Pedeapsă cu suspendare în „Mita de la Otopeni“

Curtea de Apel Bucureşti a admis luni acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de omul de afaceri Cătălin Lăscuţ cu procurorii DNA, precizează Agerpres. Acesta a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul mitei de 22 milioane euro de la Aeroportul Otopeni.

Cătălin Lăscuţ, patronul firmei Millenium Pro Design SRL, încheiase în luna mai un acord cu DNA în care şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat să primească o pedeapsă cu suspendare pentru implicarea sa în cazul de corupţie de la Aeroportul Otopeni, însă acest acord a fost respins în luna iulie de Tribunalul Bucureşti.

Omul de afaceri şi DNA au atacat decizia instanţei de fond, având câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, care a recunoscut luni înţelegerea dintre cele două părţi. Pe lângă pedepsa cu suspendare, omul de afaceri trebuie să presteze 120 de zile muncă în folosul comunităţii la DGASPC.

Tot în acest dosar, DNA a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu alţi doi inculpaţi, respectiv George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, şi Radu Laurenţiu Tănăsescu, directorul firmei SC Millenium Pro Design SRL.

Acordul încheiat cu George Alexandru Ivan a fost respins însă de Tribunalul Bucureşti, procesul fiind în derulare la Curtea de Apel Bucureşti.

Singurul inculpat trimis în judecată este Cristian Dumitru Bălan, el fiind considerat intermediarul mitei.

Conform DNA, în luna ianuarie 2022 şi în perioada octombrie-noiembrie 2022, Cristian Dumitru Bălan ar fi pretins în două rânduri de la un om de afaceri (asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale în Aeroportul Otopeni) şi în alte două rânduri de la directorul general al unei alte societăţi comerciale mai multe sume de bani (10 milioane euro, 10 milioane euro, 1,2 milioane de euro şi 1,2 milioane euro).

În documentele trimise în instanţă, DNA arăta că Bălan a cerut 10 milioane şi 1,2 milioane euro de la Saade Hardan, asociat şi director general al SC DNATA Catering SRL, şi alţi 10 milioane euro şi 1,2 milioane euro de la Cătălin Lăscuţ, patronul Millenium Pro Design SRL, pentru a obţine de la autorităţi prelungirea contractelor de exploatare a spaţiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni.

Cristian Dumitru Bălan ar fi fost ajutat de George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), la pretinderea uneia dintre sumele de 10.000.000 euro, respectiv ar fi acţionat împreună cu acesta la pretinderea uneia dintre sumele de 1.200.000 euro.

În schimbul banilor respectivi, Cristian Dumitru Bălan ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAB şi că îi va determina pe aceştia să prelungească pe diverse perioade de timp (un an, respectiv cinci ani) contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi cele două societăţi comerciale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

 1. Si banii din mita tot cu suspendare ? S-au inteles sa faca juma-jumaa ? ” tot in folosul comunitatii ? „

 2. Despre banii din mita nimic ? E secret de stat ca ” cu ” banii tocati cu nemiluita de Iohanis si prima hoata chemata noaptea ca hotii la DNA imbrobodita sa nu fie recunoscuta ? Nu mai are Tara bani decat pt.jafuri ?

 3. banii astia, ma mir ca judecatorii nu si-au cerut si scuze!
  Toate companiile aeriene au profituri in draci, compania socialisto-securista Tarom, este racordata la bugetul tarii mai ceva ca CFR-ul!

 4. BUNĂ!
  Magistrații care dau asemenea sentințe ei trebuie codamnati la cel putin 5 ani cu executare !
  Aici intră si magistratii care duc dosarele pan6a la PRESCRIPȚIE . Tot cel putin 5 ani cu executare.
  Trebuie un tribunal independent al poporului la nivel național care să curețe justitia de corupți!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.