Pensii. O parte bună și una proastă

Unul din lucrurile bune întâmplate în 2023 a fost creșterea pensiilor… din Pilonul 2, potrivit economistului Bogdan Glăvan.
Banii noștri sunt investiți în titluri de stat și acțiuni. Aceste active și-au sporit valoarea, în cazul acțiunilor de la BVB vorbim despre o creștere medie de 30%, chiar de 40% dacă includem dividendele.
Deci, avem mai mulți bani în contul pensiei viitoare fără ca vreun politician să decreteze asta, îndrăznește să crezi. (…) și fără „strings attached” cum zic englezii, adică fără obligații, fiindcă se cuvine să precizăm că legea pensiilor de stat (Pilonul 1) vine și ea cu niște măriri de pensie însă cu vârsta de pensionare incertă… ea urmează să fie revizuită, din 3 în 3 ani, probabil în sus, urmând ca la finalul vieții active să primim oricum o fracție din cât am cotizat”, scrie economistul pe pagina sa de Facebook.
Partea proastă este legată de vârsta de pensionare incertă, dar nu este singura.
„Legat tot de pensiile de stat, unul din lucrurile proaste întâmplate în 2023 este că puterea a legiferat că în România vor exista în continuare două categorii de cetățeni:
– cetățeni de rangul 1, care vor primi pensie specială probabil egală cu salariul și cu vârsta certă de pensionare;
– cetățeni de rangul 2, care vor primi pensie după o formulă (?) și cu vârsta de pensionare incertă, așa cum spuneam; practic, un tânăr care intră acum în câmpul muncii nu știe la ce vârstă va putea beneficia de pensie completă, pe parcursul carierei sale vârsta urmând să fie revizuită în sus de vreo 10 ori, îndrăznește să crezi”, concluzionează economistul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

17 Comentarii

  1. va pierdeti timpul cu Glavan
    1.pilonul 2 de pensii e o hotie impusa de capitalul strain;un om e mult mai destept daca economiseste pe alte cai
    2.cu ‘varsta de pensionare/ este o speculatie a lui Glavan,habar nu are de realitate

  2. „orice fel de penzie se poate natzionaliza”

    Cum sa „nationalizezi” o pensie data de catre stat ? Mai usor cu bautura. Pensia privata este in „pilonul 3”, adica la bancile private, deci, imposibil de „nationalizat”. Va place voua sa glavaniti. Sa pensionati bine cu un plus de 1.000 de lei per an de la pilonul 2 ! Banii acestia vi da gratis Ciolacul covrigar in 2024, sa moara gazetarii ultrabogati ca lor nu li se da suptventie de la buget. Simion presedinte, va da poze facute cu telefonul in Parlament.

  3. Stimate I.R.(autor) soția mea a ieșit la pensie,pe 01.01.2023 la limită de vâstă,cuantumul pt. 31 de ani este de 1500 de lei, ei bine, azi suntem în 02.o1.2024 și soția mea nu aprimit nici un leu(ron) până astăzi, așa are grijă statul de cetățenii ei simpli, cunosc persoane care au lucrat în sistemul ticălos, care au de la 4000 de roni în sus pensie și care au primit pensia la o lună de la data deciziei, despre ce vorbim? Alo Ciolacule( covrigarule), am crezut că pnl-eii sunt cancerul țării dar constat că sunte-ți mână în mână, mai pe șleau zis o bandă de gangsteri, SICTIR JIGODIILOR, asta așa ca de început de an, mama voastră de Nemernici!

  4. Soarta legii 360/2023 va avea aceiași soartă ca și legea 127/2019, unele entități interne și internaționale vehiculează ideea ca ‘marea recalculare’ să fie aplicată lent, fie indexarea punctului de pensie în următorii 5 ani.

