Răzvan Popa, Ciprian Tănăsescu, Claudia Ţapardel şi Gabriela Zoană, toti de la PSD!
    De asemenea, cu toate că liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a fost „pentru”, Norica Nicolai de la ALDE-Tariceanu a votat împotrivă.
    Europarlamentarii români care au votat „PENTRU“ au fost Daniel Buda, Marian-Jean Marinescu, Siegfried Mureşan, Cristian Preda şi Theodor Stolojan de la PNL, Damian Drăghici(de la socialişti) şi Monica Macovei(ECR).
    Din 624 de voturi exprimate, 397 au fost în favoarea proiectului, iar 158, împotrivă. Textul va intra în negocieri, iar dacă va fi adoptat de Consiliul Uniunii Europene, va deveni lege.

    Rusine, infractorilor!

    • aceleasi cozi de topor. nu sunt la primul vot impotriva propriei tari. ce mai conteaza unul in plus. iar tu lilisor, du-te cu ei cu tot, ca prin comentariile de sluga, produci dcarba

    • Sa le s..i p..a de zdrea.ta c..va si bor..a ce esti! Spalata pe creier si defecta total de m..e!

  5. Ori suspendam si noi plata cotizatiei ori iesim si noi frumos din UE, daca oricum nu ne doreste nimeni.

    • Sa suspendam plata, ca oricum am platit mai mult deact am luat. I-am tinut pe europeni din banii poporului ruman. Sa intram in CSI impreuna cu Basarabia ! Cat de bine o sa ne fie…

  6. Eu am prevazut de vreo doi ani smenul asta al occidentalilor. Si asa ma mir ca ne-au mai lasat ceva faramituri de la fripturile lor. Vedea-i-as islamizati de la vladica pana la opinca!

    • Sa ne indreptam spre Rusia, ca numai bine ne-a facut. Am avut mereu de castigat cand am fost cu rusii. Ei sunt fratii nostri care ne inteleg si ne ajuta.

  7. PSD-ul a votat bine. Fiindcă nu spre ce se îndreaptă UE , a fost UE la care a adearat România! Cei mari din UE tot mai hamesiți, după ce ne-au prostit să renunțăm la aproape tot cu promisiunea că vom fi macar egali, acum caută motive să transforme democrația UE pe modelul “Unio trium nationum”, în care cei ce nu fac parte din “frăție” sunt TOLERȚI și tratați ca atare. Pereseverent vehementă și oțarâtă doamnă Lili contra conaționalilor români de altă parere cu dumneata, să nu credeți că dacă vin cei ce-și zic liberali la putere, România va fi tratată altfel. Atunci se vor găsi alte hibe ca noi să rămânem definitiv pe orbita cu viteză mică. Ce poate fi mai ticălos decât să dai mai puțin celui mai slab, dar să afirmi că nimic nu-l împiedică să ia vitază și să te ajungă din urmă.

  8. Eugen Tomac, după condiționarea fondurilor europene de independența justiției: NUCLEARĂ!

    Liderul PMP, Eugen Tomac, cataloghează decizia Parlamentului European privind condiționarea acordării de fonduri europene de independeța justiției ca fiind una nucleară.

    „NUCLEARA: Fonduri europene condiționate de independența justiției
    Visul cel mare a lui L. Dragnea de a rămâne în libertate pune în pericol finanțările europene ale întregii Românii. În disperarea sa, liderul PSD încercă să își subordoneze justiția și presa, în timp ce Viorica Dăncilă îi minte în față pe liderii europeni că în România este respectat statul de drept. Iată că acum a venit NUCLEARA – Parlamentul European condiţionează acordarea de fonduri europene de independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei. Pentru ca România să nu își rateze iremediabil șansele de dezvoltare, Liviu Dragnea și ai lui trebuie să fie înlăturați de la putere cât mai curând!

    #anulschimbarii”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.
    Editat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.