  5. Glăvan ‘uită’ să spună că randamentele celor 7 fonduri de administrare sunt imprevizibile.

  6. cand te scot astia la pensie la 65 de ani cu speranta de viata de 70 de ani (acum o baga pe aia cu speranta de viata sanatoasa – alta tampenie din putul gandirii acestor mafioti care ne conduc) e normal sa nu te mai intereseza plata oricaei taxe din salariu pentru pensie… cat despre fondurille mult laudate, acestea sunt pe acumulare si platesc prea putine pensii exact ca in primele zile dupa ce iei imprumut de la banca, sa vedem cand numarul pensiilor va ajunge la normal… evident ca vor da faliment si se vor evapora iar garantiile date de stat se vor plati abia urmasilor pensionarilor dupa ce li se vor pune fel de fel de conditii si li se vor cere sute de acte si dovezi!

  7. Orice scumpire – de produse, servicii sau taxe/impozite – oricât de mică = scăderea calității vieții dacă nu este imediat compensată de creșterea veniturilor cetățeanului.
    Pe vremuri, asta se numea curbă de sacrificiu.
    Acum se numește popor de fraieri care continuă să-i voteze (sau/și să accepte trucarea votului) în favoarea celor care-i jupoaie.

  8. Asadar nici asa nu e bine…pentru golanul asta patentat de Glavan ?! Eu as incerca cu benzina si chibrit…sau un scuipat intre ochi ?! R-ati ai draku de bestii ordinare. Totu’ va pute si va miroase javrelor ?!. Chiar nu poate opri nimeni si sa umple gura cu cacat, babelor puturoase si paduchioase, gen. purcari, ce fac rondul televiziunilor, desi avem o lege buna acum pentru pensionari. Nu stiu ce sa mai ecormoneasca si sa mai inventeze bestiile la fel si curvele nefutute, cretzuleasca, etc.?! Cata nerusinare si gplanie ?!

  9. Hoaste’mputite la creiere, cum hoastele scarboase cari … seara di seara imput/scarbesc telembziunile !!!

  10. buna este ca se da 13,8%.
    Partea proasta, o sa va ia 38%! Baaa, unde ati vazut voi socialisti sa dea? Nu stiti lozinca, davai car, davai mosie, punem de o tovarasie?
    Vedeti ca la votare nu mai primiti nici mici nici bere, cu gaura covrigilor de Buzau!

  11. Dar daca scade speranta de viata, scade si varsta de pensionare ?

  12. Nu se înțelege faptul că nici un ban n=din sistemul de pensii nu este al statului, el doar îl gestionează, mai bine sau mai prost. În cazul Românieie sigur avem un gestionar nu doar prost ci și ticălos. Banii învârtiți de guvernanți nu sunt ai lor , chiar mulți dintre ei nu sunt nici ai românilor ( au fost doar imprumutați și apoi ”cheltuiți” pe toate afacerile mizerabile securiste).
    Avem la conducere (nu numai in România) cretini care cred că prin împrumuturi mirobolante ale guvernelor vom salva economiile. Europa este în criză și numai oamenii o mai pot salva , am spus oamenii și nu politicienii. Ce se va întâmpla în continuare depinde doar de noi , din păcate românii au învâțat un singur cântec ( cel cântat de securiști vreme de 34 de ani) , citez : ”nu se poate schimba nimic”. Oare nu a fost așa și în ’89 ?

  13. Greu de inteles pentru glavani ce este un sistem de solidaritate de generat pensii la un fost contribuitor. Despre speciali, n-are rost, voi ati permis discriminarea si CCR-ul. Avocatul Poporului tace ca pestele in acvariu, la fel si ungurul pus sa vegheze la discriminare.

  14. Pe 5 ianuarie 2024 este prima zi de pensie la posta !

  15. Zice guvernu roman. -Mă pensionari, zice borfașul.. -Am o veste bună și una rea,. Pe care o vrei dintăi,.? -Păi pe aia rea,.- Măă, să știi, că nu avem decît balegă de cal,… -Oaaauuu,. -Și aia bună ??..- Păi din balega de cal avem destulă..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.